Common-Pool Resources - Definition, egenskaber og eksempel

Common-pool resources (CPRs), også kaldet fælles varer, er varer, der typisk har et naturligt eller konstrueret ressource-system. HLR'er kan ikke udelukkes , hvilket betyder, at enkeltpersoner eller befolkningsgrupper Demografi Demografi henviser til de socioøkonomiske egenskaber ved en befolkning, som virksomheder bruger til at identificere kundernes produktpræferencer og købsadfærd. Med deres målmarkeds egenskaber kan virksomheder oprette en profil for deres kundebase. kan typisk ikke forhindres i at bruge dem, selvom de ikke betaler for dem. De er dog rivaliserende , hvilket betyder, at deres anvendelse gør det vanskeligere for andre at efterfølgende bruge dem.

Ressourcer for fælles pool

Overbelastning og overforbrug

Common-pool-ressourcer lider ofte af at være for meget eller blive overbelastede ved brug. Det skyldes i vid udstrækning, at sådanne ressourcer normalt har en primær ressource eller lagervariabel såvel som mindre enheder, der kan ekstraheres og bruges, eller flowvariablen for ressourcen. Der er en række ressourcer, der falder ind under kategorien fælles pool, herunder:

  • Fiskeri
  • Græsgange
  • Vandingssystemer

Eksempel på Common-Pool Resources

Med fælles pool-ressourcer overforbrug Negative eksternaliteter Negative eksternaliteter opstår, når produktet og / eller forbruget af en vare eller en tjeneste udøver en negativ effekt på en tredjepart uden for markedet. En almindelig transaktion involverer to parter, dvs. forbruger og producenten, der betegnes som den første og anden part i transaktionen. opstår på grund af subtraktion (rivalisering). Overvej for eksempel en græsgang. Hvis jorden ikke nødvendigvis er privatejet og deles mellem flere landmænd, der græsser deres kvæg, er græsset en fælles pool-ressource, fordi den ikke kan være effektivt eksklusiv for nogen af ​​landmændene.

Når kvæg roteres mellem græsarealer, bliver hvert område derefter væsentligt mindre værdifuldt for hver landmand ned ad linjen med potentiale for overgræsning, der gør græsset ikke anvendeligt til kvæg, i det mindste i en periode. Her ville det generelle areal i græsarealet være den primære ressource eller bestandvariabel, og græsset ville derefter være flowvariablen.

Kontrol af Common-Pool-ressourcer

For at sikre, at HLR bevarer deres ikke-ekskluderbarhed og for at modvirke tendensen mod overforbrug eller overbelastning, oprettes der ofte protokoller. Protokollerne inkluderer vigtige emner såsom følgende:

  • Oprettelse af grænserne for ressourcen og gør det klart, hvilket rum der er en del af ressourcen
  • Aftaler mellem alle brugere af ressourcen (planlagt eller forventet) eller forsikring om, at alle potentielle brugere er opmærksomme på rummet og reglerne
  • Nøje overvågning af ressourcen
  • Sanktioner iværksat for at sanktionere brugere, der ikke overholder etablerede aftaler om korrekt brug af ressourcen
  • Noget forum eller handlingsplan til løsning af konflikter, hvis / når de opstår

Med de fleste fælles ressourcer udføres lovgivning, etablering af regler og konfliktløsning på lokalt niveau, så ressourcerne ikke åbnes yderligere for overforbrug eller udnyttelse. Regeringen træder typisk kun ind eller er involveret, hvis ressourcerne er en del af en handelsaftale Regionale handelsaftaler Regionale handelsaftaler henviser til en traktat, der er underskrevet af to eller flere lande for at tilskynde til fri bevægelighed for varer og tjenester på tværs af sine medlemmers grænser . Aftalen leveres med interne regler, som medlemslandene følger indbyrdes. eller hvis tvister om ressourcerne overstiger lokale embedsmænds mulighed for at kontrollere.

I nogle tilfælde skal regeringen medtages, så overforbrug af ressourcen - eller udnyttelse af den - ikke skader det bredere samfund eller landet eller skaber en global indvirkning.

Sidste ord

Common-pool ressourcer er vigtige. De tilbyder et sæt varer eller ressourcer, som i det væsentlige er tilgængelige for alle. Faren opstår, når sådanne ressourcer bliver overbrugt eller misbrugt og i det mindste midlertidigt ubrugelige eller betydeligt mindre værdifulde for andre brugere.

Yderligere ressourcer

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer nedenfor:

  • Forbrug Forbrug Forbrug defineres som husholdningens brug af varer og tjenester. Det er en komponent i beregningen af ​​bruttonationalproduktet (BNP). Makroøkonomer bruger typisk forbrug som en proxy for den samlede økonomi.
  • Giffen Good Giffen Good En Giffen good, et begreb, der almindeligvis anvendes i økonomi, henviser til en vare, som folk bruger mere af, når prisen stiger. Derfor viser en Giffen-vare en opad skrånende efterspørgselskurve og overtræder den grundlæggende lov om krav.
  • Udbud og efterspørgsel Udbud og efterspørgsel Loven om udbud og efterspørgsel er mikroøkonomiske begreber, der siger, at på effektive markeder er den leverede mængde af en vare og den mængde, der kræves af den vare, lig med hinanden. Prisen på det gode bestemmes også af det punkt, hvor udbud og efterspørgsel er lig med hinanden.
  • Veblen Goods Veblen Goods Veblen Goods er en klasse af varer, der ikke strengt følger loven om efterspørgsel, der siger, at der eksisterer et omvendt forhold mellem prisen på en vare eller en tjeneste og den mængde, der kræves af den vare eller service.