En multifaktormodel er en kombination af forskellige elementer eller faktorer, der er korreleret med aktivafkast. Modellen bruger disse faktorer til at forklare markedsligevægt og aktivpriser. I multifaktormodeller er forskellige faktorer forbundet med bestemte egenskaber (såsom risiko), og det hjælper med at bestemme vægten eller vigtigheden af denne faktor, når man beregner aktivpris eller -afkast.
Et typisk mål for risiko er beta, som måler den systemiske risiko Systemisk risiko Systemisk risiko kan defineres som risikoen forbundet med sammenbrud eller fiasko for en virksomhed, industri, finansiel institution eller en hel økonomi. Det er risikoen for et stort fiasko i et finansielt system, hvorved en krise opstår, når kapitaludbydere mister tilliden til brugerne af et værdipapir i forhold til markedet. Multifaktormodeller bruges ofte af kapitalforvaltere til at træffe investeringsbeslutninger og vurdere den relevante risiko forbundet med investeringerne.
Resumé
- En multifaktormodel er en kombination af forskellige elementer eller faktorer, der er korreleret med aktivafkast. Modellen bruger disse faktorer til at forklare markedsligevægt og aktivpriser.
- De tre hovedtyper af multifaktormodeller er makroøkonomiske faktormodeller, grundlæggende faktormodeller og statistiske faktormodeller.
- Arbitrage Pricing Theory (APT) er en model, der bruges til at beskrive det forventede afkast af et aktiv eller en portefølje som en lineær funktion af risikoen for aktiverne i forhold til visse faktorer.
Typer af multifaktormodeller
Multifaktormodeller kan bruges i alle brancher, hvad enten det er økonomi, økonomi eller matematik. Generelt kan tre typer multifaktormodeller klassificeres ud fra typen af anvendte faktorer:
1. Makroøkonomiske faktormodeller
I makroøkonomiske faktormodeller er faktorerne forbundet med overraskelser i makroøkonomiske variabler, der hjælper med at forklare afkast af aktivklasser. Det overraskende eller inkrementelle afkast kan beregnes som den faktiske værdi minus den forventede værdi, og gennemsnittet af afkastet er typisk nul.
2. Grundlæggende faktor modeller
I grundlæggende modeller er faktorer karakteristiske for aktier eller virksomheder, der kan bruges til at forklare ændringer i aktiekurser. Eksempler på sådanne faktorer er forholdet mellem pris og indtjening Prisindtjeningsgrad Prisindtjeningsforhold (P / E-forhold) er forholdet mellem en virksomheds aktiekurs og indtjening pr. Aktie. Det giver investorer en bedre følelse af værdien af en virksomhed. K / V viser markedets forventninger og er den pris, du skal betale pr. Enhed af aktuel (eller fremtidig) indtjening, markedsværdi og finansiel gearing. Grundlæggende faktormodeller bruger aktivafkast, og efter bestemmelse af faktorfølsomhed beregnes afkastet ved at køre regressioner.
3. Statistiske faktor modeller
I statistiske faktormodeller anvendes statistiske metoder til historiske returneringsdata og bruges til at forklare kovarianter i data.
Tre, fire og fem-faktor modeller
Konstruktionen af multifaktormodeller er en interessant proces, og over tid er der opstået flere forskellige typer modeller inden for økonomi. Nedenfor vil vi diskutere tre forskellige typer multifaktormodeller og deres relevante faktorer, der bruges til at få afkast:
1. Fama-fransk trefaktormodel
Fama-French bruger faktorernes størrelse og værdi til at udlede aktivafkast. Det er en bedre tilgang end Capital Asset Pricing Model (CAPM) Capital Asset Pricing Model (CAPM) Capital Asset Pricing Model (CAPM) er en model, der beskriver sammenhængen mellem forventet afkast og risiko for et værdipapir. CAPM-formlen viser, at et sikkerhedsafkast er lig med det risikofrie afkast plus en risikopræmie baseret på betaen af denne sikkerhed, da CAPM kun forklarer 70% af en porteføljes diversificerede afkast, mens Fama-French forklarer cirka 90%.
Den Fama-franske model anvender tre faktorer - nemlig SMB (lille minus stor), HML (høj minus lav) og porteføljeafkastet minus den risikofrie rente. SMB karakteriserer børsnoterede virksomheder med små markedskapsler, der genererer højere afkast, og HML bruger værdipapirer med høje bog-til-marked-forhold, der genererer højere afkast i forhold til markedet.
Formlen for den Fama-franske trefaktormodel er angivet i nedenstående ligning:
- Hvor:
- R it = Samlet afkast af en aktie eller portefølje i på tidspunktet t
- R ft = Risikofri forrentning på tidspunktet t R Mt = Samlet markedsafkast på tidspunktet t
- R it - R ft = Forventet merafkast
- R Mt - R ft = Overskydende afkast af markedsbeholdningen (indeks)
- SMB t = størrelsespræmie (lille minus stor)
- HML t = værdipræmie (høj munus lav)
- β = Faktorkoefficienter
2. Cahart firefaktormodel
Cahart-modellen bygger på den Fama-franske trefaktormodel og introducerer en fjerde faktor kaldet momentum. Konceptet med aktivets momentum kan bruges til at forudsige fremtidige aktivafkast. Det er lidt kontroversielt, da det bruger risikobaseret såvel som adfærdsmæssigt baseret forklaringer til at bestemme afkast. Cahart-modellen betragtes som en overlegen model i betragtning af dens forklaringskraft på omkring 95%.
3. Fama-fransk femfaktormodel
Den Fama-franske femfaktormodel bygger også på trefaktormodellen og introducerer yderligere to faktorer - Rentabilitet (RMW) og Investering (CMA). Det bruger afkast af aktier med høj driftsrentabilitet minus afkast af aktier med lav eller negativ driftsrentabilitet.
Til tider erstattes faktoren med en kvalitetsfaktor. Investeringsfaktoren anerkender niveauet for kapitalinvesteringer, der bruges til at opretholde og vokse forretningen. Det er typisk negativt korreleret med værdifaktoren. I betragtning af antallet af faktorer er den fama-franske femfaktormodel til tider ikke praktisk at implementere i visse økonomier.
Arbitrage Pricing Theory (APT)
Arbitrage-prissætningsteorien (APT) er en model, der bruges til at beskrive det forventede afkast Forventet afkast Det forventede afkast på en investering er den forventede værdi af sandsynlighedsfordelingen af mulige afkast, den kan give investorer. Investeringsafkastet er en ukendt variabel, der har forskellige værdier forbundet med forskellige sandsynligheder. af et aktiv eller en portefølje som en lineær funktion af aktivets risiko i forhold til visse faktorer. Det svarer til CAPM-modellen, men med mindre strenge antagelser.
Antagelserne er - aktivafkast er beskrevet af en faktormodel, aktivspecifik risiko kan elimineres, da der er flere aktiver, og aktiver er prissat på en sådan måde, at der ikke findes arbitragemuligheder. Ligningen nedenfor giver en generel ramme for APT-modellen:
Hvor:
- R f = risikofri afkast
- β = Aktivets eller porteføljens følsomhed i forhold til en specificeret faktor
- RP = Risikopræmie for den specificerede faktor
De faktorer, der anvendes i APT-modellen, er systematiske risici, der ikke kan reduceres ved diversificering af en investeringsportefølje. Typisk anvendes makroøkonomiske faktorer, da de er pålidelige som prædiktorer. Eksempler på faktorer inkluderer bruttonationalprodukt (BNP), uventede ændringer i inflationen og skift i rentekurver.
Flere ressourcer
Finance er den officielle udbyder af den globale Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, cash flow-analyse , modellering af pagter, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram designet til at hjælpe alle med at blive en finansanalytiker i verdensklasse. For at fortsætte din karriere vil de yderligere ressourcer nedenfor være nyttige:
- Beta Beta Beta (β) for en investeringssikkerhed (dvs. en aktie) er en måling af dens volatilitet i afkast i forhold til hele markedet. Det bruges som et mål for risiko og er en integreret del af CAPM (Capital Asset Pricing Model). En virksomhed med en højere beta har større risiko og også større forventede afkast.
- Aktierisikopræmie Aktierisikopræmie Aktierisikopræmie er forskellen mellem afkast på egenkapital / individuel aktie og den risikofrie afkast. Det er kompensationen til investoren for at tage et højere risikoniveau og investere i aktier snarere end risikofrie værdipapirer.
- Markedsværdi Markedsværdi Markedsværdi (Market Cap) er den seneste markedsværdi af en virksomheds udestående aktier. Market Cap er lig med den aktuelle aktiekurs ganget med antallet af udestående aktier. Investeringssamfundet bruger ofte markedsværdien til at rangere virksomheder
- Return on Equity (ROE) Return on Equity (ROE) Return on Equity (ROE) er et mål for en virksomheds rentabilitet, der tager et selskabs årlige afkast (nettoindkomst) divideret med værdien af dets samlede egenkapital (dvs. 12%) . ROE kombinerer resultatopgørelsen og balancen, da nettoindtægten eller overskuddet sammenlignes med egenkapitalen.