Produktmix - oversigt, dimensioner og praktisk eksempel

Produktmix, også kendt som produktsortiment eller produktportefølje, henviser til det komplette sæt af produkter og / eller tjenester, der tilbydes af et firma. Et produktmix består af produktlinjer, der er tilknyttede varer, som forbrugerne Købertyper Købertyper er et sæt kategorier, der beskriver forbrugernes forbrugsvaner. Forbrugeradfærd afslører, hvordan man appellerer til mennesker med forskellige vaner, der har tendens til at bruge sammen eller tænke på lignende produkter eller tjenester.

Produktmix

Dimensioner for et produktmix

# 1 Bredde

Bredde, også kendt som bredde, refererer til antallet af produktlinjer, der tilbydes af et firma. For eksempel består Kelloggs produktlinjer af: (1) Færdige korn, (2) Bagværk og morgenmadssnacks, (3) Kiks og kager og (4) Frosne / økologiske / naturlige varer.

# 2 Længde

Længde refererer til det samlede antal produkter i en virksomheds produktmix. Overvej f.eks. Et bilfirma med to bilproduktlinjer (3-serie og 5-serie). Inden for hver produktserie er der tre typer biler. I dette eksempel vil virksomhedens produktlængde være 6.

# 3 Dybde

Dybde refererer til antallet af variationer inden for en produktlinje. For eksempel ved at fortsætte med eksemplet med bilfirmaet ovenfor kan en 3-serie produktlinje tilbyde flere variationer såsom coupe, sedan, lastbil og cabriolet. I et sådant tilfælde ville dybden af ​​3-serie produktlinjen være 4.

# 4 Konsistens

Konsistens refererer til, hvor tæt relaterede produktlinjer er til hinanden. Det er med henvisning til deres anvendelse, produktion og distributionskanaler Markedspositionering Markedspositionering henviser til evnen til at påvirke forbrugernes opfattelse af et brand eller produkt i forhold til konkurrenter. Målet med markedet. Konsistensen af ​​et produktmix er fordelagtigt for virksomheder, der forsøger at positionere sig som en nicheproducent eller distributør. Derudover hjælper konsistens med at sikre et firmas brandimage synonymt med selve produktet eller tjenesten.

Illustration af et produktmix

Produktmix

I illustrationen ovenfor viser produktblandingen en:

 • Bredde på 3
 • Længde på 5
 • Produktlinje 1 Dybde på 2
 • Produktlinje 2 Dybde på 1
 • Produktlinje 3 Dybde på 2

Blandingen betragtes som konsistent, hvis produkterne i alle produktlinjerne er ens.

Eksempel på et produktmix

Lad os se på et simpelt eksempel på produktmix af Coca-Cola. Antag for nemheds skyld, at Coca-Cola fører tilsyn med to produktlinjer: læskedrikke og juice (Minute Maid). Produkter klassificeret som læskedrikke er Coca-Cola, Fanta, Sprite, Diet Coke, Coke Zero, og produkter klassificeret som Minute Maid juice er Guava, Orange, Mango og Mixed Fruit.

Produktets (mix) konsistens af Coca-Cola ville være høj, da alle produkter inden for produktlinjen falder ind under drikkevarer. Derudover forbliver produktions- og distributionskanaler ens for hvert produkt. Produktblandingen af ​​Coca-Cola i det forenklede eksempel illustreres som følger:

Betydningen af ​​et produktmix

En virksomheds produktmix er afgørende for at forstå, da den har en dybtgående indvirkning på et firmas brand image Brand Equity I markedsføring henviser brand equity til værdien af ​​et brand og bestemmes af forbrugerens opfattelse af brandet. Brand equity kan være positiv eller. Vedligeholdelse af høj produktbredde og dybde diversificerer en virksomheds produktrisiko og reducerer afhængigheden af ​​et produkt eller en produktlinje. Når det er sagt, kan unødvendig eller ikke-værdiskabende diversificering af produktbredde skade et brands image. For eksempel, hvis Apple udvider sin produktlinje til også at omfatte køleskabe, vil det sandsynligvis have en negativ indvirkning på deres brandimage hos forbrugerne.

Med hensyn til et firma, der udvider sit produktmix:

 • Udvidelse af bredden kan give en virksomhed mulighed for at tilfredsstille forskellige forbrugers behov eller krav og diversificere risikoen.
 • Udvidelse af dybden kan give mulighed for at omklæde og bedre opfylde nuværende forbrugere.

Resumé

Succesfuld udvidelse af et produktmix kan hjælpe en virksomhed med at tilpasse sig skiftende forbrugernes efterspørgsel / præferencer og samtidig reducere produktrisiko og afhængighed af et enkelt produkt eller en produktlinje. Dette genererer igen en betydelig fortjeneste for virksomheden. På den anden side kan dårlig produktmixudvidelse resultere i en skadelig indvirkning på en virksomheds brandimage og rentabilitet.

Relaterede målinger

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker. For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer nedenfor:

 • AIDA-model AIDA-model AIDA-modellen, der står for Attention, Interest, Desire and Action model, er en reklameffektmodel, der identificerer de faser, som et individ
 • Markedsplanlægning Markedsplanlægning Markedsplanlægning er processen med at organisere og definere en virksomheds marketingmål og samle strategier og taktikker for at nå dem. Et solidt
 • Erstatningsprodukter Erstatningsprodukter Erstatningsprodukter tilbyder forbrugerne valgmuligheder, når de træffer købsbeslutninger ved at tilbyde lige så gode alternativer og øger dermed nytten. Fra et selskabs perspektiv skaber erstatningsprodukter imidlertid en rivalisering. Som et resultat kan virksomheder have høje marketing- og salgsfremmende omkostninger, når de konkurrerer
 • Walmart Marketing Mix Walmart Marketing Mix Walmart er et kraftcenter for en virksomhed, og en af ​​dens vigtigste styrker er dens marketingmix. At overleve på detailmarkedet kræver mere end bare held