Hollandsk sygdom - definition, ulemper og hvordan man undgår

Hollandsk sygdom er et begreb, der beskriver et økonomisk fænomen, hvor den hurtige udvikling af en sektor af økonomien (især naturressourcer) fremkalder et fald i andre sektorer. Det er også ofte kendetegnet ved en betydelig styrkelse af den indenlandske valuta Pengepolitik Pengepolitik er en økonomisk politik, der styrer størrelsen og væksten i pengemængden i en økonomi. Det er et kraftfuldt værktøj til at regulere makroøkonomiske variabler såsom inflation og arbejdsløshed. . Hollandsk sygdom er en paradoksal situation, hvor gode nyheder for en sektor af økonomien, såsom opdagelsen af ​​naturressourcer, resulterer i en negativ indvirkning på landets samlede økonomi.

Hollandsk sygdom

Nedbrydning af det hollandske sygdomsfænomen

Det hollandske sygdomsudtryk blev først introduceret i tidsskriftet The Economist i 1977 for at analysere den økonomiske situation i Holland (deraf navnet) efter opdagelsen af ​​store naturgasfelter i 1959. Selvom den hollandske økonomi øgede sine indtægter fra eksport af naturgas. Den betydelige styrkelse af den nationale valuta fra den store kapitaltilstrømning til sektoren resulterede i en højere ledighed i landet samt et fald i fremstillingsindustrien.

Fænomenet hollandsk sygdom forekommer ofte i lande, hvis økonomier er stærkt afhængige af eksport af naturressourcer. Paradokset modsiger begrebet komparativ fordel Sammenlignende fordel I økonomi opstår en komparativ fordel, når et land kan producere en vare eller tjenesteydelse til en lavere salgsomkostning end et andet land. Teorien om komparativ fordel tilskrives den politiske økonom David Ricardo, der skrev bogen Principles of Political Economy and Taxation (1817). . I henhold til modellen for komparativ fordel bør hvert land specialisere sig i den branche, hvor det har en komparativ fordel i forhold til andre lande.

Det fungerer dog ikke godt med lande, der primært eksporterer naturressourcer. For eksempel er volatilitet Volatilitet Volatilitet et mål for udsving i prisen på et værdipapir over tid. Det angiver risikoniveauet forbundet med kursændringer i et værdipapir. Investorer og handlende beregner et værdipapirs volatilitet for at vurdere tidligere variationer i priserne på råvarepriser kan ikke opretholde et lands økonomi i lange perioder. Også den overdrevne afhængighed af eksporten af ​​naturressourcer fører til underudvikling af andre sektorer i økonomien såsom produktion og landbrug.

Arbejdet med hollandsk sygdom

Den hollandske sygdoms negative indflydelse på økonomien kan forklares med nogle funktioner, der kan tilskrives de sektorer, der er relateret til naturressourcer. For eksempel kræver minesektorer generelt tunge kapitalinvesteringer, men de er ikke arbejdskrævende. Derfor multinationale selskaber Multinational Corporation Et multinationalt selskab er en virksomhed, der opererer i sit hjemland såvel som i andre lande rundt om i verden. Det har et centralt kontor, og fremmede lande, der har kapital, er ofte interesserede i at investere i sådanne projekter. Udenlandske investeringer kan føre til højere efterspørgsel efter landets indenlandske valuta, og det vil begynde at blive værdsat. Styrkelsen af ​​den indenlandske valuta vil gøre landets eksport til andre industrier dyrere, mens importen bliver billigere. Efterfølgendeindenlandske producenter vil have lavere efterspørgsel efter deres produkter i udlandet samt større konkurrence fra udenlandske producenter. Således vil de forsinkede sektorer i økonomien stå over for yderligere problemer.

Hvordan undgår man hollandsk sygdom?

De to primære strategier, der kan hjælpe med at løse hollandsk sygdom, er anført nedenfor:

1, deceleration af indenlandsk valutastyrkning

Retardationen af ​​valutastyrkelse er en lettere og mere levedygtig strategi for at forhindre de negative virkninger af hollandsk sygdom. Dette kan nogle gange opnås ved at udjævne indtægterne fra eksport af naturressourcer. En af de mest almindelige metoder til at gøre dette er oprettelsen af ​​en suveræn velstandsfond. Mange udviklede lande og udviklingslande, herunder Australien, Canada, Norge og Rusland, administrerer store statslige formuefonde.

Suveræne formuefonde sigter mod at stabilisere kapitalindstrømningen i økonomien for at forhindre den i at blive overophedet og forårsage betydelig valutastyrkning. Overskydende indtægter kan bruges på uddannelse eller infrastruktur, der hjælper med at diversificere økonomien.

2. Diversificering af økonomien

Diversificeringen af ​​økonomien er en strategi, der næsten kan eliminere den negative indvirkning af hollandsk sygdom på økonomien. Økonomisk diversificering kan opnås ved at subsidiere efterslæbt sektorer i økonomien eller indføre takster til støtte for indenlandske producenter.

Flere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, designet til at hjælpe alle med at blive en verdensklasse finansanalytiker . For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Miljøansvar Miljøansvar Miljøansvar henviser til de potentielle miljøomkostninger, som en køber pådrager sig, når han køber eller leaser et aktiv. Forpligtelserne opstår, når en
  • Faste kontra faste valutakurser Faste vs. faste valutakurser Valutakurser i udenlandsk valuta måler en valutas styrke i forhold til en anden. Styrken af ​​en valuta afhænger af en række faktorer såsom dens inflation, gældende renter i hjemlandet eller regeringens stabilitet, for at nævne nogle få.
  • Negative eksternaliteter Negative eksternaliteter Negative eksternaliteter opstår, når produktet og / eller forbruget af en vare eller en tjeneste udøver en negativ effekt på en tredjepart uden for markedet. En almindelig transaktion involverer to parter, dvs. forbruger og producenten, der omtales som den første og anden part i transaktionen.
  • Offentlige varer Offentlige varer Offentlige varer er varer, der er almindeligt tilgængelige for alle mennesker i et samfund eller samfund, og som har to specifikke kvaliteter: de er ikke-udelukkelige og ikke-rivaliserende. Alle har adgang til at bruge dem, og deres brug nedbryder ikke deres tilgængelighed til fremtidig brug.