Fisher Price Index - Definition, formel, hvordan man beregner

Fisher Price Index, også kaldet Fishers Ideal Price Index, er et forbrugerprisindeks (CPI) Forbrugerprisindeks (CPI) Forbrugerprisindekset (CPI) er et mål for det samlede prisniveau i en økonomi. CPI består af et bundt af almindeligt købte varer og tjenester. CPI måler ændringer i købekraften i et lands valuta og prisniveauet for en kurv med varer og tjenester. bruges til at måle prisniveauet for varer og tjenester over en given periode. Fisher-prisindekset er et geometrisk gennemsnit af Laspeyres-prisindeks Laspeyres-prisindeks Laspeyres-prisindekset er et forbrugerprisindeks, der bruges til at måle prisændringen på en kurv med varer og tjenester i forhold til en specificeret basisperiode-vægtning.Udviklet af den tyske økonom Etienne Laspeyres - også kaldet basisårets mængdevægtede metode. og Paasche-prisindeks Paasche-prisindeks Paasche-prisindekset er et forbrugerprisindeks, der bruges til at måle ændringen i pris og mængde på en kurv med varer og tjenester i forhold til en basisårspris og observationsårsmængde. Udviklet af den tyske økonom Hermann Paasche. Det betragtes som det "ideelle" prisindeks, da det korrigerer den positive prisforspænding i Laspeyres-prisindekset og den negative prisforspænding i Paasche-prisindekset.Det betragtes som det "ideelle" prisindeks, da det korrigerer den positive prisforspænding i Laspeyres-prisindekset og den negative prisforspænding i Paasche-prisindekset.Det betragtes som det "ideelle" prisindeks, da det korrigerer den positive prisforstyrrelse i Laspeyres-prisindekset og den negative prisforstyrrelse i Paasche-prisindekset.

Fisher Price Index

Forståelse af indekset

I lighed med andre forbrugerprisindekser bruges Fisher Price Index til at måle prisniveauet og leveomkostningerne i en økonomi og beregne inflationen. Inflation Inflation er et økonomisk begreb, der refererer til stigninger i varenes prisniveau over en bestemt periode på tid. Stigningen i prisniveauet betyder, at valutaen i en given økonomi mister købekraft (dvs. mindre kan købes med det samme beløb). . Indekset korrigerer for den opadgående bias af Laspeyres-prisindekset og den nedadgående bias af Paasche-prisindekset ved at tage det geometriske gennemsnit af de to vægtede indekser.

Formel til Fisher Price Index

Fisher Price Index er det geometriske gennemsnit af Laspeyres- og Paasche-prisindekserne, og formlen gengives som:

Formel

Laspeyres prisindeks - formel

Paasche-prisindeks - formel

Hvor:

  • Pi, t er prisen på den enkelte vare i observationsperioden
  • Pi, 0 er prisen på den enkelte vare i basisperioden
  • Qi, t er mængden af ​​det enkelte emne i observationsperioden
  • Qi, 0 er mængden af ​​den enkelte vare i basisperioden

Sådan beregnes Fisher Price Index

Indekset kræver en hel del beregninger. Trinene til beregning af indekset skal være som følger:

Trin 1: Beregn Laspeyres-prisindeks for hver periode. Husk, at Laspeyres-prisindeks bruger observationspris og basismængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren.

Trin 2: Beregn Paasche-prisindeks for hver periode. Husk, at Paasche-prisindeks bruger observationspris og observationsmængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren.

Trin 3: Tag det geometriske gennemsnit af Laspeyres og Paasche-prisindekset i hver periode for at bestemme Fisher-prisindekset for den tilsvarende periode.

Praktisk eksempel

Følgende information vedrørende ændring i pris og mængder for hvert enkelt gods i en hypotetisk økonomi gives. Bestem Fisher Price Index for år 0, år 1 og år 2 ved hjælp af år 0 som basisår.

År 0

Ved hjælp af år 0 som basisår skal alle prisindekserne for det år være 100. For fuldstændighed er beregningerne vist nedenfor:

Laspeyres prisindeks - år 0

Paasche-prisindeks - år 0

Fisher Price Index - år 0

År 1

År 1

Husk, at Laspeyres-prisindeks bruger observationspris og basismængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren:

Laspeyres prisindeks - år 1

Husk på, at Paasche-prisindekset bruger observationspris og observationsmængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren:

Paasche-prisindeks - år 1

Fisher Price Index - år 1

År 2

År 2

Husk, at Laspeyres-prisindeks bruger observationspris og basismængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren:

Laspeyres prisindeks - år 2

Husk på, at Paasche-prisindekset bruger observationspris og observationsmængder i tælleren og basispris og basismængder i nævneren:

Paasche-prisindeks - år 2

Fisher Price Index - år 2

Nedenfor er en sammenfattet tabel over Laspeyres, Paasche og Fisher Price Index for hvert år:

Oversigtstabel

Som du kan se, ligger Fisher-indeksnummeret mellem Laspeyres- og Paasche-prisindeksnumrene!

Flere ressourcer

Finance er den officielle udbyder af den globale Financial Modelling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, designet til at hjælpe alle med at blive en verdensklasse finansanalytiker . For at fortsætte din karriere vil de yderligere finansressourcer nedenfor være nyttige:

  • Disinflation Disinflation Disinflation bruges til at beskrive afmatning af prisinflationen. Med andre ord er det et fald i inflationstakten. Udtrykket bør ikke forveksles med deflation, som bruges til at beskrive en negativ inflation.
  • Normale varer Normale varer Normale varer er en type varer, hvis efterspørgsel viser et direkte forhold til en forbrugers indkomst. Det betyder, at efterspørgslen efter sådanne varer øges med
  • Phillips Curve Phillips Curve Phillips Curve er den grafiske gengivelse af det kortsigtede forhold mellem arbejdsløshed og inflation i en økonomi. Ifølge Phillips-kurven eksisterer der et negativt eller omvendt forhold mellem arbejdsløsheden og inflationen i en økonomi.
  • Pigou-effekt Pigou-effekt Pigou-effekten er en teori foreslået af den berømte anti-keynesianske økonom, Arthur Pigou. Det forklarer et forhold mellem forbrug, beskæftigelse og økonomisk produktion i tider med deflation og inflation.