Venlig overtagelse - Oversigt, komponenter og fordele

I M & A-transaktioner er en venlig overtagelse overtagelse af et målselskab af en erhverver / byder med samtykke eller godkendelse fra ledelsen og bestyrelsen Bestyrelse En bestyrelse er i det væsentlige et panel af mennesker, der vælges til at repræsentere aktionærerne . Ethvert offentligt selskab er lovligt forpligtet til at installere en bestyrelse; nonprofitorganisationer og mange private virksomheder - selvom det ikke er nødvendigt - opretter også en bestyrelse. af målfirmaet.

Venlig overtagelse

En venlig overtagelse er det modsatte af en fjendtlig overtagelse Fjendtlig overtagelse En fjendtlig overtagelse i fusioner og overtagelser (M&A) er et andet selskabs overtagelse af et målselskab (kaldet overtageren) ved at gå direkte til målselskabets aktionærer, enten ved at afgive et tilbud eller ved fuldmagt. Forskellen mellem en fjendtlig og en venlig. Sidstnævnte er en type erhvervelse, hvor en byder erhverver et målfirma uden samtykke fra målets ledelse og / eller bestyrelse.

Komponenter i en venlig overtagelse

1. Offentligt tilbud om kontanter eller aktier

Generelt er en venlig overtagelse et offentligt tilbud på kontanter eller aktier, der foretages af et bydende selskab, der gives til bestyrelsen for målselskabet til godkendelse.

2. Præmie pr. Aktie

Aktiekursen pr. Aktie, som den overtagende betaler til aktionærerne i målselskabet, er ofte en nøglebestemmende faktor for succesens succes. I de fleste tilfælde skal den overtagende betaler en betydelig præmie. Overtagelse Præmieovertagelsespræmien er forskellen mellem markedsværdien (eller den anslåede værdi) af virksomheden og den faktiske pris for at erhverve den. Overtagelsespræmien er de ekstra omkostninger ved køb af alle aktier i en fusion og overtagelse. Præmien betales på grund af (1) værdien af ​​kontrol og (2) værdien af ​​synergier pr. Aktie for at sikre godkendelse fra målselskabets aktionærer.

3. Aktionærers godkendelse

Når et tilbud modtages af målselskabets bestyrelse, stemmer aktionærer med stemmeret for godkendelse af transaktionen. Typisk kræver godkendelsen et simpelt flertal (dvs. mere end 50%).

Imidlertid inkluderer nogle virksomheder overordnede bestemmelser i deres virksomhedscharter, der kræver en større procentdel af aktionærerne for at godkende transaktionen (antallet kan variere mellem 70% og 90%).

4. Regulerende godkendelse

Selv hvis aktionærerne i målselskabet godkender overtagelsen, er aftalen stadig betinget af godkendelse fra et regulerende organ (f.eks. Justitsministeriet). Regeringsmyndigheden kan afvise en venlig overtagelse, hvis aftalen krænker konkurrencelovgivningen (også kendt som antitrust- eller monopol).

Andre købsbetingelser spiller også en afgørende rolle, da tilbuddet er et omfattende juridisk dokument, der indeholder flere bestemmelser og klausuler. For eksempel kan købsbetingelserne omfatte bestemmelser vedrørende målselskabets brand og drift samt medtagelse af nøgleaktionærer i målselskabet i den overtagende bestyrelse.

Fordele ved en venlig overtagelse

Generelt leverer venlige overtagelsestilbud væsentlige fordele for både bydende og målvirksomheder sammenlignet med en fjendtlig overtagelse. Nogle af fordelene inkluderer følgende:

  • Inddragelse af begge parter (byder og målvirksomhed) sikrer bedre design af handlen og værdilevering til de deltagende parter.
  • Målvirksomheden afholder ikke omkostninger eller sletter dens værdi på grund af at anvende forsvarsmekanismer for at forhindre en fjendtlig overtagelse.
  • Budgiveren afholder rimelige omkostninger for at erhverve målselskabet. Prisen pr. Aktie er primært baseret på målvirksomhedens vækstudsigter og potentielle synergier M&A Synergies M&A Synergies opstår, når værdien af ​​et fusioneret selskab er højere end summen af ​​de to individuelle virksomheder. 10 måder at estimere operationelle synergier i M & A-aftaler er: 1) analysere antal ansatte, 2) se på måder at konsolidere leverandører på, 3) evaluere ethvert hovedkontor eller lejebesparelser 4) estimere den sparede værdi ved deling oprettet som et resultat af en aftale.

Eksempel på en venlig overtagelse

I 2014 annoncerede Facebook Inc. overtagelsen af ​​den mobile messaging-virksomhed, WhatsApp. Ifølge erklæringen fra Facebook var aftalen beregnet til at "støtte Facebook og WhatsApps fælles mission om at bringe mere forbindelse og nytte til verden ved at levere kernetjenester effektivt og overkommeligt."

Købet blev gennemført i form af en venlig overtagelse. Facebook erhvervede alle udestående aktier og optioner på WhatsApp for $ 4 mia. I kontanter og 183 millioner af Facebook klasse A-fælles aktier. Derudover tildelte Facebook mere end 45 millioner begrænsede aktier til WhatsApps medarbejdere. Den samlede værdi af aftalen blev anslået til omkring 19 milliarder dollars.

Efter overtagelsen bevarede WhatsApp sit brand og fortsatte med at fungere, da virksomhedens aktiviteter forblev uafhængige af Facebooks aktiviteter. WhatsApps medstifter og administrerende direktør Jan Koum fik også plads i bestyrelsen for Facebook.

Flere ressourcer

Finance tilbyder Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og fremme din karriere vil følgende finansressourcer være nyttige:

  • Definitiv købsaftale Definitiv købsaftale En definitiv købsaftale (DPA) er et juridisk dokument, der registrerer vilkårene og betingelserne mellem to virksomheder, der indgår en aftale om en fusion, erhvervelse, frasalg, joint venture eller en eller anden form for strategisk alliance. Det er en gensidigt bindende kontrakt
  • M&A-overvejelser og -implikationer M&A-overvejelser og -implikationer Ved udførelse af M&A skal en virksomhed anerkende og gennemgå alle faktorer og kompleksiteter, der er forbundet med fusioner og overtagelser. Denne vejledning skitserer vigtige
  • Udbudstilbud Udbudstilbud Et udbudstilbud er et forslag, som en investor fremsætter til aktionærerne i et børsnoteret selskab. Tilbuddet er at byde eller sælge deres aktier til en bestemt pris på et forudbestemt tidspunkt. I nogle tilfælde kan udbuddet fremsættes af mere end en person, såsom en gruppe investorer eller en anden virksomhed. Udbudstilbud er et almindeligt brugt anskaffelsesmiddel
  • Typer af fusioner Typer af fusioner En fusion refererer til en aftale, hvor to virksomheder går sammen om at danne et selskab. Med andre ord er en fusion en kombination af to virksomheder til en enkelt juridisk enhed. I denne artikel ser vi på forskellige typer fusioner, som virksomheder kan gennemgå. Typer af fusioner Der er fem forskellige typer