Laspeyres prisindeks - oversigt, formel og eksempel

Laspeyres-prisindekset er et forbrugerprisindeks Forbrugerprisindeks (CPI) Forbrugerprisindekset (CPI) er et mål for det samlede prisniveau i en økonomi. CPI består af et bundt af almindeligt købte varer og tjenester. CPI måler ændringer i købekraften i et lands valuta og prisniveauet for en kurv med varer og tjenester. bruges til at måle ændringen i priserne på en kurv af varer og tjenester i forhold til en specificeret basisperiodevejning. Laspeyres-prisindekset er udviklet af den tyske økonom Etienne Laspeyres og kaldes også basisårsmængdevægtet metode.

Laspeyres prisindeks

Forståelse af Laspeyres prisindeks

Laspeyres prisindeks er et prisindeks, der bruges til at måle økonomiens generelle prisniveau og leveomkostninger, og til at beregne inflation Inflation Inflation er et økonomisk begreb, der refererer til stigninger i varenes prisniveau over en bestemt periode. Stigningen i prisniveauet betyder, at valutaen i en given økonomi mister købekraft (dvs. mindre kan købes med samme mængde penge). . Indekset bruger normalt et basisårstal på 100, med perioder med højere prisniveauer vist med et indeks større end 100 og perioder med lavere prisniveauer med indekser lavere end 100.

En nøgleforskel mellem Laspeyres-prisindeks og andre indekser (Paasche-prisindeks Paasche-prisindeks Paasche-prisindekset er et forbrugerprisindeks, der bruges til at måle ændringen i pris og mængde på en kurv med varer og tjenester i forhold til en basisårspris og observationsårsmængde. Udviklet af den tyske økonom Hermann Paasche, Fisher Price Index osv.) er, at den bruger vægte taget fra en basisperiode.

Formel til Laspeyres-prisindeks

Formlen for Laspeyres-prisindeks er som følger:

Formel

Hvor:

  • Pi, 0 er prisen på den enkelte vare i basisperioden, og Pi, t er prisen på den enkelte vare i observationsperioden.
  • Qi, 0 er mængden af ​​den enkelte vare i basisperioden.

Bliv ikke forvirret af de matematiske notationer. Tælleren er simpelthen de samlede udgifter for alle poster i observationsperioden ved hjælp af basismængder, og nævneren er de samlede udgifter for alle poster i basisperioden, der bruger basismængder. Derfor kan Laspeyres-prisindeks lettere forstås, når den omskrives som følger:

Modificeret formel

Indekseksempel

Følgende oplysninger vedrørende ændringen i priser og mængder for hvert enkelt gods i en hypotetisk økonomi gives. Bestem Laspeyres-prisindeks for år 0, år 1 og år 2 ved hjælp af år 0 som basisår.

Vare År 0 År 1 År 2
God A $ 5 $ 10 $ 7
God B $ 10 $ 12 $ 13
Godt C $ 20 $ 25 $ 24
Vare År 0 År 1 År 2
God A 100 125 150
God B 200 225 250
Godt C 300 325 350

Brug formlen til Laspeyres-prisindeks:

År 0

År 1

År 2

Derfor var prisindekserne som følger for hvert år:

  • År 0 (basisår) = 100
  • År 1 = 128,23
  • År 2 = 123,53

Bemærk, at med dette indeks er de eneste ændringer priserne gennem årene. Mængderne for hver vare forbliver de samme gennem årene.

Fordele og ulemper ved Laspeyres-prisindeks

Fordelene ved indekset inkluderer:

  • Let at beregne og almindeligt anvendt
  • Billig at konstruere
  • Mængder for fremtidige år behøver ikke at beregnes - kun basisårsmængder (vægtninger) anvendes
  • Præsenterer en meningsfuld sammenligning, da ændringer i indekset kan tilskrives prisændringerne

De største ulemper ved indekset er, at det er forudindtaget og har tendens til at overvurdere prisstigninger (sammenlignet med andre prisindekser). Derfor har det en tendens til at overvurdere prisniveauer og inflation. Dette skyldes:

  1. Nye varer : Dyrere nye varer, der forårsager en opadgående prisforstyrrelse.
  2. Kvalitetsændringer : Prisstigninger udelukkende på grund af kvalitetsforbedringer bør ikke betragtes som inflation.
  3. Erstatning : Udskiftning af varer eller tjenester, der er blevet relativt billigere for dem, der er blevet relativt dyrere.

Vigtigste takeaways

Laspeyres-prisindeks er et af de mest anvendte prisindeks til måling af prisændringen i en kurv med varer og tjenester i forhold til en specificeret basisperiode-vægtning.

Tælleren for indekset er simpelthen de samlede udgifter for alle varer i observationsperioden ved hjælp af basisperiodemængder, mens nævneren er de samlede udgifter for alle varer, der bruger basisperiodepriser og -mængder.

Flere ressourcer

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer, der er anført nedenfor:

  • Forbrug Forbrug Forbrug defineres som husholdningens brug af varer og tjenester. Det er en komponent i beregningen af ​​bruttonationalproduktet (BNP). Makroøkonomer bruger typisk forbrug som en proxy for den samlede økonomi.
  • Hyperinflation Hyperinflation I økonomi bruges hyperinflation til at beskrive situationer, hvor priserne på varer og tjenester stiger ukontrollabelt over en defineret tidsperiode. Med andre ord er hyperinflation ekstremt hurtig inflation.
  • Usynlig hånd Usynlig hånd Begrebet "usynlig hånd" blev opfundet af den skotske oplysningstænker, Adam Smith. Det henviser til den usynlige markedskraft, der bringer et frit marked i ligevægt med niveauer af udbud og efterspørgsel ved handlinger fra egeninteresserede individer.
  • Udbud og efterspørgsel Udbud og efterspørgsel Loven om udbud og efterspørgsel er mikroøkonomiske begreber, der siger, at på effektive markeder er den leverede mængde af en vare og den mængde, der kræves af den vare, lig med hinanden. Prisen på det gode bestemmes også af det punkt, hvor udbud og efterspørgsel er lig med hinanden.