Licensaftale - Definition, eksempel, fordele og ulemper

En licensaftale er en kontrakt mellem to parter (licensgiveren og licenshaveren), hvor licensgiveren giver licenshaveren ret til at bruge mærkenavnet, varemærket, patenterede teknologi eller evnen til at producere og sælge varer, der ejes af licensgiveren. Med andre ord giver en licensaftale licenshaveren muligheden for at bruge intellektuel ejendom, der ejes af licensgiveren. Licensaftaler bruges ofte af licensgiveren til at kommercialisere deres intellektuelle ejendom.

Licensaftale

Hurtigt resume:

 • En licensaftale er en kontrakt mellem en licensgiver og licenshaver, hvor licenshaveren får adgang til licensgiverens intellektuelle ejendom.
 • Den part, der leverer den intellektuelle ejendom, kaldes licensgiveren, mens den part, der modtager den intellektuelle ejendom, kaldes licenshaveren.
 • I en licensaftale betaler licenshaveren typisk et forudgående gebyr i forbindelse med et royaltygebyr.

Forståelse af en licensaftale

I en typisk licensaftale accepterer licensgiveren at give licenstageren intellektuelle ejendomsrettigheder såsom licensgivernes teknologi, brandnavn eller knowhow om produktionsoprettelse. I bytte for licensgiverens intellektuelle ejendom spiller licenshaveren typisk et forhåndsgebyr og / eller et royaltygebyr til licensgiveren. Et royaltygebyr er et løbende gebyr, der betales for retten til brug af licensgiverens intellektuelle ejendom.

Det er vigtigt at huske at:

 • Den part, der leverer intellektuelle ejendomsrettigheder til en anden part, kaldes licensgiveren
 • Den part, der modtager intellektuelle ejendomsrettigheder fra en anden part, kaldes licenshaveren

Eksempel på en licensaftale

I maj 2018 indgik Nestle og Starbucks en licensaftale på $ 7,15 mia. Nestle (licenshaveren) indvilligede i at betale 7,15 mia. Dollars kontant til Starbucks (licensgiveren) for eksklusive rettigheder til at sælge Starbucks produkter (single-serve kaffe, te, bønner i poser osv.) Rundt om i verden gennem Nestles globale distributionsnetværk. Derudover modtager Starbucks royalties fra den pakkede kaffe og te, der sælges af Nestle.

Licensaftalen gav Starbucks muligheden for at drive brandgenkendelse uden for sine nordamerikanske aktiviteter gennem Nestles distributionsnetværk. For Nestle fik virksomheden adgang til Starbucks 'produkter og stærke brand image Brand Equity I marketing refererer brand equity til værdien af ​​et brand og bestemmes af forbrugerens opfattelse af brandet. Brand equity kan være positiv eller.

Fordele ved licensering

Fordelene ved licens kan ses fra to perspektiver: licensgiver og licenshaver.

Fordele for licensgiveren inkluderer:

 1. Licensgiveren er i stand til at udnytte licenshaverens distributionsnet til hurtigt at komme ind på nye geografiske regioner og udenlandske markeder
 2. Licensgiveren står over for lavere kapitalkrav og lavere omkostninger på grund af ikke at skulle investere i distribution
 3. Licensgiveren, der har mulighed for at generere passive indtægter Indtægtsstrømme Indtægtsstrømme er de forskellige kilder, hvorfra en virksomhed tjener penge på salg af varer eller levering af tjenester. De typer indtægter, som en virksomhed registrerer på sine konti, afhænger af de typer aktiviteter, der udføres af virksomheden. Se kategorier og eksempler gennem royalties
 4. Licensgiveren kan få licenshaverens ekspertise og færdigheder

Fordele for licenshaveren inkluderer:

 1. Licenstageren får adgang til etableret intellektuel ejendomsret og er i stand til hurtigere at komme ind på markedet
 2. Licenshaveren behøver ikke at samle ressourcer til at udføre forskning og udvikling for at udvikle deres egne produkter eller tjenester
 3. Licenstageren er i stand til at generere indtægter ved hjælp af licensgiverens intellektuelle ejendomsret

Ulemper ved licensering

Ulemperne ved licens kan ses fra to perspektiver: licensgiver og licenshaver.

Ulemper for licensgiveren inkluderer:

 1. Licensgiveren har mistet kontrol over deres intellektuelle ejendom
 2. Licensgiveren skal være afhængig af licenshaverens færdigheder, evner og ressourcer for at generere indtægter
 3. Licensgiveren udsættes for tyveri af intellektuel ejendom af licenshaveren

Ulemper for licenstageren inkluderer:

 1. Licenstageren er ansvarlig for produktion, markedsføring, salg osv.
 2. Licenstageren er potentielt afhængig af licensgiverens intellektuelle ejendom
 3. Licenstageren skal betale et forudgående gebyr og / eller royalty til licensgiveren

Relaterede målinger

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer nedenfor:

 • Ophavsret Ophavsret En ophavsret er en officiel erklæring om, at en enhed eller enkeltperson ejer retten til at reproducere, offentliggøre eller sælge et kunstværk eller teknologi.
 • Leasingaftale for udstyr Leasingaftale for udstyr Leasingaftale for udstyr er en kontraktlig aftale, hvor udlejeren, der er ejer af udstyret, tillader lejeren at bruge udstyret til
 • Immaterielle aktiver Immaterielle aktiver I henhold til IFRS er immaterielle aktiver identificerbare, ikke-monetære aktiver uden fysisk substans. Som alle aktiver er immaterielle aktiver dem, der forventes at skabe økonomisk afkast for virksomheden i fremtiden. Som et langsigtet aktiv strækker denne forventning sig ud over et år.
 • Produkter og tjenester Produkter og tjenester Et produkt er en håndgribelig vare, der markedsføres for erhvervelse, opmærksomhed eller forbrug, mens en tjeneste er en immateriel vare, der stammer fra