Politisk økonomi - definition, komponenter og teorier

Politisk økonomi er en samfundsvidenskab, der studerer produktion, handel og deres forhold til loven og regeringen. Det er studiet af, hvordan økonomiske teorier påvirker forskellige socioøkonomiske systemer såsom socialisme Socialisme vs. kapitalisme I en økonomi repræsenterer socialisme vs. kapitalisme modstridende tankeskoler, og deres centrale argumenter berører regeringens rolle i økonomien og økonomien. ligestilling mellem borgerne og kommunisme sammen med oprettelse og gennemførelse af offentlig politik.

Politisk økonomi

Forskellige grupper i økonomien følger deres egen teori om, hvordan økonomien skal udvikles; derfor er den politiske økonomi et komplekst felt, der dækker en bred vifte af politiske interesser. Enkelt sagt henviser politisk økonomi til rådgivningen fra økonomer til regeringen om enten generelle økonomiske politikker eller om visse specifikke forslag skabt af politikere.

Komponenter i den politiske økonomi

Politisk økonomi er opdelt i to sektioner: Klassisk politisk økonomi og moderne politisk økonomi . Klassisk politisk økonomi studerer filosofer som Machiavelli, Adam Smith og Karl Marx. Moderne politisk økonomi studerer på den anden side arbejdet med moderne filosoffer, økonomer og politiske videnskabsmænd som John Maynard Keynes, Milton Freidman og Friedrich Hayek.

Studiet af politisk økonomi er påvirket af spilteori, Game Theory Game theory er en matematisk ramme udviklet til at løse problemer med modstridende eller samarbejdsvillige parter, der er i stand til at træffe rationelle beslutninger, da det involverer forskellige grupper, der konkurrerer om endelige ressourcer og magt, der vurderer hvilke politikker, der giver de mest gavnlige resultater. Det vedrører også økonomiens evne til at opnå de ønskede resultater. Undersøgelsen af ​​politisk økonomi fokuserer på tre hovedområder:

1. Tværfaglig undersøgelse

Fra et tværfagligt synspunkt fokuserer politisk økonomi på økonomi Hvad er økonomi? Økonomi kommer fra det antikke græske ord "oikonomikos" eller "oikonomia." Oikonomikos oversættes bogstaveligt talt til "opgaven med at styre en husstand." Franske handelsantilister brugte "economie politique" eller politisk økonomi som betegnelse for forhold relateret til offentlig administration. sociologi og statskundskab for at forstå, hvordan økonomiske systemer, politiske institutioner og miljø påvirker og påvirker hinanden. De tre områder i tværfaglig undersøgelse inkluderer økonomiske modeller for politiske processer, den internationale politiske økonomi og hvordan det påvirker internationale forbindelser og ressourcetildeling i forskellige økonomiske systemer.

2. Ny politisk økonomi

Det nye område med politisk økonomi behandler økonomisk politik som en tro eller handling, der skal diskuteres yderligere snarere end som en ramme, der skal analyseres. Det forener ideologierne fra klassisk økonomi og nye fremskridt inden for politik og økonomi. Denne fremgangsmåde afskediger gamle idealer om agenturer og interesser fra stater og markeder og sigter mod at tilskynde til politiske debatter om samfundets ønsker og behov.

3. International politisk økonomi

International politisk økonomistudie, også kendt som global politisk økonomi, analyserer forholdet mellem økonomi og internationale forbindelser. Det bruger ideer fra økonomi, sociologi og statskundskab. Den internationale politiske økonomi fokuserer på, hvordan stater og institutioner bruger globale økonomiske interaktioner til at forme politiske systemer.

Politisk økonomi - komponenter

Opførsel af politisk økonomi

Politiske økonomer er meget interesserede i gevinster og tab ved gennemførelsen af ​​en bestemt politik. Det giver dem en idé om, hvilke grupper der understøtter politikken, og hvilke grupper ikke. De undersøger også, hvordan enkeltpersoner øger deres anvendelighed ved at deltage i politisk aktivitet.

Kapital og arbejdskraft bruges til at påvirke politiske processer og generere politiske resultater med den største fordel. Den politiske adfærd i en økonomi er formet af:

1. Interesser

De inkluderer interessen for enkeltpersoner og grupper, der er i stand til at bruge deres magt til at påvirke politik. Enkeltpersoner i regeringen har tendens til at fremme deres egne økonomiske og politiske interesser, der vil hjælpe dem med at bevare magten. Folk uden for regeringen er ofte mere bekymrede over resultatet af den gennemførte økonomiske politik.

2. Idéer

Ideer betragtes som en vigtig indflydelse på politik ud over økonomiske og politiske interesser. Det antages, at enkeltpersoner er selvsøgende og rationelle, og at de ikke er i stand til at vurdere resultaterne af alle de valg, de har til rådighed.

Ideologi tillader et individ at beslutte, hvad de skal gøre for at forblive i overensstemmelse med deres grundlæggende værdier og overbevisninger. At integrere ideologi i økonomiske modeller gør det muligt for nogle politiske handlinger at blive styret af andre faktorer end egeninteresse. Nogle mennesker ønsker at gå ind i politik, simpelthen fordi de vil foretage en ændring i verden.

3. Institutioner

Der er politiske regler, der inkluderer forfatningen og definerer, hvordan ledere vælges, og hvordan en ny politik kan implementeres. Institutioner hjælper med at strukturere incitamenter overfor enkeltpersoner og grupper inden for økonomien.

Teori om politisk økonomi

Den moderne økonoms teorier er opdelt i tre ideologier, nemlig:

1. Liberalisme

Den liberale ideologi stammer fra begrebet arbejdskraft og udveksling og brugen af ​​jord, arbejdskraft og kapital Kapital er noget, der øger ens evne til at skabe værdi. Det kan bruges til at øge værdien på tværs af en lang række kategorier, såsom finansiel, social, fysisk, intellektuel osv. I erhvervslivet og økonomi er de to mest almindelige typer kapital økonomisk og menneskelig. at producere holdbare varer. Liberale økonomer mener, at økonomi kan være til gavn for alle, og at samfundet kan komme videre med forbedringen af ​​levestandarden.

De mener, at samfundets ønsker snarere end enkeltpersoner er vigtigst for beslutningstagningen. De tror også på lige muligheder for alle og er bekymrede over strukturen i et civilsamfund.

2. Marxisme

Marxismen siger, at ulighed er dårlig, og rigdom genereres af arbejde og udveksling. Det understøtter ikke det private ejerskab af ressourcer, som det mener fører til ulighed og kun favoriserer elitens behov og ikke hele samfundet.

3. Økonomisk nationalisme

Dette er troen på, at staten besidder al magt, og at enkeltpersoner skal arbejde for at gøre brug af de økonomiske fordele. I ideologien hedder det, at regeringen skal kontrollere alle ressourcer, og at enkeltpersoner er uvidende og ikke kan skabe et sammenhængende samfund uden en stærk stat.

Således giver den politiske økonomi os en forståelse af, hvordan et land og en husstand styres og styres ved at overveje både de politiske og økonomiske faktorer, der er forbundet med hver enkelt.

Relaterede målinger

Finance tilbyder Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og fremme din karriere vil følgende finansressourcer være nyttige:

  • Globalisering Globalisering Globalisering er forening og interaktion mellem verdens enkeltpersoner, regeringer, virksomheder og lande. Det er opnået gennem
  • Juridisk monopol Juridisk monopol Et juridisk monopol, også kendt som et lovbestemt monopol, er et firma, der er beskyttet af loven fra konkurrenter. Med andre ord er et lovligt monopol et firma, der modtager et regeringsmandat til at fungere som et monopol.
  • Laissez-faire Laissez-faire Laissez-faire er en fransk sætning, der oversættes til "lad os være i fred." Det henviser til en politisk ideologi, der afviser praksis med regeringens indblanding i en økonomi. Desuden ses staten som en hindring for økonomisk vækst og udvikling.
  • Reaganomics Reaganomics Reaganomics henviser til økonomisk politik fremsat af den amerikanske præsident Ronald Reagan under hans formandskab i 1980'erne. Politikkerne blev indført for at bekæmpe en lang periode med langsom økonomisk vækst, høj arbejdsløshed og høj inflation, der opstod under præsidenterne Gerald Ford og Jimmy Carter.