Negativ rentepolitik (NIRP) - Oversigt, teori, virkning

En negativ rentepolitik, eller NIRP, er en usædvanligt anvendt pengepolitik Pengepolitik Pengepolitik er en økonomisk politik, der styrer størrelsen og væksten i pengemængden i en økonomi. Det er et kraftfuldt værktøj til at regulere makroøkonomiske variabler såsom inflation og arbejdsløshed. værktøj, hvor en centralbank fastsætter målrenter til en negativ værdi. De negative renter bryder gennem den nedre grænse på nul procent, hvilket resulterer i et scenarie, hvor besparelse koster penge, og lånoptagelse bringer penge ind. Selv om det kan virke bagud, er der argumenter for, hvorfor implementering af en negativ rentepolitik kan fungere.

Negativ rentepolitik

Resumé

  • En negativ rentepolitik (NIRP) er et pengepolitisk værktøj, hvor centralbanker sætter målrenter under nul procent.
  • NIRP ses som en "sidste udvej" -politik, der skal bruges efter at have udtømt alle andre muligheder.
  • Teorien til støtte for en NIRP er, at den vil tilskynde til låntagning, incitament til udlån, mindske besparelser og øge udgifter og investeringer.

Teori til gennemførelse af en negativ rentepolitik

En negativ rentepolitik betragtes som en slags "sidste udvej" pengepolitisk værktøj, som centralbanker kan bruge i ekstraordinære økonomiske tider. De Forenede Stater har ikke været vidne til implementeringen af ​​negative rentesatser, men ideen blev svævet rundt under den globale finanskrise i 2008 2008-2009 Global Financial Crisis Den globale finanskrise i 2008-2009 henviser til den massive finansielle krise verden står over 2008 til 2009. Finanskrisen tog sin vejafgift for enkeltpersoner og institutioner over hele kloden, hvor millioner af amerikanere blev dybt påvirket. Finansielle institutioner begyndte at synke, mange blev absorberet af større enheder, og den amerikanske regering blev også tvunget til at tilbyde redning og COVID-19-pandemien i 2020.

Lande, der tidligere har implementeret NIRP'er, inkluderer Schweiz i 1970'erne, Sverige i 2009, Danmark i 2012 og Japan i 2014. Den Europæiske Centralbank (ECB) Den Europæiske Centralbank Den Europæiske Centralbank (ECB) er en af ​​de syv institutioner i EU og centralbanken for hele euroområdet. Det er en af ​​de mest kritisk vigtige centralbanker i verden, der fører tilsyn med over 120 centrale og kommercielle banker i medlemslandene. også sætte rentesatser under nul i 2014.

Normalt vil en centralbank, der sænker renten mod nul, blive betragtet som en betydelig løftestang, der trækkes for at stimulere en økonomi. Så hvordan kunne negative renter ske eller give mening? Nå, hvis tingene er dårlige nok, er det simpelthen ikke nok at sætte satser til nul. Yderligere foranstaltninger skal træffes.

Tanken er, at det at sætte rentesatser under nul vil gøre følgende:

1. Tilskynd lån til virksomheder og enkeltpersoner

Hvis virksomheder og enkeltpersoner kan optage lån uden renter, bør de tilskyndes til at optage lån og bruge disse penge. Hvis renten er negativ, og de endda betales for lånene, bør det være en no-brainer. I det mindste er det tanken.

2. Tilskynd banker til at låne mere frit

Kommercielle banker tilskyndes til at låne ud, fordi de også vil mærke virkningerne af negative renter, når de prøver at deponere midler til deres centralbank. Centralbanken opkræver dem for at holde deres midler. Det fører til, at kommercielle banker i stedet ønsker at låne disse midler ud.

I et normalt miljø kan banker se på ansøgere og nægte at låne dem ud fra kreditværdighed og andre faktorer. Under et negativt rentemiljø er de mere tilbøjelige til at godkende ansøgninger.

3. Reducer besparelser

Da opsparingskonti har en negativ rente, frarådes opsparing, da det vil være dyrt at gøre det. I stedet for at skaffe penge, skal de bruges.

4. Øg udgifterne

Overgangen fra ovenstående punkt er håbet, at virksomheder og enkeltpersoner vil spare færre penge og injicere disse penge i økonomien gennem udgifter.

5. Forøg investeringen

Ud over udgifterne ville investeringerne forhåbentlig stige på grund af det afslappede kreditmiljø.

6. Bekæmpelse af deflation

Negative renter ses som en måde at hjælpe med at svække et lands valuta ved at gøre det til en mindre attraktiv investering end andre valutaer i verden. Hvis valutaen svækkes, bliver eksporten til dette land billigere, og inflationen kan stige på grund af stigende importomkostninger.

Ovenstående punkter skal i teorien kæmpe mod deflationsperioder Deflationsdeflation er et fald i det generelle prisniveau for varer og tjenester. Sagt på en anden måde, deflation er negativ inflation. Når det sker, vokser valutaens værdi over tid. Således kan flere varer og tjenester købes for det samme beløb. , øge efterspørgslen og samlet set få økonomien i gang igen. Det er en sidste indsats, når centralbanken har udtømt alle andre tilgængelige midler.

Potentielle konsekvenser af NIRP

Nedenfor er potentielle konsekvenser af et negativt rentemiljø:

1. Bankkørsel

Der er frygt for, at negative renter vil tilskynde bankkunder til at skynde sig til deres bank og trække alle deres midler ud. Da de ville blive opkrævet for at spare penge, ville de være tilbage uden grund til at opbevare midler i banken, hvilket ville decimere banksystemet. I de få tilfælde, hvor en NIRP blev implementeret, kunne en bankrunde ikke materialisere sig.

2. Opsamling af penge

Hvis virksomheder og enkeltpersoner straffes for at spare, er det ikke garanteret, at de tager deres penge og bruger dem eller investerer dem. De kan meget vel holde på kontanter og hamstre det. Med frygt i en økonomi tror husstande måske, at den bedste løsning i øjeblikket er at sidde på deres kontanter, indtil tiderne er bedre. Det ville resultere i mindre økonomisk aktivitet end NIRP havde til hensigt.

3. Bankens rentabilitet falder

Når banker afholder omkostningerne ved negative renter i stedet for at overføre dem til deres kunder, får deres rentabilitet et hit og reducerer kapitalgrundlaget. Når det sker, er de måske ikke villige til at låne så frit. I stedet for det tilsigtede formål med at stimulere udlån kan en negativ rentepolitik gøre det modsatte.

4. Afbrydelse af pengemarkedsfonde

Hvis renten blev negativ, kunne pengemarkedsfondens renter også blive negative. Pengemarkedsfondindustrien er en vigtig aktør i USAs finansielle system. Negative renter kan forårsage store forstyrrelser.

Vigtigste takeaways

Mens negative renter lyder umulige eller simpelthen bagud, er de blevet brugt før, og der er gyldige argumenter for, hvorfor politikken kunne fungere. NIRP er kun implementeret en håndfuld gange, så stikprøvestørrelsen for at bedømme de positive effekter er lille.

Selv om negative renter også har flere potentielle konsekvenser, har vi ikke set dem realisere sig på et betydeligt niveau. En negativ rentepolitik er ikke det første pengepolitiske værktøj, der vælges, men vælges typisk, når alle andre muligheder er opbrugt.

Flere ressourcer

Finance tilbyder Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ CBCA ™ -certificering Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ -akkreditering er en global standard for kreditanalytikere, der dækker finansiering, regnskab, kreditanalyse, pengestrømsanalyse, covenantmodellering, lån tilbagebetalinger og mere. certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og udvikle din videnbase, bedes du udforske de yderligere relevante ressourcer nedenfor:

  • Ekspansionær monetær politik Ekspansionær monetær politik En ekspansiv pengepolitik er en type makroøkonomisk pengepolitik, der sigter mod at øge hastigheden af ​​monetær ekspansion for at stimulere væksten i den indenlandske økonomi. Den økonomiske vækst skal understøttes af yderligere pengemængde.
  • Finanspolitik Finanspolitik Finanspolitik henviser til regeringens budgetpolitik, som indebærer, at regeringen manipulerer sit udgiftsniveau og skattesatser i økonomien. Regeringen bruger disse to værktøjer til at overvåge og påvirke økonomien. Det er søsterstrategien til pengepolitikken.
  • Regeringsstimuleringspakke Regeringsstimuleringspakke En statsstimuleringspakke er en kombination af økonomiske foranstaltninger, der anvendes af en regering for at stimulere en stresset økonomi. Stimuleringspakken kan være
  • Kvantitativ lempelse Kvantitativ lempelse Kvantitativ lempelse (QE) er en pengepolitik for udskrivning af penge, der implementeres af Centralbanken for at stimulere økonomien. Centralbanken opretter