PRAT-model - Oversigt, hvordan man beregner, antagelser

PRAT-modellen, også kendt som modellen bæredygtig vækst (SGR), bruges til at beskrive den optimale vækstrate, som en virksomhed kan opnå uden at låne mere gæld eller bruge egenkapital. PRAT-modellen sigter mod at hjælpe virksomheder med at øge deres salg og indtægter uden at øge deres finansielle gearing Finansiel gearing Finansiel gearing refererer til mængden af ​​lånte penge, der bruges til at købe et aktiv med forventning om, at indtægterne fra det nye aktiv vil overstige omkostningerne ved lån. .

Virksomheder, der opnår bæredygtige vækstrater, er i stand til at undgå at blive over-gearet og komme i økonomisk nød.

PRAT-model

PRAT-model forklaret

PRAT-modellen blev opfundet af en amerikansk professor, Robert C. Higgins, og bruger flere variabler til at bestemme en virksomheds optimale vækstrate: Variablerne er:

  • P - Overskudsgrad
  • R - tilbageholdelsesgrad
  • A - Aktivomsætning
  • T - Finansiel gearing

Vær opmærksom på, at gearing er repræsenteret af T og ikke L. For at beregne en virksomheds SGR multiplicerer man de fire målinger. Kort sagt, SGR = PRAT.

Praktisk eksempel

ABC Ltd. rapporterer en fortjenstmargen på 13%, en aktivomsætning Aktivomsætning Omsætning af aktiver er et forhold, der måler værdien af ​​en virksomheds omsætning i forhold til dens gennemsnitlige samlede aktiver for et givet regnskabsår eller kalenderår. Det er en indikator for, hvor effektiv virksomheden bruger både de nuværende og faste aktiver til at producere indtægter. sats på 2, et gearingsgrad på ½, og det foretager udbyttebetalinger på 60% af dets indtjening. Beregn den hastighed, hvormed ABC Ltd. kan vokse på ubestemt tid:

I betragtning af at 60% af indtjeningen bruges, er det tilbageholdte beløb 40%.

SGR = PRAT = 13% * 0,4 * 2 * 0,5 = 5,2%

Antagelser

Ovenstående figur betyder, at virksomheden kan fortsætte med at vokse med en stabil hastighed på 5,2%. PRAT-modellen er dog baseret på et par lokaler. Det forudsætter, at det pågældende firma gerne vil:

  1. Arbejde med en fast kapitalstruktur Kapitalstruktur Kapitalstruktur refererer til mængden af ​​gæld og / eller egenkapital, som et firma anvender til at finansiere sine aktiviteter og finansiere dets aktiver. Virksomhedens kapitalstruktur uden at skulle udstede ny egenkapital
  2. Bevar et måludbytteforhold
  3. Stiger sit salg så hurtigt som markedsforholdene tillader det

Virksomhedsoperationer og PRAT-modellen

For at enhver virksomhed skal fungere over sin bæredygtige vækstrate, skal den fokusere på salg såvel som på sine produkter og tjenester, der har de højeste fortjenstmargener. Håndtering af lager er også afgørende for at nå det ønskede SGR-niveau.

PRAT-modellen hjælper i høj grad virksomheder med at vurdere, hvor godt de administrerer deres daglige drift, hvilket inkluderer inddrivelse af gæld og betaling af regninger. Ved at administrere kortfristet gæld hjælper det effektivt med at sikre, at de har en konstant strøm af kontanter.

Uholdbarheden af ​​høje SGR'er

Selvom opnåelse af en høj SGR er en god indikator for en virksomheds præstation, kan det være vanskeligt at opretholde en sådan vækstrate på lang sigt. Da salget fortsætter med at stige, vil virksomheden sandsynligvis nå et salgsmætningspunkt.

Mætningspunktet henviser til det punkt, hvor et bestemt produkt eller en tjeneste når sit maksimale potentiale, i det omfang dets udbud overstiger dets efterspørgsel. En måde at løse problemet på er at sprede operationerne til en række andre produkter, der sandsynligvis vil medføre overskud.

På trods af risikoen for at nå et salgsmætningspunkt bør virksomheder sigte mod høje SGR'er. Hvis de ikke arbejder hen imod et sådant mål, risikerer de at opleve stagnation.

Når en virksomhed vokser med en hastighed, der overstiger SGR, skal en eller en kombination af de fire faktorer ændres. Hvis dens normale vækst midlertidigt har overskredet den bæredygtige sats, kan de låne midler til at finansiere eventuelle underskud. Men hvis den faktiske vækst overstiger det bæredygtige niveau i meget lang tid, skal ledelsen komme med en finansiel strategi ud fra disse alternativer: udstede ny egenkapital, hæve sin finansielle gearing permanent (dvs. bruge gæld), skære ned på udbyttebetalinger øge fortjenstmargenen eller reducere procentdelen af ​​de samlede aktiver i forhold til salget.

Praktisk set tøver de fleste virksomheder med at overveje nogen af ​​ovennævnte løsninger. Hvis de udsteder ny egenkapital, kan de medføre høje omkostninger. På den anden side er det kun muligt at hæve den finansielle gearing, hvis et selskab har ubrugt gæld eller aktiver, der kan pantsættes. Hvis de vælger at reducere udbyttebetalinger, kan dette føre til et fald i aktiekursen.

Alle ovenstående faktorer viser, hvor svært det kan være for virksomheder at opretholde et højt SGR-niveau. Det er grunden til, at de fleste veletablerede virksomheder opretholder deres vækstrater på et niveau, der er mindre end den bæredygtige vækstrate. For sådanne virksomheder er deres mål at identificere mere produktive anvendelser af deres nuværende pengestrømme, så de overstiger deres udgifter.

Resumé

PRAT-modellen eller SGR-modellen er den optimale vækstrate for forretningssalg. Det tager følgende faktorer i betragtning: en virksomheds rentabilitet, aktivudnyttelse, gæld (finansiel gearing) og udbytteudbetalinger. Selvom virksomheden skal stræbe efter at opnå en høj SGR, skal den også overveje, hvordan den vil opretholde vækstraten.

Relaterede målinger

Finans er den officielle udbyder af Financial Modellering and Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificeringsprogram, der er designet til at omdanne enhver til en verdensklasse finansanalytiker.

For at hjælpe dig med at blive en finansanalytiker i verdensklasse og fremme din karriere til dit fulde potentiale, vil disse yderligere finansressourcer være meget nyttige:

  • Analyse af årsregnskaber Analyse af regnskaber Sådan udføres analyse af regnskaber. Denne vejledning vil lære dig at udføre regnskabsanalyse af resultatopgørelse, balance og pengestrømsopgørelse inklusive margener, nøgletal, vækst, likviditet, gearing, afkast og rentabilitet.
  • Gæld vs egenkapitalfinansiering Gæld vs egenkapitalfinansiering Gæld vs egenkapitalfinansiering - hvilket er bedst for din virksomhed, og hvorfor? Det enkle svar er, at det afhænger. Beslutningen om egenkapital versus gæld er afhængig af et stort antal faktorer som det nuværende økonomiske klima, virksomhedens eksisterende kapitalstruktur og forretningens livscyklusfase for at nævne nogle få.
  • Leverage Ratios Leverage Ratios En gearingsgrad angiver niveauet for gæld, som en forretningsenhed pådrager sig mod flere andre konti i dens balance, resultatopgørelse eller pengestrømsopgørelse. Excel-skabelon
  • Værdiansættelsesmuligheder Typer af værdiansættelsesmultipler Der er mange typer værdiansættelsesmultipler, der anvendes i økonomisk analyse. Disse typer multipler kan kategoriseres som kapitalandele og virksomhedsværdi-multipla. De bruges i to forskellige metoder: sammenlignelig virksomhedsanalyse (comps) eller præcedens transaktioner (precedents). Se eksempler på, hvordan man beregner