Afskrivning på immaterielle aktiver - oversigt, metoder

I denne artikel vil vi diskutere afskrivninger på immaterielle aktiver. Immaterielle aktiver henviser til aktiver i et selskab, der ikke er fysiske. De inkluderer varemærker, kundelister, goodwill Goodwill Goodwill er regnskabsmæssigt et immaterielt aktiv. Begrebet goodwill kommer i spil, når et selskab, der ønsker at erhverve et andet selskab, er villig til at betale en pris, der er væsentligt højere end dagsværdien af ​​virksomhedens nettoaktiver. De elementer, der udgør det immaterielle aktiv goodwill osv. Derfor er de ikke sammensat af dele eller materialer med en bestemt levetid, som kan bestemmes objektivt.

Afskrivning på immaterielle aktiver

Manglen på fysisk form skaber problemer med, hvordan en virksomhed skal afskrive sine immaterielle aktiver. Til dette formål fastlagde International Accounting Standards Board (IASB) de ideelle regler i IAS 38 for, hvordan immaterielle aktiver skulle afskrives.

Klassificering af immaterielle stoffer

Immaterielle aktiver kan bredt klassificeres i to kategorier:

1. Definitivt liv

De henviser til aktiver med en begrænset levetid. For eksempel er et varemærke Copyright A copyright en officiel erklæring om, at en enhed eller person ejer retten til at reproducere, offentliggøre eller sælge et kunstværk eller teknologi til at producere et bestemt produkt i ti år. Her får aktivet en identificerbar levetid på ti år.

2. Ubestemt liv

Levetiden for sådanne aktiver er ukendt ved starten. De kan generere eller bidrage til indtægter til stadighed. For eksempel tv-rettigheder, der kontinuerligt kan fornyes uden store omkostninger for indehaveren.

Bestemmelse af livet

IAS 38 understreger visse faktorer, der kan bruges til at bestemme levetiden for et immaterielt aktiv, såsom:

1. Forventet brug

Længden, som aktivet forventes at give gevinster for virksomheden. det kan også være længden af ​​kontrakten, der tillader brug af det immaterielle aktiv. For eksempel vil en ophavsret have en lovlig levetid på 50 år, men det forventes kun at være nyttigt i 10 år. Den passende afskrivningstid er 10 år.

2. Produktets livscyklus Produktets livscyklus Produktets livscyklus (PLC) definerer de faser, som et produkt bevæger sig igennem på markedet, når det går ind, bliver etableret og forlader markedet

Nogle immaterielle stoffer kan være produktspecifikke og bør ikke have en længere levetid end de tilknyttede produkter.

3. Teknisk forældelse

Ethvert immaterielt aktiv tilknyttet et produkt, der nu er teknisk forældet, skal betragtes som værdiforringet og afskrives i overensstemmelse hermed. For eksempel vil et patent på et mekanisk ur blive betragtet som forældet, men et varemærke kan have værdi på grund af urets unikke kvalitet.

4. Konkurrenthandling

Nogle konkurrenthandlinger kan gøre det etablerede produkt forældet, i hvilket tilfælde IAS 38 kræver, at den etablerede virksomhed forringer og afskriver tilknyttede materielle aktiver. For eksempel gøres enhver immateriel relateret til fremstilling eller distribution af gamle wolfram-pærer værdiløs i regnskabsmæssig forstand med indførelsen af ​​mere effektive former for belysning som lysdioder.

5. Vedligeholdelsesudgifter

Nogle immaterielle aktiver kræver et udgiftsbeløb, såsom et fornyelsesgebyr, for at holde dem operationelle. Hvis vedligeholdelsesudgifterne er høje nok til, at en virksomhed ikke længere har råd til at betale, skal virksomheden afskrive aktivet resten af ​​dets brugstid.

Det mest almindelige eksempel på en sådan immateriel er tv-rettigheder. Hvis tv-rettigheder let kan fornyes, kan de rapporteres som et immaterielt aktiv med ubestemt levetid.

Afskrivningsmetoder

Generelle retningslinjer

IAS 38 indeholder generelle retningslinjer for, hvordan immaterielle aktiver skal afskrives:

1. Afskrivning på et aktiv bør kun starte, når aktivet tages i brug og ikke før, selvom det nødvendige immaterielle aktiv er erhvervet.

2. Afskrivningen skal være passende, så værdien af ​​et aktiv ikke er under eller overvurderet.

Den anvendte amortiseringsmetode skal svare til brugen af ​​aktivet. Hvis ingen metode er levedygtig, skal aktivet afskrives lineært.

Omsætningsbaseret afskrivning

I tråd med retningslinjerne har indtægtsbaseret afskrivning til formål at afskrive det immaterielle i overensstemmelse med dets bidrag til omsætningen. Det fører til en variabel afskrivningsplan. Imidlertid argumenterer IAS 38 imod brugen af ​​indtægtsbaserede metoder, fordi det er svært at kvantificere et immaterielt bidrag til indtægterne. Standarden anbefaler brug af den lineære metode i stedet for indtægtsbaseret afskrivning.

Ubestemt levetid

Aktiver med ubestemt levetid kan ikke afskrives regelmæssigt som endelige livsaktiver. I stedet for foretages der hvert år en test for værdiforringelse på ubestemt levetid. Hvis aktivet konstateres at være værdiforringet, estimeres dets brugstid, og det afskrives over den resterende del af dets brugstid som en immateriel begrænset levetid.

Retlinjemetode

Under lineær metode (SLM) afskrives et aktiv til nul eller dets restværdi. Afskrivningerne hvert år gives af:

Amortisering = (bogført værdi - restværdi) / brugstid

Følgende tabel illustrerer den lineære metode:

Afskrivning på immaterielle aktiver - lineær metode

Relaterede målinger

Finance er den officielle udbyder af Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse, pagtermodellering, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en finansanalytiker i verdensklasse.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere ressourcer nedenfor:

  • Afskrivningsplan Afskrivningsplan En afskrivningsplan er en tabel, der indeholder detaljer om de periodiske betalinger for et afskrivningslån. Hovedstolen på et amortiseringslån betales
  • Funktionel forældelse Funktionel forældelse (fast ejendom) I fast ejendom henviser funktionel forældelse til mindskelsen af ​​nytten af ​​et arkitekturdesign, således at det ændres, så det passer til den nuværende virkelige
  • Goodwill Nedskrivning Regnskab Goodwill Nedskrivning En Goodwill Nedskrivning opstår, når værdien af ​​goodwill på en virksomheds balance overstiger den testede regnskabsmæssige værdi af revisorerne, hvilket resulterer i en nedskrivning eller nedskrivning. I henhold til regnskabsstandarder skal goodwill opføres som et aktiv og vurderes årligt. Virksomheder bør vurdere, om en værdiforringelse er
  • Materielle aktiver Materielle aktiver Materielle aktiver er aktiver med en fysisk form og med værdi. Eksempler inkluderer materielle anlæg. Materielle aktiver ses og mærkes og kan ødelægges ved brand, naturkatastrofe eller en ulykke. Immaterielle aktiver mangler derimod en fysisk form og består af ting som intellektuel ejendom