Prisboble - definition, historiske eksempler og årsager

Den vedvarende stigning i prisen på et aktiv over dets “normale markedsværdi” resulterer i dannelsen af ​​en prisboble. Prisbobler opretholdes af forventninger om fremtidige stigninger i prisen på et aktiv Typer af aktiver Almindelige typer aktiver inkluderer løbende, langfristede, fysiske, immaterielle, driftsmæssige og ikke-operationelle. Korrekt identificering og.

PrisbobleNASDAQ Composite - Dot-Com Bubble (2000)

Historiske eksempler på en prisboble

  • Markedet for tulipaner i Holland i første halvdel af den 17. Prisen på tulipaner gik helt op til $ 50.000. Det var den første moderne prisboble.
  • Boligmarkedet i USA i 1920'erne i forvejen til den store depression Den store depression Den store depression var en verdensomspændende økonomisk depression, der fandt sted fra slutningen af ​​1920'erne gennem 1930'erne. I årtier fortsatte debatter om, hvad der forårsagede den økonomiske katastrofe, og økonomer forbliver splittede over en række forskellige skoleskoler. .
  • Punkt-com-boblen førte til en hurtig stigning i priserne på teknologirelaterede lagre mellem 1995 og 2000.
  • Boligmarkedet i USA i perioden 2000-2006 førte op til subprime-udlånskrisen.

Årsager til prisbobler

1. Lav rente

Lav rente Rentesats En rentesats refererer til det beløb, som en långiver opkræver en låntager for enhver form for gæld, der generelt gives, udtrykt som en procentdel af hovedstol. gør det let for folk at få billig kredit. Dette giver dem mulighed for at bruge mere. Den større forbrugskraft medfører igen, at priserne stiger på grund af øget efterspørgsel efter varer.

2. Efterspørgsel-pull inflation

Den større efterspørgsel efter et aktiv fører til en prisstigning på aktivet. Prisstigningen ses dog som en indikator for fremtidige prisstigninger. Dette fører til dannelsen af ​​en spekulativ boble.

3. Mangel på forsyning

Det reducerede udbud eller forventningen om en reduktion i udbuddet af et aktiv i fremtiden fører til øget efterspørgsel efter aktivet. Investorer tror, ​​at der kun er et begrænset antal aktiver tilgængelige på markedet, og de skynder sig at købe så meget som muligt.

Forståelse af en spekulativ boble

En prisboble er et eksempel på en ustabil ligevægt. I økonomisk teori beskriver en ustabil ligevægt et marked, hvor kræfterne i udbud og efterspørgsel Udbud og efterspørgsel Lovene om udbud og efterspørgsel er mikroøkonomiske begreber, der siger, at på effektive markeder er den leverede mængde af en vare og mængde, der kræves af den vare, lig med hinanden. Prisen på det gode bestemmes også af det punkt, hvor udbud og efterspørgsel er lig med hinanden. korriger ikke prisafvigelser væk fra ligevægtsprisen. En stabil ligevægt beskriver et marked, hvor kræfterne i efterspørgsel og udbud korrigerer prisafvigelser væk fra ligevægtsprisen.

Overvej følgende eksempel på en stabil ligevægt: Ligevægtens markedspris på æbler er $ 1. Til denne pris købes og sælges 100 enheder æbler på markedet. Antag, at prisen hæves til $ 2. Til denne pris ville udbuddet af æbler overstige efterspørgslen efter æbler. Det ville føre til, at æbleproducenter øger deres beholdning af usolgte æbler.

Den eneste måde, hvorpå æbleproducenter kunne slippe af med overskydende lagerbeholdning, er ved at reducere den aktuelle pris på æbler. Således ville prisen falde tilbage til $ 1.

Imidlertid fungerer en ustabil ligevægt forskelligt som beskrevet nedenfor:

1. Trin 1 (dannelse)

Ligevægtsmarkedsprisen for et værdipapir er $ 10. Antag, på grund af et chok stiger prisen til $ 11. Til denne pris overstiger efterspørgslen udbuddet, da aktører på markedet betragter den højere pris som et tegn på en yderligere prisstigning i fremtiden. Således falder prisen ikke tilbage til $ 10.

2. Trin 2 (Burst)

Ligevægtsmarkedsprisen for et værdipapir er $ 11. Antag, på grund af et chok falder prisen til $ 10. Til denne pris overstiger udbuddet efterspørgslen, da aktører på markedet betragter den lavere pris som et tegn på et yderligere prisfald i fremtiden. Således stiger prisen ikke tilbage til $ 11.

Yderligere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, designet til at hjælpe alle med at blive en verdensklasse finansanalytiker . For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Lange og korte positioner Lange og korte positioner Ved investering repræsenterer lange og korte positioner retningsbestemte indsatser fra investorer om, at et værdipapir enten vil gå op (når det er langt) eller ned (når det er kort). Ved handel med aktiver kan en investor tage to typer positioner: lang og kort. En investor kan enten købe et aktiv (går længe) eller sælge det (går kort).
  • Narrative Fallacy Narrative Fallacy En af grænserne for vores evne til at evaluere information objektivt er det, der kaldes narrativ fejlslutning. Vi elsker historier, og vi lader vores præference for en god historie skyde fakta og vores evne til at tage rationelle beslutninger. Dette er et vigtigt begreb inden for adfærdsmæssig finansiering.
  • Prisfastsættelse Prisfastsættelse Prisfastsættelse refererer til en aftale mellem markedsdeltagere om kollektivt at hæve, sænke eller stabilisere præmier for at kontrollere udbud og efterspørgsel. Øvelsen
  • Strike Price Strike Price Strike-prisen er den pris, som indehaveren af ​​optionen kan udøve optionen på at købe eller sælge en underliggende værdipapir, afhængigt af om de har en call-option eller put-option. En option er en kontrakt med ret til at udnytte kontrakten til en bestemt pris, der er kendt som indløsningsprisen.