Pålagt budgettering - Oversigt, proces, fordele og begrænsninger

Pålagt budgettering, også kendt som top-down budgettering Top-down budgettering Top-down budgettering refererer til en budgetteringsmetode, hvor den øverste ledelse udarbejder et budget på højt niveau for virksomheden. Virksomhedens øverste ledelse udarbejder budgettet ud fra dets mål og videregiver det derefter til afdelingsledere til implementering. , er den proces, hvor den øverste ledelse i en virksomhed udarbejder et budget og derefter pålægger det ledere på lavere niveau til implementering. Det starter øverst, hvor budgettet udarbejdes af den øverste ledelse i henhold til de mål, som virksomheden ønsker at nå i den næste økonomiske periode.

Pålagt budgettering

Mens ledere på lavere niveau kan få lov til at komme med forslag i budgetteringsprocessen, har den øverste ledelse skønsbeføjelse til at beslutte, om forslagene skal medtages i budgetforberedelsen. Når budgettet er klar, videregives det til de enkelte afdelinger, hvor afdelingslederne skal forberede deres afdelingsbudgetter, så de passer inden for de bevillinger, som ledelsen foretager.

Den pålagte budgetteringsproces

Følgende er den grundlæggende proces, som virksomheder følger, når de udarbejder et pålagt budget:

1. Målindstilling af topledelsen

Oprettelse af et pålagt budget starter med, at den øverste ledelse formulerer de overordnede mål for året. Topledere bestemmer de mål, som virksomheden ønsker at nå med hensyn til indtægter, overskud og udgifter Faste og variable omkostninger Omkostninger er noget, der kan klassificeres på flere måder afhængigt af dens art. En af de mest populære metoder er klassificering efter faste omkostninger og variable omkostninger. Faste omkostninger ændres ikke med stigninger / fald i produktionsenhedsenheder, mens variable omkostninger udelukkende er afhængige.

Ledelsen sætter målene på baggrund af tidligere tendenser, tidligere resultater, økonomiske forhold, lønstigning / -fald, ændringer i lovgivningen osv. Ledelsen kan søge input fra afdelingsledere, men de fremsatte forslag kan eller kan ikke komme i betragtning ved udarbejdelsen af ​​budgettet .

2. Finansafdelingens godkendelse

Forslaget til budgetforslag sendes derefter til økonomiafdelingen for at foretage tildelinger til de forskellige afdelinger. Økonomilederen bruger tidligere optegnelser over udgifter til at foretage tildelinger til individuelle afdelinger.

For eksempel, hvis marketingafdelingen modtog 15% af det samlede driftsbudget i det forløbne år, tildeler økonomichefen et udgiftsbudget på 15% ud af det samlede driftsudgiftsbudget bestemt af den øverste ledelse.

3. Tildeling til afdelinger og udarbejdelse af afdelingsbudgetter

Efter at økonomiafdelingen har foretaget tildelinger til afdelingerne, skal afdelingslederne udarbejde detaljerede budgetter inden for tildelingsgrænserne. Ledere på lavere niveau skal vise, hvordan deres afdelinger genererer de budgetterede indtægter, og hvor store udgifter de vil afholde for at generere indtægterne.

Udgifterne bør ikke overstige økonomiafdelingen tildeling til den pågældende afdeling. Afdelingsniveauet budget inkluderer det forventede salg med hensyn til mængder, personale behov samt de forventede udgifter som køb af udstyr Kapitaludgifter Kapitaludgifter henviser til midler, der bruges af en virksomhed til køb, forbedring eller vedligeholdelse af lange -aktiver for at forbedre virksomhedens effektivitet eller kapacitet. Langfristede aktiver er normalt fysiske og har en brugstid på mere end en regnskabsperiode. , lønningsliste og kontorartikler.

4. Finansafdelingen gennemgår afdelingens budgetter

Når afdelingslederne har afsluttet forberedelsen af ​​deres budgetter, sender de dem tilbage til økonomiafdelingen til gennemgang. Økonomilederen er interesseret i at vide, om afdelingens budgetter er tilpasset virksomhedens overordnede mål. Hvis en afdeling inkluderer driftsudgifter, der ikke anses for nødvendige, returnerer økonomichefen budgettet til revision.

Nogle gange overstiger en afdelings budget dens tildeling. Hvis det er et godt argument for dette, kan økonomichefen muligvis øge budgetbevillingen til denne afdeling, mens den nedsætter andre afdelingers budgetter for at afbalancere det samlede budget.

5. Faktisk fordeling af budgettet

Når økonomichefen er overbevist om, at budgettet er klar til implementering, indlæses budgettet i virksomhedens økonomiske system for nem sporing. De faktiske månedlige indtægter og udgifter for hver afdeling sammenlignes med de budgetterede indtægter og udgifter.

Derefter genereres rapporter, der viser uoverensstemmelser eller aftaler med budgettet. Topledelsen bruger disse rapporter til at bestemme, hvilke afdelinger der klarer sig godt, og hvilke der er langsomme med at nå de fastsatte mål.

Fordele ved pålagt budgettering

Nedenfor er nogle af fordelene ved at bruge den pålagte budgetteringsproces frem for andre former for budgettering:

1. Større effektivitet

En af fordelene ved at anvende pålagt budgettering er den effektivitet, en organisation opnår. Når en afdeling får tildelt af økonomiafdelingen, skal den finde ud af, hvordan den vil bruge dette budget til at nå de fastsatte mål og mål for denne afdeling. Afdelingslederne vil være forsigtige med, hvordan de bruger pengene. Den forsigtige tilgang vil hjælpe med at reducere spild og allokering til unødvendige udgifter.

2. Hurtigere og billigere proces

Pålagt budgettering tager kortere tid end budgettering fra bunden op, fordi det kun tillader input fra vigtige beslutningstagere. I tilfælde af bottom-up-budgettering kræves det, at personale på lavere niveau bidrager til budgetforberedelsen på institutniveau. Det tager meget tid og kræfter, før det endelige budget er klar.

Implementeret budgettering tillader kun input fra et par personer, der har adgang til vigtige oplysninger om virksomhedens præstationer og derfor er bedre i stand til at komme med forslag.

3. Bedre økonomisk kontrol

Pålagt budgettering giver ledelsen bedre kontrol over virksomhedens økonomi. Ledelsen starter med at evaluere virksomhedens økonomiske behov og det omkostningsbudget, der kræves for at imødekomme dets behov og generere indtægter. Det giver dem bedre kontrol med at bestemme, hvor meget af det samlede budget, der går til specifikke afdelinger, afhængigt af tidligere præstationer og indtægtsfremskrivninger.

Begrænsninger ved pålagt budgettering

Følgende er nogle af begrænsningerne ved at bruge pålagt budgettering:

1. Manglende motivation

Når personale på lavere niveau ikke er involveret i budgetforberedelsesprocessen, vil de føle demotiverede, fordi deres input ikke er påkrævet. Dette kan resultere i spændinger og tab af produktivitet.

2. Fald i ydeevne

Pålagt budgettering kræver, at afdelinger forbereder deres budgetter inden for rammerne af de beløb, der er tildelt dem. Dette betyder, at en afdeling, der har brug for yderligere finansiering for at finansiere sine aktiviteter, skal arbejde med de midler, der er tildelt fra topledelsen. Ledere på lavere niveau kan endda bruge det som en undskyldning for ikke at opfylde de indtægtsmål, som ledelsen har pålagt.

Relaterede målinger

Finance tilbyder Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at fortsætte med at lære og fremme din karriere vil følgende finansressourcer være nyttige:

  • Budgetchef Budgetchef Den person, der i sidste ende er ansvarlig for udformningen og oprettelsen af ​​budgettet til et projekt, er kendt som budgetchefen for projektet. Selve budgettet er et dokument, der viser de forventede indtægter og udgifter forbundet med et projekt.
  • Kapitalbudgettering Bedste praksis Kapitalbudgettering Bedste praksis Kapitalbudgettering henviser til den beslutningsproces, som virksomheder følger med hensyn til hvilke kapitalintensive projekter de skal forfølge. Sådanne kapitalintensive projekter kan være alt fra at åbne en ny fabrik til en betydelig udvidelse af arbejdsstyrken, komme ind på et nyt marked eller forskning og udvikling af nye produkter.
  • Fremskrivning af balanceposter Fremskrivning af balanceposter Projektering af balanceposter involverer analyse af arbejdskapital, PP&E, gældskapital og nettoindkomst. Denne guide beskriver hvordan man beregner
  • Budgettyper Budgettyper Der er fire almindelige typer budgetteringsmetoder, som virksomheder bruger: (1) inkrementel, (2) aktivitetsbaseret, (3) værdiforslag og (4) nulbaseret. Det