Indkomsteffekt - Definition, eksempel, normale varer vs. ringere varer

Indkomsteffekt henviser til ændringen i efterspørgslen Lov om efterspørgsel Efterspørgsleloven siger, at den krævede mængde af en vare viser et omvendt forhold til prisen på en vare, når andre faktorer holdes konstant (cetris peribus). Det betyder, at efterhånden som prisen stiger, falder efterspørgslen. for en vare som følge af en ændring i forbrugernes indkomst. Det er vigtigt at bemærke, at vi kun beskæftiger os med relativ indkomst, dvs. indkomst målt i markedspriser.

Indkomsteffekt

Eksempel på indkomsteffekt

Overvej følgende eksempel: John tjener $ 1.000 om måneden og bruger hele sin indkomst på kun to varer, æbler (prissat til $ 1 hver) og ost (prissat til $ 5). Vi kan komme med følgende erklæringer om Johns indkomst:

  • John tjener 1.000 enheder æbler om måneden.
  • John tjener 200 enheder ost om måneden.

Derfor er en 100% stigning i Johns månedlige indkomst Vederlag Vederlag er enhver form for kompensation eller betaling, som en person eller medarbejder modtager som betaling for deres tjenester eller det arbejde, de udfører for en organisation eller virksomhed. Det inkluderer uanset hvilken grundløn en medarbejder modtager sammen med andre former for betaling, der påløber i løbet af deres arbejde, hvilket ($ 1.000 til $ 2.000) resulterer i den samme effekt som et fald på 50% i alle priser (æblens pris falder fra $ 1 til $ 0,50 og ostens pris fra $ 5 til $ 2,50). I begge tilfælde kan vi komme med følgende udsagn om Johns indkomst:

  • John tjener 2.000 enheder æbler om måneden.
  • John tjener 400 enheder ost om måneden.

Analyse af indkomsteffekten ved hjælp af et ligegyldighedskort

Ligegyldighedskort

Ovenstående graf er kendt som et ligegyldighedskort. Hvert punkt på en orange kurve (kendt som en ligegyldighedskurve) giver forbrugerne det samme niveau af nytteværktøj. Teori inden for økonomi er nytteværdi (u) et mål for, hvor stor fordel forbrugerne har af visse varer eller tjenester. Fra et finansielt synspunkt henviser det til, hvor meget gavn investorer opnår af porteføljens præstationer. . Det oprindelige prisforhold er P0. Det er prisen på råvare B i form af råvare A og er kendt som den relative pris på råvare B i form af råvare A. Forbrugeren forbruger oprindeligt ved punkt X og bruger A1 enheder af A og B1 enheder af B.

Overvej nu effekten af ​​et fald i prisen på råvare A fra P0 til P1. Som et resultat af prisændringen er råvare B nu relativt dyrere med hensyn til vare A, og vare A er nu relativt billigere i form af råvare B. Substitutionseffekten måler ændringen i forbrug, således at forbrugerens anvendelsesniveau gør ikke ændre sig. Det kan derfor betragtes som en bevægelse langs den samme ligegyldighedskurve. Substitutionseffekten resulterer i en ændring i forbruget fra punkt X til punkt Y.

Forbruget af råvare A stiger fra A1 til A2, og forbruget af råvare B falder fra B1 til B2. Punkt X og Y giver forbrugeren samme anvendelsesniveau, da de ligger på den samme ligegyldighedskurve. Det er vigtigt at bemærke, at Y ikke er det sidste forbrugspunkt. På punkt Y besidder forbrugeren ubrugt indkomst, som kan bruges til at øge forbruget.

Forøgelsesforbruget fra punkt Y til punkt Z skyldes indtægtseffekten. Forbruget af råvare A stiger fra A2 til A3, og forbruget af råvare B stiger fra B2 til B3. Som det kan ses af grafen, er forbruget af begge varer højere ved punkt Z sammenlignet med punkt X. Situationen opstår, da begge varer A og B er normale varer og viser positive indkomsteffekter.

Relaterede målinger

Finance er den officielle udbyder af den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, designet til at hjælpe alle med at blive en verdensklasse finansanalytiker . For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Finanspolitik Finanspolitik Finanspolitik henviser til regeringens budgetpolitik, som indebærer, at regeringen manipulerer sit udgiftsniveau og skattesatser i økonomien. Regeringen bruger disse to værktøjer til at overvåge og påvirke økonomien. Det er søsterstrategien til pengepolitikken.
  • Forsyningsloven Forsyningsloven Forsyningsloven er et grundlæggende princip inden for økonomi, der hævder, at hvis alt andet er konstant, vil en stigning i vareprisen have en tilsvarende direkte stigning i udbuddet af dem. Leveringsloven skildrer producentens adfærd, når prisen på en vare stiger eller falder.
  • Normativ økonomi Normativ økonomi Normativ økonomi er en tankegang, der mener, at økonomi som emne skal give værdiudtalelser, domme og meninger om økonomiske politikker, udsagn og projekter. Den vurderer situationer og resultater af økonomisk adfærd som moralsk god eller dårlig.
  • Købekraftsparitet Købekraftsparitet Begrebet købekraftsparitet (PPP) bruges til at foretage multilaterale sammenligninger mellem de forskellige landes nationale indkomst og levestandard. Købekraft måles ved prisen på en bestemt kurv med varer og tjenester. Paritet mellem to lande indebærer således, at en valutaenhed i et land vil købe