Værdinetværk - Oversigt, kategorier, typer, eksempel

Et værdinetværk refererer til interaktioner i organisationer eller afdelinger, hvor folk opretter planer eller sælger produkter og tjenester Produkter og tjenester Et produkt er et håndgribeligt element, der markedsføres til erhvervelse, opmærksomhed eller forbrug, mens en tjeneste er en immateriel vare, som stammer fra det, der gavner organisationen. Værdinetværket omfatter enkeltpersoner, der arbejder i organisationen, positionerne i organisationen eller en kombination af begge.

Værdinetværk

Netværket kan repræsenteres som en grafisk illustration, der viser de sociale og tekniske ressourcer i organisationen, og hvordan de bruges til gavn for organisationen. Knudepunkterne i illustrationen repræsenterer mennesker (skuespillere eller roller i netværket), og knudepunkterne er forbundet af relationer. Forholdene kan være objekter, penge eller viden.

Resumé

  • Et værdinetværk refererer til en række interaktioner mellem enkeltpersoner, organisationer eller afdelinger, der kommer hele gruppen til gode.
  • Værdinetværket kan repræsenteres af et kortlægningsværktøj, hvor knudepunkter repræsenterer mennesker, og konnektorerne repræsenterer interaktionen mellem mennesker i organisationen.
  • Der er to hovedtyper af værdinetværk - internt og eksternt.

Kategorier af værdinetværk

Der er to hovedkategorier af værdinetværk - interne værdinetværk og eksterne værdinetværk. Et internt værdinetværk omfatter interaktioner i organisationen, og det er kombinationen af ​​processer og relationer mellem mennesker, der arbejder i organisationen. Det eksisterer, når to eller flere mennesker arbejder sammen om at skabe et produkt eller en tjeneste, der kommer organisationen til gode.

1. Intern

Værdi skabes, når der er effektive interaktioner mellem mennesker, der udfører roller i virksomheden. For eksempel er forsknings- og udviklingsafdelingen et internt værdinetværk, og det skaber værdi, når forskning og udvikling inden for forskning og udvikling (F&U) er en proces, hvor en virksomhed får ny viden og bruger den til at forbedre eksisterende produkter og introducere nye til dens aktiviteter. F&U er en systematisk undersøgelse med det formål at introducere innovationer til virksomhedens nuværende produkttilbud. personale interagerer med andre afdelinger for at skabe nye produkter eller tjenester, der øger virksomhedens rentabilitet eller løser sociale problemer.

2. Ekstern

På den anden side omfatter det eksterne værdinetværk interaktioner mellem mennesker, der er uden for organisationen. Eksterne netværk kan omfatte forretningsformidlere, kunder, forretningspartnere, interessenter Interessent I forretning er en interessent enhver person, gruppe eller part, der har interesse i en organisation og resultatet af dens handlinger. Almindelige eksempler, åbne innovationsnetværk og netværk. Deltagerne i det eksterne værdinetværk skal drage fordel af interaktionen med andre mennesker i netværket. Hvis en deltager ikke har gavn af det, påvirkes resten af ​​netværket.

Almindelige typer værdinetværk

Clayton Christensens netværk

Clayton Christensen diskuterer begrebet værdinetværk i sin bog, "The Investor's Dilemma." Han siger, at et netværk omfatter alt uden for virksomheden, der understøtter det for at nå det overordnede mål.

Christensen siger, at nye produktdesignere vil have svært ved at bryde ind i sådanne netværk og styre en stor markedsandel Markedsandel Markedsandel refererer til den del eller procentdel af et marked, der optjenes af en virksomhed eller en organisation. Med andre ord er en virksomheds markedsandel dens samlede, fordi de forventes at være i overensstemmelse med netværksmodellen. Designeren bliver nødt til at overvinde en masse modstand fra de allerede eksisterende relationer i netværket for at deres produkter kan vedtages.

Fjeldstad og Stabells Networks

Fjeldstad og Stabell tilbyder deres idé om et værdinetværk i deres artikel "Konfiguration af værdi til konkurrencemæssig fordel: om kæder, butikker og netværk", offentliggjort i Strategic Management Journal. Fra deres synspunkt inkluderer hovedkomponenterne i et værdinetværk kunder, tjenester, en tjenesteudbyder og en kontrakt, der giver adgang til tjenester.

Fjeldstad og Stabells tilgang til værdinetværk adskiller sig fra Christensens tilgang, hvor det hedder, at værdinetværkene eksisterer uafhængigt af kunderne. Et eksempel på Fjeldstad og Stabells værdinetværk er YouTube, en videostreaming og delingsplatform.

YouTube leverer tjenesten og en kontrakt om adgang til sådanne tjenester, og brugere skal tilmelde sig og acceptere brugeraftalen for at få adgang til tjenesten. Når aftalen er accepteret, kan brugerne interagere med andre brugere og videoskabere gennem det værdinetværk, som YouTube leverer.

Normann og Ramirez's Constellations

Normann og Ramirez foreslog en værdinetværkstilgang i 1993 i Harvard Business Review. Deres tilgang blev givet i artiklen "Fra værdikæde til værdikonstellation."

I modsætning til de tidligere faste modeller, der er foreslået af andre forskere, foreslog Normann og Ramirez et dynamisk væskesystem, der kontinuerligt forbedrer interaktioner inden for modellen til gavn for hele organisationen. Nye designere bør kortlægge knudepunkterne og forholdet mellem knudepunkterne for at finde manglende relationer, som de kan bruge til at skabe værdi til gavn for organisationen.

Verna Allees netværk

Verna Allees tilgang blev offentliggjort i bogen "Videnens fremtid: øget velstand gennem værdinetværk" i 2003. Allee sagde, at et værdinetværk er en række interaktioner, der giver både håndgribelige og immaterielle fordele for hele organisationen.

Allee anbefaler, at virksomheder integrerer værdinetværk i deres drift på grund af deres evne til at finde løsninger på problemer, hvor de udtrykkes i form af værdiskabelse.

Eksempel på et firma med et effektivt værdinetværk

Walmart Inc. er et populært selskab, der med succes har vedtaget værdinetværk i sine systemer. Det gigantiske selskab implementerer både interne og eksterne værdinetværk som en måde at finde løsninger på de problemer, der opstår i dets regelmæssige drift.

En af fordelene ved at implementere værdinetværk er at finde innovative løsninger på problemet med drivhusgasser. Walmart bruger vedvarende energi i et flertal af sine butikker, hvilket reducerer sin drivhusgasemission betydeligt og sænker omkostningerne i forbindelse med energiforbruget.

    Relaterede målinger

    Finance er den officielle udbyder af Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse, pagtermodellering, tilbagebetaling af lån og mere. certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en finansanalytiker i verdensklasse.

    For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere ressourcer nedenfor:

    • Netværk og opbygning af forhold inden for virksomheden Netværk og opbygning af forhold (del 1) Denne artikel er en del af en række nyttige tip, der hjælper dig med at finde succes inden for netværk inden for din virksomhed. Netværk spiller en vigtig rolle i vores professionelle liv, startende fra vores jobsøgning, fortsætter med at blive medlem og arbejde i en virksomhed og endelig fremme vores karriere.
    • Interpersonelle færdigheder Interpersonelle færdigheder Interpersonelle færdigheder er de færdigheder, der kræves for effektivt at kommunikere, interagere og arbejde med enkeltpersoner og grupper. Dem med gode interpersonelle færdigheder er stærke verbale og ikke-verbale kommunikatorer og betragtes ofte som "gode med mennesker".
    • Virksomhedsstruktur Virksomhedsstruktur Virksomhedsstruktur henviser til organisationen af ​​forskellige afdelinger eller forretningsenheder inden for en virksomhed. Afhængigt af en virksomheds mål og branchen
    • Value-Added Resellers (VAR) Value-Added Resellers (VAR) Value-added Resellers (VAR) er virksomheder, der forbedrer eller tilpasser produkter eller tjenester fra den primære kilde til videresalg. Ud over produkterne