Venlige overtagelser vs fjendtlige overtagelser - kend forskellene

I fusioner og opkøb er der ofte forveksling mellem venlige overtagelser versus fjendtlige overtagelser. Hvordan kan man skelne mellem de to?

Forskellen mellem en venlig og fjendtlig overtagelse er udelukkende på den måde, virksomheden overtages på. I en venlig overtagelse er målselskabets ledelse og bestyrelse Bestyrelse En bestyrelse er i det væsentlige et panel af mennesker, der vælges til at repræsentere aktionærerne. Hvert offentligt selskab er lovligt forpligtet til at installere en bestyrelse; nonprofitorganisationer og mange private virksomheder - selv om det ikke er nødvendigt - opretter også en bestyrelse. godkende overtagelsesforslaget og hjælpe med at gennemføre det. I en fjendtlig overtagelse er ledelsen og bestyrelsen for det målrettede selskab imidlertid imod den tilsigtede overtagelse.

Venlige overtagelser vs fjendtlige overtagelser

Afhængigt af om overtagelsen er venlig eller fjendtlig, anvender det erhvervende selskab forskellige overtagelsesstrategier. Disse diskuteres mere detaljeret nedenfor. For det første skal vi forstå, hvordan overtagelser fungerer, og hvorfor de sker.

Hvad er en overtagelse, og hvorfor sker overtagelser?

En overtagelse er køb af et selskab (målet) af et andet selskab (erhververen eller budgiveren). Uanset om overtagelsen er venlig eller fjendtlig, resulterer den resulterende transaktion i, at de to selskaber fusioneres til et. En overtagelse sker af flere grunde, herunder:

1. At realisere driftseffektivitet og stordriftsfordele

Ved at oprette et større selskab gennem fusionen af ​​to mindre virksomheder er det resulterende selskab i stand til at realisere driftseffektiviteter og stordriftsfordele Scale economies Scale economies refererer til den omkostningsfordel, som et firma oplever, når det øger sit produktionsniveau. fordel opstår på grund af det omvendte forhold mellem faste omkostninger pr. enhed og den producerede mængde. Jo større produktionsmængde, jo lavere er de faste omkostninger pr. Enhed. Typer, eksempler, vejledning (forudsat at de opererer i en lignende industri og / eller bruger lignende ressourcer).

2. At eliminere konkurrence

Overtagelser kan bruges til at eliminere mindre virksomheder, der konkurrerer med byderen. I stedet for at konkurrere med målselskabet om at erhverve markedsandele, kan budgiveren simpelthen overtage målselskabet for at eliminere konkurrence og vinde målets markedsandel.

3. At erhverve en virksomhed på et unikt nichemarked

En overtagelse kan ske, når den bydende ønsker at tilegne sig teknologi, som målfirmaet ejer. Dette kan være tilfældet, når den bydende mangler en stærk forskning og udvikling (F&U) Forskning og udvikling (F&U) Forskning og udvikling (F&U) er en proces, hvor en virksomhed får ny viden og bruger den til at forbedre eksisterende produkter og introducere nye. til dets aktiviteter. F&U er en systematisk undersøgelse med det formål at introducere innovationer til virksomhedens nuværende produkttilbud. team eller ønsker ikke at bruge tid og ressourcer på at udvikle ny teknologi.

For eksempel kan et datastyringsfirma måske ønske at overtage et målfirma, der har proprietær AI-teknologi, så det kan inkorporere AI-teknologien i sin datastyringsplatform i stedet for at bruge ressourcer og tid på at udvikle sin egen AI-teknologi.

4. Empire building af ledelsen

Overtagelser kan ske på grund af ledelse, der ønsker at “empire build”. Dette er den handling, der øger en virksomheds størrelse, omfang og indflydelse ved at erhverve andre virksomheder. Empire building Empire Building Generelt er empire building den proces, som en person eller enhed tager for at udvide omfanget af deres indflydelse og magt. I erhvervslivet er en forretningsmæssig begrundelse for en overtagelse typisk ikke velkomne af aktionærerne i det erhvervende selskab, da det kan indikere, at ledelsesteamet er mere optaget af ressourcestyring snarere end med effektiv tildeling af ressourcer.

Hvis virksomheden erhverver virksomheder i ikke-relaterede industrier, kan det øge virksomhedens samlede forretningsrisiko. Empire-opbygning som en forretningsmæssig begrundelse for overtagelser er måske ikke i sidste ende til gavn for aktionærerne.

Overtagelsesprocessen

En overtagelse starter med et forslag fra det erhvervende selskab om at overtage målselskabet. Forslaget skal indgives til de relevante regulerende organer, hvor virksomhederne har hovedkontor.

Dernæst kan målselskabets bestyrelse godkende forslaget og råde aktionærerne til at stemme for overtagelsen (venlig overtagelse) eller afvise forslaget og råde aktionærerne til at stemme imod overtagelsen (fjendtlig overtagelse). Det overtagende selskab anvender forskellige strategier afhængigt af, om målbestyrelsen godkender eller afviser overtagelsen.

Venlige overtagelsesstrategier ansat

I en venlig overtagelse godkender ledelsen og bestyrelsen overtagelsen og råder aktionærerne til at stemme for aftalen. Det overtagende selskab kan i en venlig overtagelse anvende strategier som:

1. At tilbyde deres egne aktier eller kontanter

Det overtagende selskab kan tilbyde en konvertering af aktier (x aktier i det overtagende selskab for hver aktie i målselskabet) eller fremsætte et kontant tilbud ($ x pr. Aktie i målselskabet). En kombination af erhvervende aktier + kontanter kan også bruges.

2. Tilbyder en aktiekurspræmie

Det overtagende selskab kan tilbyde en procentvis præmie til målselskabets seneste lukkede aktiekurs (x% præmie til den afsluttende aktiekurs).

Fjendtlige overtagelsesstrategier

I en fjendtlig overtagelse afviser målledelsen og bestyrelsen overtagelsen og råder aktionærerne til at stemme imod overtagelsen. Det overtagende selskab kan i en fjendtlig overtagelse anvende strategier som følgende:

1. Udbudstilbud

Et udbud er et direkte tilbud til aktionærerne om at købe deres aktier til en præmie til aktiens aktuelle markedspris.

For eksempel, hvis målvirksomhedens aktiekurs er $ 20, kan det overtagende selskab afgive et tilbud om at købe aktier i målselskabet til $ 30 pr. (En præmie på 50%). Begrundelsen bag et udbud er at erhverve nok aktier til at opnå en majoritetsandel i målselskabet.

2. Proxy-kamp

En proxy-kamp Proxy-kamp En proxy-kamp, ​​også kendt som en proxy-konkurrence eller en proxy-kamp, ​​refererer til en situation, hvor en gruppe aktionærer i et selskab går sammen om et forsøg på at modsætte sig og stemme den nuværende ledelse eller bestyrelse ud. er det sted, hvor det overtagende selskab overtaler aktionærerne i målselskabet til at binde sig sammen og stemme ud bestyrelsen og derefter godkende overtagelsen.

For eksempel kan det overtagende selskab nå ud til aktionærerne i målselskabet for at stemme ud visse bestyrelsesmedlemmer under den ordinære generalforsamling og geninstallere et nyt bestyrelse. Begrundelsen bag en fuldmægtigkamp er at erstatte den nuværende bestyrelse med en ny bestyrelse, der er mere modtagelig for en overtagelse af det erhvervende selskab.

Relaterede målinger

Tak fordi du læste Finance's guide til venlige overtagelser vs fjendtlige overtagelser. Finance er den officielle udbyder af den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, designet til at hjælpe alle med at blive en verdensklasse finansanalytiker . For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Konkurrencemæssig fordel Konkurrencemæssig fordel En konkurrencemæssig fordel er en attribut, der gør det muligt for en virksomhed at overgå sine konkurrenter. Konkurrencemæssige fordele giver en virksomhed mulighed for at opnå
  • Fusions konsekvensanalyse Fusions konsekvensanalyse Fusions konsekvensanalyse vurderer den økonomiske indvirkning en fusion eller overtagelse kan have på et selskab. Disse skal overvejes nøje før
  • Overtagelsesbud Overtagelsesbud Et overtagelsestilbud henviser til et andet selskabs (overtageren) køb af et selskab (målet). Med et overtagelsestilbud tilbyder den overtagende virksomhed typisk kontanter, aktier eller en blanding af begge, "der byder" en bestemt pris at købe målfirmaet for.
  • Typer af synergier Typer af synergier M&A synergier kan opstå fra omkostningsbesparelser eller opadgående indtægter. Der er forskellige typer synergier i fusioner og overtagelser. Denne vejledning giver eksempler. En synergi er enhver effekt, der øger værdien af ​​et fusioneret firma over den samlede værdi af de to separate virksomheder. Synergier kan opstå i M & A-transaktioner