Asiatisk finanskrise - oversigt, årsager og virkning

Den asiatiske finanskrise er en krise forårsaget af sammenbruddet af valutakursen og den varme pengeboble. Det startede i Thailand i juli 1997 og fejede over Øst- og Sydøstasien. Finanskrisen beskadigede stærkt valutaværdier, aktiemarkeder New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) er den største værdipapirudveksling i verden og er vært for 82% af S&P 500 samt 70 af de største virksomheder i verden. Det er et børsnoteret selskab, der giver en platform til køb og salg og andre aktivpriser i mange øst- og sydøstasiatiske lande.

Asiatisk finanskrise

Den 2. juli 1997 løb den thailandske regering tør for udenlandsk valuta. Regeringen var ikke længere i stand til at støtte sin valutakurs og blev tvunget til at flyde den thailandske baht, som tidligere var knyttet til den amerikanske dollar. Valutakursen Fast vs. fastgjort valutakurs Valutakurser i udenlandsk valuta måler en valutas styrke i forhold til en anden. Styrken af ​​en valuta afhænger af en række faktorer såsom dens inflation, gældende renter i hjemlandet eller regeringens stabilitet, for at nævne nogle få. af Baht kollapsede således straks.

To uger senere gennemgik den filippinske peso og den indonesiske rupiah også store devalueringer. Krisen spredte sig internationalt, og de asiatiske aktiemarkeder styrtede ned til deres flerårige nedture i august. Sydkoreas kapitalmarked holdt sig relativt stabilt indtil oktober. Imidlertid faldt den koreanske sejr til sit nye lavpunkt den 28. oktober, og aktiemarkedet oplevede sit største en-dags fald til den dato den 8. november.

Resumé

  • Den asiatiske finanskrise er en krise forårsaget af sammenbruddet af valutakursen og den varme pengeboble.
  • Finanskrisen startede i Thailand i juli 1997, efter at den thailandske baht faldt i værdi. Det fejede derefter over Øst- og Sydøstasien.
  • Som et resultat af finanskrisen kollapsede valutaværdier, aktiemarkeder og andre aktivværdier i mange sydøstasiatiske lande.

Årsager til den asiatiske finanskrise

Årsagerne til den asiatiske finanskrise er komplicerede og omstridte. En væsentlig årsag betragtes som sammenbruddet af den varme pengeboble. I slutningen af ​​1980'erne og begyndelsen af ​​1990'erne opnåede mange sydøstasiatiske lande, herunder Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesien og Sydkorea, en massiv økonomisk vækst på 8% til 12% stigning i deres bruttonationalprodukt (BNP) Bruttonationalprodukt ( BNP) Bruttonationalprodukt (BNP) er et standardmål for et lands økonomiske sundhed og en indikator for dets levestandard. Også BNP kan bruges til at sammenligne produktivitetsniveauer mellem forskellige lande. . Præstationen blev kendt som det "asiatiske økonomiske mirakel." Imidlertid var en væsentlig risiko indlejret i præstationen.

Den økonomiske udvikling i de ovennævnte lande blev hovedsageligt styrket af eksportvækst og udenlandske investeringer. Derfor blev høje renter og faste valutakurser (knyttet til den amerikanske dollar) implementeret for at tiltrække varme penge. Desuden blev valutakursen bundet til en gunstig kurs for eksportører. Imidlertid blev både kapitalmarkedet og virksomheder udsat for valutarisiko på grund af den faste valutakurspolitik.

I midten af ​​1990'erne, efter USA's opsving fra en recession, var Federal Reserve Federal Reserve (Fed) Federal Reserve den amerikanske centralbank i USA og er den finansielle myndighed bag verdens største frie markedsøkonomi. hævet renten mod inflationen. Den højere rente tiltrak varme penge til at strømme ind på det amerikanske marked, hvilket førte til en styrkelse af den amerikanske dollar.

De valutaer, der var knyttet til den amerikanske dollar, blev også værdsat og skadede dermed eksportvæksten. Med et chok i både eksport og udenlandske investeringer begyndte aktivpriserne, der blev leveret af store mængder kreditter, at kollapse. De panik udenlandske investorer begyndte at trække sig tilbage.

Den massive kapitaludstrømning forårsagede et afskrivningstryk på de asiatiske landes valutaer. Den thailandske regering løb først tør for udenlandsk valuta for at støtte sin valutakurs og tvang den til at flyde baht. Værdien af ​​bahten kollapsede således umiddelbart derefter. Det samme skete også resten af ​​de asiatiske lande kort tid efter.

Virkninger af den asiatiske finanskrise

De lande, der blev hårdest ramt af den asiatiske finanskrise, omfattede Indonesien, Thailand, Malaysia, Sydkorea og Filippinerne. De så deres valutakurs, aktiemarkeder og priser på andre aktiver alt springe ned. De berørte landes BNP faldt endda med to cifre.

Fra 1996 til 1997 faldt det nominelle BNP pr. Indbygger med 43,2% i Indonesien, 21,2% i Thailand, 19% i Malaysia, 18,5% i Sydkorea og 12,5% i Filippinerne. Hongkong, Kina, det kinesiske fastland, Singapore og Japan blev også berørt, men mindre markant.

Udover den økonomiske indvirkning resulterede den asiatiske finanskrise også i politiske konsekvenser. Thailands premierminister, Yongchaiyudh, og Indonesiens præsident, Suharto, trådte af. En anti-vestlig stemning blev udløst, især mod George Soros, der fik skylden for at udløse krisen med store mængder valutaspekulation af nogle individer.

Virkningen af ​​den asiatiske finanskrise var ikke begrænset til Asien. Internationale investorer blev mindre villige til at investere i og låne til udviklingslande, ikke kun i Asien i andre områder af verden. Oliepriserne faldt også på grund af krisen. Som et resultat fandt nogle større fusioner og opkøb i olieindustrien sted for at opnå stordriftsfordele.

IMF's rolle i den asiatiske finanskrise

Den Internationale Valutafond (IMF) er en international organisation, der fremmer globalt monetært samarbejde og international handel, reducerer fattigdom og støtter finansiel stabilitet. IMF genererede flere redningspakker til de mest berørte lande under finanskrisen. Det leverede pakker på omkring 20 milliarder dollars til Thailand, 40 milliarder dollar til Indonesien og 59 milliarder dollar til Sydkorea for at støtte dem, så de ikke misligholdte.

Redningspakkerne er strukturelle justeringspakker. De lande, der modtog pakkerne, blev bedt om at reducere deres offentlige udgifter, lade insolvente finansielle institutioner mislykkes og hæve renten aggressivt. Formålet med justeringerne var at understøtte valutaværdier og tillid til landenes solvens.

Lærdomme fra den asiatiske finanskrise

En lektion, som mange lande lærte af finanskrisen, var at opbygge deres valutareserver for at sikre sig mod eksterne chok. Mange asiatiske lande svækkede deres valutaer og justerede økonomiske strukturer for at skabe et overskud på betalingsbalancen. Overskuddet kan øge deres valutareserver.

Den asiatiske finanskrise rejste også bekymring over den rolle, som en regering skulle spille på markedet. Tilhængere af nyliberalisme fremmer kapital på det frie marked. De betragtede krisen som et resultat af regeringens indblanding og krone-kapitalisme.

Betingelserne, som IMF stillede inden for deres strukturelle tilpasningspakker, havde også til formål at svække forholdet mellem regeringen og kapitalmarkedet i de berørte lande og dermed fremme den neoliberale model.

Flere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af den globale Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse , modellering af pagter, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram designet til at hjælpe alle med at blive en finansanalytiker i verdensklasse. For at fortsætte med at fremme din karriere vil de yderligere ressourcer nedenfor være nyttige:

  • 2008-2009 Global Financial Crisis 2008-2009 Global Financial Crisis Den globale finanskrise i 2008-2009 henviser til den massive finansielle krise, som verden stod over for fra 2008 til 2009. Finanskrisen satte sit præg på enkeltpersoner og institutioner over hele kloden med millioner af amerikaner, der blev dybt påvirket. Finansielle institutioner begyndte at synke, mange blev absorberet af større enheder, og den amerikanske regering blev tvunget til at tilbyde redning
  • Black Monday Black Monday "Black Monday" - som det refereres til i dag - fandt sted den 19. oktober (en mandag) i 1987. På denne dag styrtede aktiemarkederne overalt, selvom
  • 2010 Flash Crash 2010 Flash Crash 2010 Flash Crash er det markedskrasch, der opstod den 6. maj 2010. Under 2010-styrtet førte førende amerikanske aktieindeks, inklusive Dow
  • Den store depression Den store depression Den store depression var en verdensomspændende økonomisk depression, der fandt sted fra slutningen af ​​1920'erne gennem 1930'erne. I årtier fortsatte debatter om, hvad der forårsagede den økonomiske katastrofe, og økonomer forbliver splittede over en række forskellige skoleskoler.