Inflation - Forståelse af mekanismen og virkningen af ​​inflation

Inflation er et økonomisk begreb, der henviser til stigninger i varenes prisniveau over en bestemt periode. Stigningen i prisniveauet betyder, at valutaen i en given økonomi mister købekraft Købekraftsparitet Begrebet købekraftsparitet (PPP) bruges til at foretage multilaterale sammenligninger mellem de forskellige landes nationale indkomst og levestandard. Købekraft måles ved prisen på en bestemt kurv med varer og tjenester. Paritet mellem to lande indebærer således, at en valutaenhed i et land vil købe (dvs. mindre kan købes med det samme beløb). Årsagen til inflation på kort og mellemlang sigt er fortsat et kontroversielt emne blandt økonomer over hele verden. Der er dog enighed om, at inflation på lang sigt skyldes ændringer i pengemængden.

Inflation

Download den gratis skabelon

Indtast dit navn og din e-mail i nedenstående formular og download den gratis skabelon nu!

Hvordan beregnes inflationen?

Inflation beregnes oftest ved at observere ændringer i prisindekser. Generelt ændringer i forbrugerprisindekset (CPI) økonomiske indikatorer En økonomisk indikator er en måling, der bruges til at vurdere, måle og evaluere makroøkonomiens overordnede helbredstilstand. Økonomiske indikatorer bruges som proxy for inflation. Lad os sige, at CPI for en given nation var 210 ved udgangen af ​​2017 (basisåret) og 220 ved udgangen af ​​2018. Beregning af procentændringen i disse værdier giver os inflationen i denne periode:

Inflationseksempel

Således kan vi konkludere, at inflationen var ca. 5% i 2018.

Hvis input til produktion af højefterspørgsel, uelastiske varer (såsom olie eller medicin) stiger i pris, vil leverandører være tvunget til at hæve deres priser for at kompensere. Dette kan skyldes en række årsager, såsom miljøkatastrofer, takster, regeringens sanktioner eller knaphed. Hvis det er udbredt nok, kan fænomenet skubbe CPI højere og resultere i inflation.

Det modsatte gælder også - hvorved lavere inputomkostninger kan resultere i deflation Deflation Deflation er et fald i det generelle prisniveau for varer og tjenester. Sagt på en anden måde, deflation er negativ inflation. Når det sker, vokser valutaens værdi over tid. Således kan flere varer og tjenester købes for det samme beløb. .

Hvordan påvirker forbrugernes efterspørgsel inflationen?

Når andre faktorer er de samme, vil en stigning i forbrugernes efterspørgsel efter varer føre til en stigning i vareprisen (CPI), som vist nedenfor:

Efterspørgsel inflation

Forbrugernes efterspørgsel efter varer kan stige på grund af en lang række faktorer, såsom ændringer i forbrugernes appetit, langsigtede udsigter til knaphed eller en stigning i pengemængden. Det modsatte gælder også; et fald i forbrugernes efterspørgsel vil resultere i en lavere CPI og dermed deflation.

Hvordan påvirker pengemængden inflationen?

På lang sigt påvirker pengemængden købekraften i en valuta i henhold til reglerne for udbud og efterspørgsel Udbud og efterspørgsel Loven om udbud og efterspørgsel er mikroøkonomiske begreber, der siger, at på effektive markeder er den leverede mængde af en vare og den krævede mængde deraf god er lig med hinanden. Prisen på det gode bestemmes også af det punkt, hvor udbud og efterspørgsel er lig med hinanden. . Diagrammet nedenfor illustrerer, hvordan en stigning i pengemængden i en økonomi vil påvirke inflationen:

Inflation: udbud og efterspørgsel

Pengemængden kan øges på forskellige måder, nemlig hvis regeringer udskriver flere penge eller gør kredit lettere tilgængelig. Lavere rentesatser Rentesatser En rentesats refererer til det beløb, som en långiver opkræver en låntager for enhver form for gæld, der generelt udtrykkes som en procentdel af hovedstolen. kan anspore forbrugernes låntagning og føre til en stigning i pengemængden. I diagrammet ovenfor kan vi se, at en tilstrømning af penge i et miljø, hvor efterspørgslen forbliver den samme, vil resultere i en devaluering af den pågældende valuta.

Det modsatte gælder også; hvis regeringer begrænser pengemængden, og alt andet forbliver konstant, vil valutaen begynde at værdiansættes i værdi.

Effekter af inflation

1. Fald i arbejdsløsheden

Når vareprisen stiger, vil indtægterne og derefter fortjenesten for private virksomheder øges. Tilstrømningen af ​​kapital vil gøre det muligt for virksomheder at udvide deres aktiviteter ved at ansætte flere medarbejdere.

2. Fald i den reelle værdi af gæld

Som forklaret ovenfor er inflation forbundet med et fald i renten. Lav rente vil medføre, at værdien af ​​gæld og relaterede gældsinstrumenter falder. Dette kan tilskynde forbrugernes udgifter, da forbrugere måske er mere tilbøjelige til at påtage sig mere gæld i perioden. På den anden side kan virksomheder muligvis kæmpe for at sælge obligationer for at finansiere deres drift, da obligationer bliver mindre attraktive investeringer.

Yderligere ressourcer

For at lære mere om relaterede emner, tjek følgende økonomi artikler:

  • Bruttonationalprodukt Bruttonationalprodukt Bruttonationalproduktet (BNP) er et mål for værdien af ​​alle varer og tjenester produceret af et lands beboere og virksomheder. Det estimerer værdien af ​​de endelige produkter og tjenester, der fremstilles af et lands beboere, uanset produktionsstedet.
  • Finanspolitik Finanspolitik Finanspolitik henviser til regeringens budgetpolitik, som indebærer, at regeringen manipulerer sit udgiftsniveau og skattesatser i økonomien. Regeringen bruger disse to værktøjer til at overvåge og påvirke økonomien. Det er søsterstrategien til pengepolitikken.
  • Økonomiske indikatorer Økonomiske indikatorer En økonomisk indikator er en måling, der bruges til at vurdere, måle og evaluere makroøkonomiens generelle sundhedstilstand. Økonomiske indikatorer
  • Makrofinans Makrofinans Makrofinans målretter store fordele for en del af økonomien eller hele økonomien. Det er skræddersyet til at finde løsninger til økonomisk vækst