Pro-Rata Right - Definition, hvordan fungerer Pro-Rata rettigheder

Pro-rata-ret er et juridisk udtryk, der beskriver den ret, men ikke den forpligtelse, der kan gives til en investor til at opretholde deres oprindelige niveau for procentdel ejerskab. balance, der består af aktiekapital plus tilbageholdt indtjening. Det repræsenterer også restværdien af ​​aktiver minus passiver. Ved at omarrangere den oprindelige regnskabeligning får vi Aktionærers egenkapital = Aktiver - Forpligtelser i et selskab under efterfølgende finansieringsrunder.

Pro-Rata ret

Med andre ord, hvis en investor med en forholdsmæssig rettighed oprindeligt erhvervede en aktiepost på 10% i et selskab, får han eller hun muligheden for at investere mere i de næste runder af selskabets finansiering for at opretholde en aktiepost på 10%. Udtrykket pro-rata bruges ofte til risikovillig kapital Venturekapital Venturekapital er en form for finansiering, der giver midler til et tidligt stadium, nye virksomheder med højt vækstpotentiale i bytte for egenkapital eller en ejerandel. Venturekapitalister tager risikoen for at investere i startup-virksomheder med håb om, at de vil tjene betydelige afkast, når virksomhederne bliver en succes. .

Hvordan fungerer pro-rata rettigheder?

Idéen om en pro-rata-ret er i det væsentlige relateret til begrebet fortynding. Hver nye runde med egenkapitalfinansiering indebærer udstedelse af nye aktier. Når nye aktier udstedes, henviser procentdelen af ​​aktieaktionærernes aktiepost (stiftere Founders Stock Founders stock til den egenkapital, der gives til de tidlige stiftere af en organisation. Denne type aktie adskiller sig på nogle få vigtige måder fra almindeligt solgt lager i det sekundære marked Nøgleforskelle er (1), at stifteraktier kun kan udstedes til pålydende værdi, og (2) det kommer med en optjeningsplan., investorer) fortyndes. Med andre ord mister de nuværende aktionærer en del af deres stemmeret beregnet på procentvis basis.

For at forhindre et sådant scenario kan investorerne bede et selskab om at medtage en bestemmelse, der giver dem forholdsmæssige rettigheder. Investoren med den pro-rata-ret er derefter i stand til at opretholde procentdelen af ​​deres aktiepost og stemmeret selv med udstedelse af nye aktier.

Bemærk, at den forholdsmæssige ret ikke er en forpligtelse, og den kan udøves efter indehaverens skøn. Nogle investorer med pro-rata-rettigheder kan vælge ikke at udøve deres mulighed for at investere i de næste finansieringsrunder. Årsagerne til at opgive rettighederne inkluderer dårlige resultater eller udvikling af en virksomhed samt ekstremt store yderligere investeringer, der kræves for at opretholde den oprindelige ejerandel.

Derudover modtager investorer i nogle tilfælde ikke forholdsmæssige rettigheder. Nogle virksomheder vælger at give sådanne rettigheder til værdifulde investorer, der har haft en betydelig indflydelse på virksomheden.

Pro-rata-rettigheder gives generelt til eller efterspørges af investorer, der investerer i tidlige finansieringsrunder Serie A Finansiering Serie A-finansiering (også kendt som serie A-runde eller serie A-finansiering) er en af ​​faserne i kapitalindsamlingen proces ved en opstart. I det væsentlige er serie A-runde den anden fase af startfinansiering og den første fase af risikovillig kapital. . Investorerne er ofte ikke villige til at udøve deres rettigheder i de senere finansieringsfaser på grund af det høje investeringsbeløb, der kræves.

Yderligere ressourcer

Tak fordi du læste Finance forklaring på en pro-rata ret. Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at fortsætte med at lære og udvikle din viden om økonomisk analyse anbefaler vi stærkt de yderligere finansressourcer nedenfor:

  • Angel Investor Angel Investor En angel investor er en person eller et selskab, der tilvejebringer kapital til nystartede virksomheder til gengæld for egenkapital eller konvertibel gæld. De kan give en engangsinvestering eller en løbende kapitalinjektion for at hjælpe virksomheden med at bevæge sig gennem de vanskelige tidlige stadier.
  • Foretrukne aktier Foretrukne aktier Foretrukne aktier (præferenceaktier, præferenceaktier) er den klasse af aktieejerskab i et selskab, der har et prioriteret krav på selskabets aktiver frem for almindelige aktier. Aktierne er mere senior end almindelige aktier, men er mere junior i forhold til gæld, såsom obligationer.
  • Proxy-stemme Proxy-afstemning En proxy-afstemning er en delegation af stemmeret til en repræsentant på vegne af den oprindelige stemmeindehaver. Den part, der får autoritet til at stemme, er kendt som fuldmægtig, og den oprindelige stemmeindehaver er kendt som hovedmanden. Konceptet er vigtigt på de finansielle markeder og især hos offentlige virksomheder
  • Rettighedsemission Rettighedsemission En fortegningsemission er et tilbud om rettigheder til et selskabs eksisterende aktionærer, der giver dem mulighed for at købe yderligere aktier direkte fra selskabet til en nedsat pris.