Markedspositionering - Oprettelse af en effektiv positioneringsstrategi

Markedspositionering henviser til evnen til at påvirke forbrugernes opfattelse Konkurrencemæssig fordel En konkurrencemæssig fordel er en egenskab, der gør det muligt for en virksomhed at overgå sine konkurrenter. Konkurrencemæssige fordele tillader en virksomhed at opnå med hensyn til et brand eller produkt i forhold til konkurrenterne. Målet med markedspositionering er at etablere image eller identitet for et brand Personligt brand Vores personlige brand er, hvad folk ser som vores identitet, hvem de ser os som, og hvilke kvaliteter og ting de forbinder med os. Det afslører, hvem vi er, hvad vi tilbyder, og hvad vi værdsætter. Når vi arbejder i en virksomhed, skaber vores kolleger en opfattelse af os baseret på, hvordan vi præsenterer os for dem. eller produkt, så forbrugerne opfatter det på en bestemt måde.

For eksempel:

 • En håndtaskerproducent kan placere sig selv som et luksussymbol
 • En tv-producent kan placere sit tv som det mest innovative og banebrydende
 • En fastfood-restaurantkæde kan positionere sig som udbyder af billige måltider

Typer af positioneringsstrategier

Der er flere typer positioneringsstrategier. Et par eksempler er positionering efter:

 • Produktegenskaber og fordele: Tilknytning af dit brand / produkt til visse egenskaber eller med en vis gavnlig værdi
 • Produktpris: Tilknytning af dit brand / produkt til konkurrencedygtige priser
 • Produktkvalitet: Tilknyt dit brand / produkt med høj kvalitet
 • Produktbrug og anvendelse: Tilknytning af dit brand / produkt til en bestemt anvendelse
 • Konkurrenter: At få forbrugerne til at tro, at dit brand / produkt er bedre end dine konkurrenters

Et perceptuelt kort i markedspositionering

Et perceptuelt kort bruges til at vise forbrugernes opfattelse af visse mærker. Kortet giver dig mulighed for at identificere, hvordan konkurrenterne er placeret i forhold til dig, og identificere muligheder på markedet Markedsøkonomi Markedsøkonomi er defineret som et system, hvor produktionen af ​​varer og tjenester indstilles i henhold til markedets skiftende ønsker og evner.

Et eksempel på forbrugernes opfattelse af pris og kvalitet af mærker i bilindustrien kortlægges nedenfor:

Markedspositionering

Dette kort er kun til illustrativ uddannelsesformål.

Hvordan oprettes en effektiv strategi for markedspositionering?

Opret en positioneringserklæring, der tjener til at identificere din virksomhed, og hvordan du ønsker, at brandet skal opfattes af forbrugerne.

For eksempel placeringserklæringen fra Volvo: "For eksklusive amerikanske familier er Volvo den familiebil, der tilbyder maksimal sikkerhed."

1. Bestem virksomhedens unikhed ved at sammenligne med konkurrenterne

Sammenlign og kontrastforskelle mellem din virksomhed og konkurrenter for at identificere muligheder. Fokuser på dine styrker, og hvordan de kan udnytte disse muligheder.

2. Identificer den aktuelle markedsposition

Identificer din eksisterende markedsposition, og hvordan den nye positionering vil være en fordel ved at adskille dig fra konkurrenter.

3. Konkurrencepositioneringsanalyse

Identificer markedsforholdene og den indflydelse, hver konkurrent kan have på hinanden.

4. Udvikle en positioneringsstrategi

Gennem de foregående trin skal du opnå en forståelse af, hvad din virksomhed er, hvordan din virksomhed er forskellig fra konkurrenterne, markedsforholdene, mulighederne på markedet og hvordan din virksomhed kan positionere sig.

Hvad er markedspositionering?

Markedspositionering er, når en virksomhed ændrer sit eksisterende brand eller produktstatus på markedet. Ompositionering udføres normalt på grund af faldende ydeevne eller store skift i miljøet.

Mange virksomheder, i stedet for at omplacere, vælger at lancere et nyt produkt eller brand på grund af de høje omkostninger og kræfter, der kræves for med succes at omplacere et brand eller produkt.

Eksempel på markedspositionering

Eksemplet nedenfor beskriver Coca-Colas omplacering af energidrikke:

Coca-Cola Company lancerede Mother Energy Drinks i 2006 på det australske marked. Lanceringskampagnen blev professionelt udført, og Coca-Cola var i stand til at udnytte sine distributionskanaler for at få produktet til større detailhandlere. Smagen af ​​Mother Energy Drink var dog subpar, og gentagne køb var meget lave. Coca-Cola stod over for en beslutning: at forbedre og omplacere produktet eller trække det tilbage og introducere et nyt brand og produkt. Virksomheden besluttede i sidste ende at omplacere produktet på grund af allerede høj brandbevidsthed. Den største udfordring for Coca-Cola var at overtale forbrugerne til at prøve produktet igen. Virksomheden ændrede emballagen, øgede dåsen og forbedrede produktets smag. Genstart af produktet indeholdt en ny sætning - "Ny mor, smager intet som den gamle." Ultimativt,Coca-Cola var i stand til med succes at omlægge Mother Energy Drinks, og mærket konkurrerer i dag med de to førende energidrikke på markedet - V og Red Bull.

Andre ressourcer

For at lære mere og fremme din karriere, se følgende gratis finansressourcer:

 • Naturligt monopol Naturligt monopol Et naturligt monopol er et marked, hvor en enkelt sælger kan levere produktionen på grund af dens størrelse. En naturlig monopolist kan producere hele produktionen til markedet til en lavere pris end hvad det ville være, hvis der var flere virksomheder, der opererer på markedet. Et naturligt monopol opstår, når et firma har omfattende stordriftsfordele i sin produktionsproces.
 • Forsyningsloven Forsyningsloven Forsyningsloven er et grundlæggende princip inden for økonomi, der hævder, at hvis alt andet er konstant, vil en stigning i vareprisen have en tilsvarende direkte stigning i udbuddet af dem. Leveringsloven skildrer producentens adfærd, når prisen på en vare stiger eller falder.
 • Kommandoøkonomi Kommandoøkonomi De fleste økonomiske aktiviteter i lande rundt omkring i verden findes på et spektrum, der spænder fra en ren fri markedsøkonomi til en ekstrem kommandoøkonomi. Kommandoøkonomien er en type system, hvor regeringen spiller hovedrollen i planlægning og regulering af varer og tjenester, der produceres i landet.
 • Forhandlingsstyrke fra leverandører Forhandlingsstyrke hos leverandører Leveringsforhandlingsstyrken, en af ​​kræfterne i Porter's Five Forces Industry Analysis Framework, er spejlbilledet af forhandlingsstyrken