Risiko for forudbetaling - Definition, hvordan det fungerer, eksempel

Forudbetalingsrisiko henviser til risikoen for, at hovedstolen (eller en del af hovedstolen) udestående på et lån betales tilbage for tidligt. Med andre ord er forudbetalingsrisiko risikoen for en hurtig tilbagebetaling af et lån fra en låntager.

Risiko for forudbetaling

Forståelse for forudbetalingsrisiko

Forudbetalingsrisiko kan lyde kontraintuitivt, idet tilbagebetaling af et lån på kortere tid betragtes som en risiko. Men over for en långiver kan det være at foretrække at have et udestående lån i længere tid. For at forstå risikoen ved forudbetaling introducerer vi et eksempel.

Overvej et lån med en pålydende værdi på $ 1.000. Lånet har en rentesats på 10% af lånets pålydende værdi. Låntager skal foretage årlige rentebetalinger Renteudgifter Renteomkostninger stammer fra et selskab, der finansierer gennem gæld eller kapitalforpagtninger. Renter findes i resultatopgørelsen, men kan også beregnes gennem gældsplanen. Tidsplanen skal skitsere alle de største gældsforhold, som et selskab har på sin balance, og beregne renter ved at gange det over en periode på tre år. Som sådan ville långiveren modtage $ 1.300 i løbet af lånets løbetid. Lånets betalingsplan er illustreret nedenfor:

Scenarie 1

Antag derefter, at låntager har mulighed for at tilbagebetale pålydende beløb inden udgangen af ​​tre år. I dette scenarie kan låntager teoretisk tilbagebetale pålydende på $ 1.000 ved udgangen af ​​år 1 og ende med ikke at skulle betale renter i år 2 og 3 (på grund af pålydende værdi, der tilbagebetales ved udgangen af ​​år 1). Ved at gøre dette ville långiveren kun ende med at modtage $ 100 i fortjeneste på lånet. Betalingsplanen i dette scenarie er illustreret nedenfor:

Scenarie 2

Som sådan er forudbetalingsrisikoen risikoen for, at låntager tilbagebetaler det udestående hovedbeløb (eller en del af det udestående hovedbeløb) for tidligt og igen får långiveren til at modtage mindre i rentebetalinger.

Forudbetalingsrisiko i realkreditobligationer

Realkreditobligationer (MBS) Realkreditobligationer (MBS) Et realkreditobligationer (MBS) er en gældssikkerhed, der er sikkerhedsstillet af et pant eller en samling af prioritetslån. En MBS er en aktiver-backet sikkerhed, der handles på det sekundære marked, og som gør det muligt for investorer at drage fordel af realkreditforretningen, der ofte står over for forudbetalingsrisiko. Et realkreditobligation består af et bundt af boliglån, som investorer kan købe. Investorer i pantepapirer opkræver rentebetalinger foretaget af de underliggende boliglån. Når husejere tilbagebetaler deres lån tidligere end forventet, står investorer i realkreditobligationer over for risikoen for at få lavere fremtidige rentebetalinger fra de underliggende boliglån.

For at afbøde den forudbetalingsrisiko, som investorer står over for med pant i pant i sikkerhed, pålægges husejere, der tilbagebetaler deres boliglån, tidligere end forventet.

Renter og forudbetalingsrisiko

Selv om der er adskillige faktorer, der kan få en låntager til at tilbagebetale sit lån tidligere end forventet, er den drivende faktor en tendens til at være ændringer i rentesatser Rente En rentesats refererer til det beløb, som en långiver opkræver en låntager for enhver form for gæld, der gives , generelt udtrykt som en procentdel af hovedstolen. .

Overvej f.eks. En boligejer, der optager et boliglån med variabel rente (dvs. renten på boliglånet stiger, når markedsrenten stiger og omvendt).

  • Hvis renten falder, vil boligejeren have et incitament til at refinansiere det variabelt forrentede boliglån til et fastrentelån. I dette scenario vil potentialet for refinansiering af boliglånet øge forudbetalingsrisikoen for den oprindelige långiver.
  • Hvis renten stiger, vil husejeren have et incitament til at tilbagebetale boliglånet hurtigere for at undgå højere fremtidige rentebetalinger. I dette scenario reducerer fremtidige rentebetalinger og øger forudbetalingsrisikoen for långiveren ved at foretage hovedbetalinger tidligere.

Som sådan spiller ændringer i rentesatser en nøglerolle i at øge långivernes risiko for forudbetaling.

Praktisk eksempel

En boligejer tegner et realkreditlån Et realkreditlån er et lån - ydet af en realkreditudbyder eller en bank - der gør det muligt for en person at købe et hjem. Selv om det er muligt at optage lån til dækning af hele et husomkostning, er det mere almindeligt at sikre et lån til ca. 80% af boligens værdi. til en rente på 15%. På tidspunktet for optagelsen af ​​et realkreditlån var markedsrenten 15%. To år senere er markedsrenten 10%. Forklar eventuelle udbetalingsrisici, som långiveren står over for.

Løsning: långiveren står over forudbetalingsrisiko på pantet på grund af ændringen i markedsrenten fra 15% til 10%. Husejeren har et incitament, forudsat at der ikke er nogen forudbetalingsbøder eller refinansieringsgebyrer, til at refinansiere pantet fra en rente på 15% til en rente tættere på den nuværende markedsrente på 10%. Ved at gøre dette vil långiveren give afkald på de rentebetalinger (til den højere rentesats), der ville være foretaget af boligejeren i løbet af pantet.

Yderligere ressourcer

Finance tilbyder Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og udvikle din videnbase, bedes du udforske de yderligere relevante finansressourcer nedenfor:

  • Effektiv årlig rente Effektiv årlig rente Den effektive årlige rente (EAR) er den rentesats, der justeres for sammensætning over en given periode. Kort sagt, det effektive
  • Fannie Mae Fannie Mae Federal National Mortgage Association, typisk kendt som Fannie Mae, er en amerikansk statsstøttet enhed, der blev oprettet for at udvide det sekundære realkreditmarked ved at stille pant til rådighed for låntagere med lav og mellemindkomst. Det giver ikke pant til låntagere, men køber og garanterer pant
  • Loan Covenant Loan Covenant En lånecovenant er en aftale, der fastlægger vilkårene og betingelserne for lånepolitikker mellem en låntager og en långiver. Aftalen giver långivere spillerum til at yde tilbagebetaling af lån, mens de stadig beskytter deres udlånsposition. På grund af gennemsigtigheden i reglerne får låntagere ligeledes klare forventninger til
  • Reneging Reneging Reneging henviser til en situation, hvor en part går tilbage på et løfte eller bryder en aftale eller kontrakt, som de tidligere havde accepteret. Hver dag,