Regel om nutidsværdi - oversigt, hvordan man beregner, vigtighed

Reglen om nutidsværdien er et investeringskoncept, der siger, at projekter kun skal beskæftiges med, hvis de viser en positiv nutidsværdi (NPV). Derudover bør ethvert projekt eller investering med en negativ nettonuværdi ikke foretages.

Regel om nutidsværdi

Forståelse af netto nutidsværdi (NPV)

Netto nutidsværdi (NPV) er den beregnede forskel mellem nettokontantstrøm og nettokontantstrøm over en tidsperiode. NPV bruges ofte til at evaluere projekter i kapitalbudgettering og også til at analysere og sammenligne forskellige investeringer.

Netto nutidsværdi = nutidsværdi af kontantstrømme - nutidsværdi af kontantstrømme

En positiv NPV indikerer, at et projekt eller en investering er rentabel, når pengestrømmene diskonteres med en bestemt diskonteringsrente, mens en negativ NPV indikerer, at et projekt eller en investering er urentabel.

En diskonteringssats, også kendt som et afkastkrav Påkrævet afkast Den afkastkrav (forhindringsrente) er det minimumsafkast, som en investor forventer at modtage for sin investering. I det væsentlige er den krævede afkast den mindste acceptable kompensation for investeringens risikoniveau. , er en rentesats, der bruges til at bestemme nutidsværdien af ​​en række pengestrømme. For interne projekter kan satsen betegnes som kapitalomkostningerne, hvilket er det krævede afkast, der er nødvendigt for at gøre et projekt umagen værd.

Positive NPV-projekter viser i det væsentlige, at nutidsværdien af ​​pengestrømme genereret fra et projekt eller en investering overstiger de omkostninger, der kræves til projektet. Derfor siges et positivt NPV-projekt eller en investering at "skabe værdi." Et negativt NPV-projekt eller en investering viser, at omkostningerne overstiger de genererede pengestrømme, og det siges at "ødelægge værdi."

Beregning af nutidsværdi

Tidsværdien af ​​penge er baseret på ideen i finansiering, at penge i nutiden er mere værd end penge i fremtiden.

For eksempel, hvis du tilbydes enten $ 100 i dag eller $ 100 et år fra nu. En rationel person vil hellere have $ 100 i dag. Intuitivt, hvis du havde $ 100 i dag, kunne du investere pengene i et år og have mere end $ 100. Derudover forudsætter vi, at der er inflation Inflation Inflation er et økonomisk begreb, der refererer til stigninger i varenes prisniveau over en bestemt periode. Stigningen i prisniveauet betyder, at valutaen i en given økonomi mister købekraft (dvs. mindre kan købes med samme mængde penge). , $ 100 på et år ville ikke engang have den samme købekraft som i dag, så at acceptere $ 100 kan give dig dårligere stilling.

Hvad nu hvis du blev tilbudt enten $ 100 i dag eller $ 105 et år fra nu. Nu er svaret ikke så klart og afhænger af markedsforholdene, primært den rentesats, du ville modtage ved at investere $ 100 i et år.

Hvis renten for en etårig investering var større end 5%, foretrækker du $ 100 i dag, så du kan investere den. Hvis renten var mindre end 5%, ville du hellere tage $ 105, da den ville være mere end $ 100 investeret. Til sidst, hvis renten var nøjagtigt 5%, ville du være ligeglad med optionerne.

Ovenstående er åbenbart et forenklet eksempel, der ikke inkluderer nogen risiko eller andre faktorer; det illustrerer dog det underliggende koncept bag NPV-reglen.

Som tidligere nævnt kaldes renten også en diskonteringsrente, og for projekter repræsenterer den det forventede afkast på andre projekter med lignende risiko.

Praktisk eksempel

Et selskab får mulighed for at investere i et projekt, der oprindeligt koster $ 1.200 at gennemføre. Projektet genererer $ 500 hvert år i seks år. Det kræver dog et andet udlæg på $ 1.200 i det tredje år. Skal projektet gennemføres til en kapitalomkostning på 10%?

År0123456
Kontant udstrømning-120000-1200000
Kontantstrøm0500500500500500500
Net-1200500500-700500500500
Nuværdi-1200455413-526342310282
Kapitalomkostninger10%Nutidsværdi$ 69

Det kan beregnes med en finansiel lommeregner eller i et regneark. Følgende generelle trin skal tages:

1. Læg kontantudstrømningen og indstrømningen for hver tidsperiode.

2. Netto kontante ud- og indstrømninger ved at tilføje dem.

3. Beregn nutidsværdien af ​​hver pengestrøm ved at diskontere til de angivne kapitalomkostninger Kapitalomkostninger Kapitalomkostninger er det minimumsafkast, som en virksomhed skal tjene, før den genererer værdi. Inden en virksomhed kan skabe overskud, skal den i det mindste generere tilstrækkelige indtægter til at dække omkostningerne ved finansiering af driften. .

4. Tilføj nutidsværdien af ​​alle pengestrømme for at nå frem til nutidsværdien.

I eksemplet ovenfor er NPV + $ 69 . Da det er positivt, baseret på NPV-reglen, skal projektet gennemføres.

Betydningen af ​​reglen om nutidsværdi

NPV-reglen virker som et simpelt koncept. Ledelsen af ​​virksomheder bruger dog undertiden ikke engang den til at afgøre, om de skaber eller ødelægger aktionærværdi eller ej. Hvis en virksomhed konsekvent foretager negative NPV-projekter, ødelægger de egenkapitalværdien, da den kapital, der bruges til at finansiere projekterne, er dyrere end det afkast, de tjener.

Generelt, hvis et selskab ikke kan finde et positivt NPV-projekt, skal det returnere kapitalen til aktionærerne via et udbytte eller en aktietilbagekøb Aktietilbagekøb En aktietilbagekøb refererer til, når ledelsen i et offentligt selskab beslutter at tilbagekøbe selskabsaktier, der tidligere blev solgt til offentligheden. Et selskab kan beslutte at tilbagekøbe dets andel for at sende et markedssignal om, at dets aktiekurs sandsynligvis vil stige, for at øge de finansielle målinger denomineret med antallet af udestående aktier (f.eks. Indtjening pr. Aktie eller EPS) eller simpelthen fordi det ønsker at øge sit egenkapitalandel i virksomheden. . Et selskab, der ignorerer NPV-reglen, vil være en dårlig langsigtet investering på grund af dårlig virksomhedsstyring.

Det understreger, at en virksomhed ikke skal eller investerer kun for at investere. Virksomhedens ledelse bør være forsigtige med dets kapitalomkostninger samt deres beslutninger om kapitalallokering. Investorer bør holde øje med, hvordan de øverste ledere bruger overskydende pengestrømme, og om de følger NPV-reglen.

Yderligere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af den globale Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, cash flow-analyse , modellering af pagter, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram designet til at hjælpe alle med at blive en finansanalytiker i verdensklasse. For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Kapitalbudgettering Bedste praksis Kapitalbudgettering Bedste praksis Kapitalbudgettering henviser til den beslutningsproces, som virksomheder følger med hensyn til hvilke kapitalintensive projekter de skal forfølge. Sådanne kapitalintensive projekter kan være alt fra at åbne en ny fabrik til en betydelig udvidelse af arbejdsstyrken, komme ind på et nyt marked eller forskning og udvikling af nye produkter.
  • Diskonteringssats Diskonteringssats I corporate finance er en diskonteringssats det afkast, der bruges til at diskontere fremtidige pengestrømme tilbage til deres nuværende værdi. Denne sats er ofte et selskabs vægtede gennemsnitlige kapitalomkostninger (WACC), afkastkrav eller den forhindringsrate, som investorer forventer at tjene i forhold til investeringsrisikoen.
  • Udbytte kontra aktietilbagekøb / tilbagekøb Udbytte vs aktietilbagekøb / tilbagekøb Aktionærer investerer i børsnoterede virksomheder til kapitalforbedring og indtægter. Der er to hovedmåder, hvorpå et selskab returnerer overskud til sine aktionærer - kontant udbytte og tilbagekøb af aktier. Årsagerne til den strategiske beslutning om udbytte i forhold til tilbagekøb af aktier er forskellige fra virksomhed til virksomhed
  • Aktionærværdi Aktionærværdi Aktionærværdi er den økonomiske værdi, som ejere af en virksomhed modtager for at eje aktier i virksomheden. En stigning i aktionærværdien skabes