Nulbaseret budgettering - Oversigt og vejledning til nulbaseret budgettering

Nulbaseret budgettering (ZBB) er en budgetteringsteknik, der tildeler finansiering baseret på effektivitet og nødvendighed snarere end på budgethistorie Regnskabsår (FY) Et regnskabsår (FY) er en periode på 12 måneder eller 52 uger, der bruges af regeringer og virksomheder til regnskabsmæssige formål at formulere årlige finansielle rapporter. Et regnskabsår (FY) følger ikke nødvendigvis kalenderåret. Det kan være en periode som 1. oktober 2009 - 30. september 2010.. Ledelsen starter fra bunden og udvikler et budget, der kun inkluderer operationer og udgifter, der er vigtige for at drive virksomheden; der er ingen udgifter, der automatisk føjes til budgettet.

nulbaseret budgettering

Alle udgifter skal være berettigede for at kvalificere sig til at blive placeret i budgettet. For eksempel, hvis en virksomhed forventer at pådrage sig $ 100.000 i løn og lønudgifter og mener, at de fulde $ 100.000 er absolut nødvendigt for at drive virksomheden problemfrit, vil det blive inkluderet i budgettet - dog hver enkelt tildeling af løn skal undersøges og begrundes for at blive inkluderet.

Hvis virksomhedens ledelse i stedet for at betale nogle lønninger bestemmer, at det kan erstatte teknologi til en lavere pris, foretages der justeringer af budgettet i overensstemmelse hermed.

For at lære mere, se vores budgettering og prognosekursus nu!

Nulbaseret budgettering vs traditionel budgettering

Alle virksomheder bruger budgetter til at holde styr på udgifterne og forbedre måder at minimere omkostningerne og maksimere overskuddet. Budgetplanlægning for indeværende / næste år er normalt baseret på budgetter fra tidligere år. Faktisk begynder traditionel budgettering med det foregående års budget og implementerer normalt trinvise stigninger eller fald for at nå nye mål. Disse procentsatser varierer normalt fra 1% til 10%.

Nogle gange kan budgetter komme ud af kontrol, eller i nogle år kan de vise betydeligt højere eller lavere omkostninger afhængigt af de samlede markedsudsigter og andre eksterne faktorer. I disse scenarier giver det ikke mening at se på sidste års budget, fordi der er sket væsentlige ændringer i virksomhedens situation. Hele budgettet skal omdannes fra bunden - derfor et nulbaseret budget.

I et nulbaseret budget analyserer virksomheden alle udgifter / aspekter af virksomheden en efter en. Dette kaldes startende fra en "nul base". Mens nulbaseret budgettering undersøger alle udgifter, undersøger traditionel budgettering kun foreslåede nye udgifter.

Fordele ved nulbaseret budgettering

 • Den endelige produktion er velbegrundet og er tilpasset virksomhedens overordnede forretningsstrategi eller forretningsplan.
 • Tilskynder til mere samarbejde i hele virksomheden
 • Forbedrer ydeevne og driftseffektivitet ved at udfordre antagelser og undersøge udgifter
 • Ved at undgå traditionelle stigninger i budgetteringsprocenten er der en væsentlig bedre chance for at kunne foretage omkostningsreduktioner.

Ulemper ved nulbaseret budgettering

 • Implementering af et nulbaseret budget kræver kvalificeret personale og specialuddannelse, som kan være tidskrævende og dyrt.
 • Kan skade virksomhedens overordnede kultur eller brandimage
 • Det kan være omkostningsbesværligt (på grund af tid, forskning og analyse, der kræves) for virksomheder med minimal tilgængelig finansiering
 • Det er væsentligt mere komplekst og kedeligt at starte fra en nul-base. Traditionel budgettering er meget enklere, hurtigere og lettere at gennemføre.

Afsluttende tanker

Sammenfattende, selvom nulbaseret budgettering er en mulighed, der kan skabe adskillige fordele, er der også nogle potentielle ulemper.

Implementering af nulbaseret budgettering er ikke udelukkende en regnskabsmæssig beslutning og skal betragtes i sammenhæng med virksomhedens overordnede forretningsstrategi og mål. Mens et nulbaseret budget kan hjælpe virksomheder med at reducere omkostningerne bedre, kan de ændre værdien af ​​virksomheden og dens kultur fuldstændigt.

For eksempel, hvis virksomheder er stærkt afhængige af at opretholde et positivt, levende og tilgængeligt miljø for sine medarbejdere, men alle udgifterne til at opretholde dette miljø blev elimineret på grund af den nulbaserede budgetproces, kan virksomhedens samlede kultur ændre sig. Denne ændring kan føre til højere omsætningshastigheder og negative ændringer i brandopfattelsen.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Accenture kan kun ca. 50% af virksomhederne opretholde omkostningsbesparelser i mere end et til to år, og i sådanne tilfælde bliver traditionel budgettering ineffektiv.

Nulbaseret budgettering skal være en fælles, enstemmig beslutning inden for virksomheden efter nøje overvejelse af alle dens relative fordele og ulemper.

For at lære mere, se vores budgettering og prognosekursus nu!

relaterede artikler

Tak fordi du læste Finance's guide til nulbaseret budgettering. Finance tilbyder Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse, covenantmodellering, lån tilbagebetalinger og mere. certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og fremme din karriere vil følgende ressourcer være nyttige:

 • Budgetchef Budgetchef Den person, der i sidste ende er ansvarlig for udformningen og oprettelsen af ​​budgettet til et projekt, er kendt som budgetchefen for projektet. Selve budgettet er et dokument, der viser de forventede indtægter og udgifter forbundet med et projekt.
 • Budgetholder Budgetholder Den person, der i sidste ende er ansvarlig for at sikre, at budgettet følges, kaldes budgetholder. Budgetholdere er normalt ledere og operationelle direktører for virksomheder, der har til opgave af ejerne / aktionærerne eller bestyrelsen at sikre, at virksomheden følger sit budget
 • Fremskrivning af balancelinjeprojektering Projektering af balancelinjeposter Fremskrivning af balanceposter indebærer analyse af arbejdskapital, PP&E, gældskapital og nettoindkomst. Denne guide beskriver hvordan man beregner
 • Hvad er finansiel modellering? Hvad er finansiel modellering Finansiel modellering udføres i Excel for at forudsige en virksomheds økonomiske præstationer. Oversigt over, hvad der er økonomisk modellering, hvordan og hvorfor opbygge en model.