Gruppetænkning - Lær om den negative indvirkning af gruppetænkning

Groupthink er et udtryk udviklet af socialpsykolog Irving Janis i 1972 for at beskrive suboptimale beslutninger truffet af en gruppe på grund af gruppens sociale pres. Det er et fænomen, hvor måderne til at komme til problemer eller forhold behandles af konsensus Netværk og opbygning af relationer (del 1) Denne artikel er en del af en række nyttige tip, der hjælper dig med at finde succes i netværk inden for din virksomhed. Netværk spiller en vigtig rolle i vores professionelle liv, startende fra vores jobsøgning, fortsætter med at blive medlem og arbejde i en virksomhed og endelig fremme vores karriere. af en gruppe snarere end af enkeltpersoner, der handler uafhængigt. I det væsentlige opstår gruppetænkning, når en gruppe træffer defekte eller ineffektive beslutninger kun for at nå til enighed.

Gruppetænkningstema - bind for øjnene

Eksempel på gruppetænkning

Lad os overveje et eksempel i en forretningsindstilling.

Der er fire gensidige fondsforvaltere - Jeffery, John, Jack og Jane - som hver har ansvaret for en gensidig fond Gensidige fonde En gensidig fond er en pulje af penge indsamlet fra mange investorer med det formål at investere i aktier, obligationer eller andre værdipapirer. Gensidige fonde ejes af en gruppe investorer og forvaltes af fagfolk. Lær om de forskellige typer fonde, hvordan de fungerer, og fordelene og fordelene ved at investere i dem for selskab A. De fire fondsforvaltere mødes hver uge for at diskutere investeringsstrategier Aktieinvesteringsstrategier Aktieinvesteringsstrategier vedrører de forskellige typer aktieinvesteringer . Disse strategier er nemlig værdi, vækst og indeksinvestering. Den strategi, en investor vælger, påvirkes af en række faktorer, såsom investorens økonomiske situation, investeringsmål og risikotolerance.og deres topvalg Blue Chip En blue chip er et lager af et veletableret selskab med ry for pålidelighed, kvalitet og økonomisk stabilitet. Blue chip-aktier er normalt markedsledere i deres sektorer og har en markedsværdi, der løber på milliarder dollars. af ugen. Derudover stoler hver af de fire personer på hinandens dømmekraft.

Under et af deres to ugentlige møder meddeler Jeffery, at han planlægger at foretage et stort køb af aktier i et selskab, da han mener, at virksomheden viser stærke grundlæggende forhold. De andre fondsforvaltere, John, Jack og Jane, beslutter at følge planen og købe aktier til deres egne gensidige fonde uden at foretage individuel undersøgelse af det pågældende selskab. Et par uger senere falder aktierne i virksomheden med 80%.

I eksemplet ovenfor blev fondsforvalterne ofre for gruppetænkning, da de fulgte gruppens konsensus i stedet for uafhængigt at analysere det selskab, som Jeffery havde foreslået. Derfor undlod fondsforvalterne at påpege eller kritisere fejlene i Jeffreys tænkning.

Symptomer på gruppetænkning

Irving Janis beskrev de otte symptomer på gruppetænkning:

1. Usårbarhed

Medlemmer af gruppen deler en illusion af usårbarhed, der skaber overdreven optimisme og tilskynder til at tage unormale risici.

2. Begrundelse

Ofre for denne adfærd ignorerer og diskonterer advarsler og negativ feedback, der kan få gruppen til at genoverveje deres tidligere antagelser.

3. Moral

Ofre ignorerer de etiske eller moralske konsekvenser af deres beslutninger og tror utvivlsomt på deres gruppers moral.

4. Stereotyper

Medlemmer af gruppen har negative og / eller stereotype opfattelser af deres "fjender".

5. Tryk

Ofre lægger direkte pres på enhver person, der kortvarigt udtrykker bekymring eller tvivl om gruppens fælles synspunkter. Medlemmer er ikke i stand til at udtrykke deres egne individuelle argumenter mod gruppen.

6. Selvcensur

Ofre undgår at afvige fra gruppens konsensus og holder sig stille. Tvivl og bekymringer omkring gruppen udtrykkes ikke, og ofre for gruppetænkning kan underminere vigtigheden eller gyldigheden af ​​deres tvivl.

7. Illusion af enstemmighed

Ofre for gruppetænkning deler en illusion af enstemmighed - at gruppens flertalsopfattelse og domme er enstemmige.

8. Mind Guards

Ofre for gruppetænkning kan udpege sig selv til at beskytte gruppen og gruppelederen mod information, der kan være problematisk eller modstridende med gruppens synspunkter, beslutninger eller sammenhængskraft.

Virkningen af ​​gruppetænkning

Gruppetænkning, i det væsentlige, værdsætter harmoni og sammenhæng i forhold til nøjagtig analyse og kritisk tænkning hos de enkelte medlemmer. Det skaber en gruppe, hvor individuelle medlemmer af gruppen ikke er i stand til at udtrykke deres egne tanker og bekymring og uden tvivl følge lederens ord. Tænk for eksempel på et virksomhedsmøde, hvor medlemmerne af bestyrelsen bare nikker enige i stedet for at udfordre de foreslåede ideer.

Derfor inkluderer virkningen af ​​gruppetænkning følgende:

  • Dårlige beslutninger på grund af manglende modstand
  • Manglende kreativitet
  • Overtillid i gruppetænkning påvirker en organisations rentabilitet negativt
  • Optimale løsninger på problemer kan overses
  • Manglende feedback om beslutninger og dermed dårlig beslutningstagning

Eksempel på den virkelige verden

Følgende eksempel viser, hvor destruktiv gruppetænkning er ved at acceptere idéerne fra en gruppe uden kritisk at sætte spørgsmålstegn ved den.

Angrebet på Pearl Harbor er et glimrende eksempel på gruppetænkning. På trods af aflytningen af ​​japanske beskeder tog amerikanske flådeafficer med base i Hawaii ikke alvorligt advarsler fra Washington om et potentielt offensivt angreb et eller andet sted i Stillehavet. Officerne troede, at japanerne ikke ville våge at angribe USA. Ingen udfordrede ideen og rationaliserede i stedet hvorfor et angreb sandsynligvis ikke ville ske.

Andre ressourcer

Tak fordi du læste Finance's forklaring på gruppetænkning. For at lære mere og fremme din karriere, se følgende ressourcer:

  • Ledelse efter eksempel Ledelse ved eksempel Ledelse er en proces, hvor en person påvirker andre menneskers adfærd og holdninger. At føre et godt eksempel hjælper andre mennesker med at se, hvad der ligger
  • Interpersonelle færdigheder Interpersonelle færdigheder Interpersonelle færdigheder er de færdigheder, der kræves for effektivt at kommunikere, interagere og arbejde med enkeltpersoner og grupper. Dem med gode interpersonelle færdigheder er stærke verbale og ikke-verbale kommunikatorer og betragtes ofte som "gode med mennesker".
  • Forhandlingstaktik Forhandlingstaktik Forhandling er en dialog mellem to eller flere mennesker med det formål at nå til enighed om et emne eller spørgsmål, hvor konflikt eksisterer. God forhandlingstaktik er vigtig for forhandlingspartierne at kende for at deres side skal vinde eller skabe en win-win-situation for begge parter.
  • Kontorpolitik Kontorpolitik Kontorpolitik findes i næsten enhver organisation. Det er de aktiviteter, som enkeltpersoner udfører for at forbedre deres status og fremme deres personlige dagsorden - nogle gange på andres bekostning. Disse selvbetjente handlinger er uformelle eller uofficielle og kan være grunden til politik på arbejdspladsen