Monopolistisk konkurrence - oversigt, hvordan det fungerer, begrænsninger

Monopolistisk konkurrence er en type markedsstruktur, hvor mange virksomheder er til stede i en industri, og de producerer lignende, men differentierede produkter. Ingen af ​​virksomhederne har monopol, og hvert selskab opererer uafhængigt uden hensyntagen til andre selskabers handlinger. Markedsstrukturen er en form for ufuldkommen konkurrence.

Monopolistisk konkurrence

Karakteristika ved monopolistisk konkurrence inkluderer følgende:

  • Tilstedeværelsen af ​​mange virksomheder
  • Hver virksomhed producerer lignende, men differentierede produkter
  • Virksomheder er ikke pristagere Pristager En pristager refererer i økonomi til en markedsdeltager, der ikke er i stand til at diktere priserne på et marked. Derfor skal en pristager acceptere den gældende markedspris. En pristager mangler tilstrækkelig markedsstyrke til at påvirke priserne på varer eller tjenester.
  • Gratis ind- og udrejse i branchen
  • Virksomheder konkurrerer baseret på produktkvalitet, pris og hvordan produktet markedsføres

Virksomheder i en monopolkonkurrence tjener økonomisk overskud på kort sigt, men på lang sigt tjener de nul økonomisk fortjeneste. Sidstnævnte er også et resultat af fri ind- og udgang i branchen. Økonomisk overskud, der eksisterer på kort sigt, tiltrækker nye poster, som i sidste ende fører til øget konkurrence, lavere priser og høj produktion.

Et sådant scenario eliminerer uundgåeligt økonomisk fortjeneste og fører gradvist til økonomiske tab på kort sigt. Friheden til at gå ud på grund af fortsatte økonomiske tab fører til en stigning i priser og fortjeneste, hvilket eliminerer økonomiske tab.

Derudover er virksomheder i en monopolistisk markedsstruktur produktivt og allokativt ineffektive, da de opererer med eksisterende overkapacitet. På grund af det store antal virksomheder holder hver spiller en lille markedsandel og er ikke i stand til at påvirke produktprisen. Derfor er det ikke muligt at samarbejde mellem virksomheder.

Derudover trives monopolistisk konkurrence på innovation og variation. Virksomheder skal løbende investere i produktudvikling og reklame og øge udvalget af deres produkter for at appellere til deres målmarkeder Samlet adresserbart marked (TAM) Samlet adresserbart marked (TAM), også kaldet det samlede tilgængelige marked, er den samlede indtægtsmulighed, der er tilgængelig for et produkt eller en tjeneste, hvis. Konkurrence med andre virksomheder er således baseret på kvalitet, pris og markedsføring.

Kvalitet indebærer produktdesign og service. Virksomheder, der er i stand til at øge kvaliteten af ​​deres produkter, er derfor i stand til at opkræve en højere pris og omvendt. Marketing refererer til forskellige typer reklame og emballage, der kan bruges på produktet for at øge bevidstheden og appellen.

Brancher, der udviser egenskaber ved monopolkonkurrence

Eksempler på industrier i monopolistisk konkurrence inkluderer følgende:

  • Beklædning og tøj
  • Sportsbeklædningsprodukter
  • Restauranter
  • Frisører
  • PC-producenter
  • Tv-tjenester

Kortsigtede beslutninger om output og pris

Den kortsigtede ligevægt under monopolkonkurrence er illustreret i nedenstående diagram:

Monopolistisk konkurrence - kortvarig ligevægt

Fortjeneste maksimeres, hvor marginale indtægter (MR) er lig med marginale omkostninger (MC) . Pointen bestemmer virksomhedens ligevægtsproduktion. Prisen bestemmes på et punkt, hvor den imaginære linje fra ligevægtsoutputtet passerer gennem skæringspunktet for MR, og MC kurver og opfylder den gennemsnitlige indtægtskurve (AR) , som også er efterspørgselskurven Efterspørgselskurve Efterspørgselskurven er en linje, der viser, hvor mange enheder af en vare eller tjeneste, der vil blive købt til forskellige priser. Prisen afbildes på den lodrette (Y) akse, mens mængden er plottet på den vandrette (X) akse. .

Den samlede fortjeneste er repræsenteret af det cyanfarvede rektangel i diagrammet ovenfor. Det bestemmes af ligevægtsoutput ganget med forskellen mellem AR og den gennemsnitlige samlede pris (ATC) . Virksomheder i monopolkonkurrence bestemmer deres pris- og outputbeslutninger på kort sigt, ligesom virksomheder i monopol.

Virksomheder i monopolkonkurrence kan også pådrage sig økonomiske tab på kort sigt som illustreret nedenfor. De producerer stadig ligevægtsoutput på et punkt, hvor MR er lig med MC, hvor tab minimeres. Det cyanfarvede rektangel viser det økonomiske tab, der opstår.

Kortvarige økonomiske tab

Langsigtede beslutninger om output og pris

På lang sigt producerer virksomheder i monopolistisk konkurrence stadig på et niveau, hvor marginale omkostninger og marginale indtægter er lige store. Imidlertid vil efterspørgselskurven have skiftet til venstre på grund af andre virksomheder, der kommer ind på markedet. Skiftet i efterspørgselskurven er et resultat af reduceret efterspørgsel efter en enkelt virksomheds produkter på grund af øget konkurrence.

En sådan handling reducerer økonomisk overskud afhængigt af størrelsen af ​​nye spilleres indrejse. Individuelle virksomheder vil ikke længere kunne sælge deres produkter til over gennemsnittet.

Langsigtede beslutninger om output og pris

Virksomheder i monopolkonkurrence vil tjene nul økonomisk fortjeneste på lang sigt. På dette stadium er der intet incitament for nye aktører i branchen.

Monopolistisk konkurrence vs. perfekt konkurrence

Virksomheder i monopolkonkurrence producerer differentierede produkter og konkurrerer hovedsageligt på ikke-priskonkurrence. Efterspørgselskurverne i de enkelte virksomheder for monopolkonkurrence er faldende, mens perfekt konkurrence viser en perfekt elastisk efterspørgselsplan.

Der er dog to andre hovedforskelle, der er værd at nævne - overkapacitet og markering. Virksomheder i monopolkonkurrence opererer med overskydende kapacitet, da de ikke producerer i en effektiv skala, dvs. i den laveste ATC. Produktion til de lavest mulige omkostninger afsluttes kun af virksomheder i perfekt konkurrence.

Mark-up er forskellen mellem pris og marginale omkostninger. Der er ingen påslag i en perfekt konkurrencestruktur, fordi prisen er lig med marginale omkostninger. Imidlertid kommer monopolistisk konkurrence med et produktpåslag, da prisen altid er højere end de marginale omkostninger.

Ineffektivitet i monopolkonkurrence

  • Ligevægtsoutput ved fortjenstmaksimeringsniveau (MR = MC) for monopolistisk konkurrence betyder, at forbrugerne betaler mere, da prisen er højere end marginalindtægten.
  • Som angivet ovenfor opererer monopolkonkurrencevirksomheder med overkapacitet. De fungerer ikke i det mindste ATC i det lange løb. Produktionskapaciteten er ikke ved fuld kapacitet, hvilket resulterer i ledige ressourcer.
  • Monopolistiske konkurrerende virksomheder spilder ressourcer på salgsomkostninger, dvs. reklame og markedsføring for at promovere deres produkter. Sådanne omkostninger kan bruges i produktionen til at reducere produktionsomkostningerne og muligvis lavere produktpriser.
  • Da virksomheder ikke opererer med overkapacitet, fører det til arbejdsløshed Arbejdsløshed Arbejdsløshed er et udtryk, der henviser til enkeltpersoner, der er beskæftigede og søger et job, men som ikke kan finde et job. Desuden er det de mennesker i arbejdsstyrken eller puljen af ​​mennesker, der er tilgængelige til arbejde, der ikke har et passende job. og social fortvivlelse i samfundet.
  • Ineffektive virksomheder fortsætter med at eksistere under monopolistisk konkurrence i modsætning til at exit, hvilket er forbundet med virksomheder under perfekt konkurrence.
  • Et andet omfang af ineffektivitet for monopolistiske konkurrencemarkeder stammer fra det faktum, at de marginale omkostninger Marginalomkostninger Marginalomkostningerne ved produktion er omkostningerne ved at levere en ekstra enhed af et produkt eller en tjeneste. Det er et grundlæggende princip, der bruges til at udlede økonomisk optimale beslutninger og et vigtigt aspekt af ledelsesregnskab og finansiel analyse. Det kan beregnes som det, der er mindre end prisen på lang sigt.
  • Monopolistiske konkurrencemæssige markedsstrukturer er også ineffektive. Deres priser er højere end de marginale omkostninger.

Begrænsninger af den monopolistiske konkurrencemarkedsstruktur

  • Virksomheder med overlegne mærker og produkter af høj kvalitet vil konsekvent opnå økonomisk overskud i den virkelige verden.
  • Virksomheder, der kommer ind på markedet, vil tage lang tid at indhente, og deres produkter svarer ikke til de etablerede virksomheders, for at deres produkter kan betragtes som nære erstatninger. Nye virksomheder står sandsynligvis over for barrierer for adgang på grund af stærk branddifferentiering og brandloyalitet.

Yderligere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse, pagtermodellering, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en finansanalytiker i verdensklasse.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere ressourcer nedenfor:

  • Samlet udbud og efterspørgsel Samlet udbud og efterspørgsel Samlet udbud og efterspørgsel henviser til begrebet udbud og efterspørgsel, men anvendes i en makroøkonomisk skala. Samlet udbud og samlet efterspørgsel afbildes begge mod det samlede prisniveau i en nation og den samlede mængde udvekslede varer og tjenester
  • Indgangsbarrierer Adgangsbarrierer Adgangsbarrierer er de hindringer eller hindringer, der gør det vanskeligt for nye virksomheder at komme ind på et givet marked. Disse kan omfatte teknologiske udfordringer, statslige regler, patenter, opstartsomkostninger eller krav til uddannelse og licensering.
  • Juridisk monopol Juridisk monopol Et juridisk monopol, også kendt som et lovbestemt monopol, er et firma, der er beskyttet af loven fra konkurrenter. Med andre ord er et lovligt monopol et firma, der modtager et regeringsmandat til at fungere som et monopol.
  • Oligopol Oligopol Udtrykket "oligopol" henviser til en industri, hvor der kun er et lille antal virksomheder, der opererer. I et oligopol har ingen enkelt firma en stor mængde markedsstyrke. Således er intet enkelt firma i stand til at hæve sine priser over den pris, som