Kapitalisme - Lær om fordele og ulemper ved kapitalisme

Kapitalisme er et økonomisk system Økonomi Finans Økonomi-artikler er designet som selvstudievejledninger for at lære økonomi i dit eget tempo. Gennemse hundredvis af artikler om økonomi og de vigtigste begreber som konjunkturcyklus, BNP-formel, forbrugeroverskud, stordriftsfordele, økonomisk merværdi, udbud og efterspørgsel, ligevægt og mere, der giver mulighed for og tilskynder til privat ejerskab af virksomheder, der opererer for at generere overskud Nettoindkomst Nettoindkomst er en nøglepost, ikke kun i resultatopgørelsen, men i alle tre hovedregnskaber. Mens det nås gennem resultatopgørelsen, bruges nettoresultatet også i både balance og pengestrømsopgørelse. . Også kendt som markedssystemet er kapitalismen præget af private ejendomsrettigheder til jord,konkurrencedygtige markeder Markedsøkonomi Markedsøkonomi defineres som et system, hvor produktionen af ​​varer og tjenester indstilles i henhold til markedets skiftende ønsker og evner, den stabile retsstat, frit fungerende kapitalmarkeder, lav korruption, en prisopdagelsesproces, og konkurrencedygtige markeder. Med andre ord er det det modsatte af kommunismen, hvor produktionsmidlerne ejes af og kontrolleres af regeringen.

Kapitalisme - 3 kapitalismeprincipper

Resumé af kapitalismen

Vil du forstå konceptet hurtigt? Nedenfor er en punktliste over de vigtigste karakteristika ved kapitalistiske systemer:

  • Produktionsmidler er privatejet
  • Virksomheder tilskyndes til at tjene overskud
  • Forsyningslovgivning Forsyningsloven er et grundlæggende princip i økonomien, der hævder, at en forudsætning af, at alt andet er konstant, vil en stigning i vareprisen have en tilsvarende direkte stigning i udbuddet af dem. Leveringsloven skildrer producentens adfærd, når prisen på en vare stiger eller falder. og efterspørgsel driver markeder
  • Kapitalmarkeder Nøglespillere på kapitalmarkederne I denne artikel giver vi et generelt overblik over nøgleaktørerne og deres respektive roller på kapitalmarkederne. Kapitalmarkederne består af to typer markeder: primære og sekundære. Denne vejledning giver et overblik over alle de store virksomheder og karrierer på tværs af kapitalmarkederne. fungerer frit
  • Pålideligt retssystem
  • Ejendom kan være privatejet
  • Ulighedsniveauerne er høje
  • Regeringens engagement er lavt

Fordele ved kapitalisme

Den største fordel ved kapital Kapitalkapital er alt, der øger ens evne til at skabe værdi. Det kan bruges til at øge værdien på tværs af en bred vifte af kategorier, såsom økonomisk, social, fysisk, intellektuel osv. I erhvervslivet og økonomi er de to mest almindelige kapitaltyper finansielle og menneskelige. er, at det giver et stærkt incitament og motivation til at producere, vokse, innovere, forbedre og komme videre på en positiv måde. Dem, der tror på et frit markedssystem hævder, at frie markeder og konkurrence resulterer i overlegne virksomheder og dermed bedre produkter og tjenester. Disse motiver til forretningsdrift og fordele for forbrugere danner en positiv feedback-loop eller god cyklus, hvor forbrugerne bruger flere penge, og virksomhederne innoverer mere.

Ud over ovenstående lader det kapitalistiske system markedet beslutte, hvordan ressourcerne skal fordeles. Dette betyder, at kapital, arbejdskraft og naturressourcer fordeles, hvor de kan få størst indflydelse (fortjeneste), og dermed bliver økonomien selvorganiserende.

Ulemper ved kapitalismen

En af de største udfordringer ved et kapitalistisk system er, at det ikke hjælper med at tage sig af dem, der ikke har færdigheder, der er meget efterspurgte og dermed muligvis ikke er i stand til at tjene penge. Systemet kan naturligvis også resultere i store forskelle i velstand, da de med kapital lettere kan generere mere kapital.

Nogle hævder, at der er mulighed for korruption i systemet, og at det uretfærdigt vipper skalaerne. For eksempel kan donationer og lobbyvirksomhed til politikere påvirke love til fordel for specifikke virksomhedsejere og give dem en konkurrencemæssig fordel i forhold til andre med kapital, men uden politisk indflydelse.

En sidste kritik er, at den prioriterer profit i stedet for sociale fordele, miljøet og samfundet.

Alternative økonomiske systemer

Mens kapitalismen ikke er perfekt, er der ikke mange andre skinnende eksempler på andre økonomiske systemer. De mest almindelige alternative systemer er:

Typer af økonomiske systemer

1. Socialisme

Socialisme er det nærmeste alternativ til kapitalismen. Det giver et system, hvor både enkeltpersoner og regeringer ejer produktionsmidlerne, og de kan konkurrere. For eksempel i olieindustrien kan der være en kombination af statsejede olieproducenter og privatejede. Det giver regeringen mere kontrol over strategiske aktiver og kan give flere indtægter end blot at opkræve skat.

Ulempen ved socialisme er, at regeringen måske ikke er så effektiv en operatør og dermed ikke vil være så rentabel som de private konkurrenter. Det kan også betyde, at de statsejede virksomheder får gunstige vilkår og behandling.

2. Kommunisme

Det kommunistiske økonomiske system er et skridt videre end socialismen, hvor regeringen ejer hele produktionsmidlet (dvs. alle virksomheder er statsejede) og regeringen giver alle borgere en fast levestandard. Kommunismen er det modsatte af kapitalismen, idet alle virksomheder er statsejet, økonomien er centralt planlagt, og tildelingen af ​​kapital er ikke et frit marked.

3. Fascisme

Fascisme er en nationalistisk type økonomisk system, hvor regeringen tvinger forretningen til at placere nationens interesser over deres virksomheds. I fascisme dikterer det regerende parti og landets centrale planlæggere, hvad virksomhedsejere skal gøre. Det primære fokus for dette system er nationopbygning, og det kan være forbundet med stærk militær styrke.

Kapitalisme i forretningsmodellering

Hos Finance fokuserer vi på at levere uddannelse i verdensklasse inden for corporate finance, hvor studerende lærer at bygge økonomiske modeller på en bred vifte af virksomheder. Mens de fleste klasser og casestudier fokuserer på virksomheder, der opererer på et kapitalistisk marked, betyder det ikke, at de samme typer analyser ikke overføres til forretning i andre systemer som socialisme, kommunisme eller fascisme.

Kapitalisme i finansiel analyse

Som du kan se i ovenstående billede fra Finance strategikursus, bruges fokus på strategisk analyse til at identificere de kræfter, der påvirker en industri, og disse kræfter kan arbejde under enhver form for system.

Yderligere ressourcer

Tak fordi du læste denne vejledning, der forstår, hvordan de forskellige økonomiske systemer fungerer, og fordele og ulemper ved hvert.

Finance er den officielle globale udbyder af Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og fremme din karriere vil følgende finansressourcer være nyttige:

  • Efterspørgselskurve Efterspørgselskurve Efterspørgselskurven er en linje, der viser, hvor mange enheder af en vare eller tjeneste der vil blive købt til forskellige priser. Prisen afbildes på den lodrette (Y) akse, mens mængden er plottet på den vandrette (X) akse.
  • Stordriftsfordele Stordriftsfordele Stordriftsfordele refererer til den omkostningsfordel, som et firma oplever, når det øger sit produktionsniveau. Fordelen opstår på grund af det omvendte forhold mellem faste omkostninger pr. Enhed og den producerede mængde. Jo større produktionsmængde, jo lavere er de faste omkostninger pr. Enhed. Typer, eksempler, vejledning
  • Monopol Monopol Et monopol er et marked med en enkelt sælger (kaldet monopolist) men mange købere. I modsætning til sælgere i et perfekt konkurrencepræget marked udøver en monopol væsentlig kontrol over markedsprisen på en vare / et produkt.
  • Pigou-effekt Pigou-effekt Pigou-effekten er en teori foreslået af den berømte anti-keynesianske økonom, Arthur Pigou. Det forklarer et forhold mellem forbrug, beskæftigelse og økonomisk produktion i tider med deflation og inflation.