Økonomisk effektivitet - Oversigt, formel, Pareto-effektivitet

Økonomisk effektivitet er i den mest generelle forstand en eller anden funktion af forholdet mellem den faktiske værdi af en økonomisk økonomi Finansens økonomi Artikler er designet som selvstudievejledninger til at lære økonomi i dit eget tempo. Gennemse hundredvis af artikler om økonomi og de vigtigste begreber såsom konjunkturcyklus, BNP-formel, forbrugeroverskud, stordriftsfordele, økonomisk merværdi, udbud og efterspørgsel, ligevægt og mere variabel til den potentielle værdi af den samme økonomiske variabel.

Økonomisk effektivitet

Formel for økonomisk effektivitet

Økonomisk effektivitet er grundlæggende kun et mål for, hvor gode ting er økonomisk sammenlignet med hvor gode de potentielt kunne være. Formlen til bestemmelse af økonomisk effektivitet er som følger:

Økonomisk effektivitet - formel

Pareto-effektivitet

I økonomi er begrebet effektivitet mest anvendt begrebet Pareto-effektivitet Pareto-effektivitet Pareto-effektivitet, et begreb, der almindeligvis anvendes i økonomi, er en økonomisk situation, hvor det er umuligt at gøre en part bedre stillet uden at gøre en anden part dårligere stillet. . Effektivitetsmålingen er opkaldt efter Vilfredo Pareto, en italiensk ingeniør og økonom. En tildeling er Pareto-effektiv, hvis det fra det tidspunkt er umuligt at gøre nogen bedre stillet uden at gøre en anden dårligere stillet. Et resultat siges at være Pareto-ineffektivt, hvis det er muligt at gøre mindst en agent bedre stillet uden at gøre nogen anden agent dårligere stillet.

1. Pareto-effektivitet i individuelt forbrug

I forbrugeradfærd er købertyper Købertyper er et sæt kategorier, der beskriver forbrugernes forbrugsvaner. Forbrugeradfærd afslører, hvordan man appellerer til mennesker med forskellige vaner. Et forbrugspakke er Pareto-effektivt, hvis det er umuligt at øge en forbrugers forbrug af en vare uden at mindske forbrugerens forbrug af noget andet.

Grafisk betyder det, at en forbruger altid forbruger på grænsen til sit ligegyldighedssæt og ikke i dets indre. Alle punkter i det ydre af ligegyldighedssættet giver forbrugeren mere nytte, men de er umulige, da forbrugeren ikke har råd til dem.

Pareto-effektivitet i individuelt forbrug

Et Pareto-effektivt forbrugspakke ligger altid på ligegyldighedskurven. I grafen ovenfor repræsenterer det grå skraverede område det mindre end indstillet for ligegyldighedskurven (orange kurve) U0. Alle punkter i det indre område giver strengt mindre nytte end et punkt på ligegyldighedskurven.

2. Pareto-effektivitet i individuel produktion

I produktionsadfærd er et produktionsbundt Pareto-effektivt, hvis det er umuligt at øge en producents produktion af en vare uden at mindske producentens produktion af noget andet. Grafisk betyder det, at en producent altid producerer på grænsen af ​​hans produktionsmulighed.

Pareto-effektivitet i individuel produktion

Et Pareto-effektivt produktionsbundt ligger altid på produktionsmuligheden grænse Produktion-muligheder Frontier Produktions-muligheder Frontier henviser til tanken om, at produktionsfaktorer som arbejdskraft og kapital i en given økonomi er knappe. Derfor er der kun en begrænset mængde af et hvilket som helst godt, der kan produceres, og de knappe ressourcer skal fordeles nøje. I grafen ovenfor repræsenterer det grå skraverede område det mindre end indstillet for produktionsmulighedens grænse (orange kurve) Q0. Alle punkter i det indre område giver strengt mindre output end et punkt på produktionsmulighedens grænsekurve.

3. Pareto-effektivitet i indkomst eller formuefordeling

I sin forskning observerede Vilfredo Pareto, at 20% af den italienske befolkning havde 80% af landets rigdom. Pareto bemærkede, at fordelingen af ​​velstand, selvom det var moralsk tvivlsom, var effektiv økonomisk. En formuefordeling er Pareto-effektiv, hvis og kun hvis summen af ​​individuel formue er lig med den samlede formue. Så længe ingen ressourcer spildes, betragtes en person, der ejer al verdens rigdom, lige så effektiv som hele verdens befolkning, der har lige velstand.

Kritik af økonomisk effektivitet

Begrebet effektivitet, der anvendes af økonomer, kritiseres ofte af filosoffer og politikere. Kritikken stammer ikke fra den logiske konstruktion af Pareto-effektivitet, men af ​​det faktum, at økonomer har en tendens til at retfærdiggøre politiske anbefalinger på basis af effektivitetsforbedringer (snarere end at tage hensyn til moralske eller sociale spørgsmål).

Relaterede målinger

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer nedenfor:

  • Kapacitetsudnyttelse Kapacitetsudnyttelse Kapacitetsudnyttelse refererer til de produktions- og produktionskapaciteter, der udnyttes af en nation eller virksomhed til enhver tid. Det er forholdet mellem output produceret med de givne ressourcer og det potentielle output, der kan produceres, hvis kapaciteten blev fuldt ud brugt.
  • Produktionsøkonomi Produktionsøkonomi refererer til antallet af enheder, en virksomhed leverer over en given periode. Fra et mikroøkonomisk synspunkt, et firma, der fungerer effektivt
  • Normativ økonomi Normativ økonomi Normativ økonomi er en tankegang, der mener, at økonomi som emne skal give værdiudtalelser, domme og meninger om økonomiske politikker, udsagn og projekter. Den vurderer situationer og resultater af økonomisk adfærd som moralsk god eller dårlig.
  • Utility Theory Utility Theory Inden for økonomi er utility (u) et mål for, hvor stor fordel forbrugerne har af bestemte varer eller tjenester. Fra et finansielt synspunkt henviser det til, hvor meget gavn investorer opnår af porteføljens præstationer.