Lånefunktioner - forskellige typer og eksempler CFI

Lån har forskellige funktioner, der kan ændre lånets sikkerhed, betalingerne på lånet og lånets rente. Hovedfunktionerne inkluderer sikrede kontra ikke-sikrede lån Lån Et lån er en sum penge, som en eller flere enkeltpersoner eller virksomheder låner fra banker eller andre finansielle institutioner for økonomisk at styre planlagte eller ikke-planlagte begivenheder. Dermed pådrager låntageren en gæld, som han skal betale tilbage med renter og inden for en given periode. , amortisering versus ikke-amortiserende lån Amortisering Amortisering henviser til handlingen med at afbetale en gæld gennem planlagte, forudbestemte mindre betalinger. I næsten alle områder, hvor udtrykket amortisering finder anvendelse, foretages disse betalinger i form af hovedstol og renter. Udtrykket er også tæt forbundet med begrebet afskrivninger. ,og fastforrentede versus variabelt forrentede (flydende) lån Flydende rente En variabel rente refererer til en variabel rente, der ændres over gældsforpligtelsens løbetid. Det er det modsatte af en fast rente. .

Lån

Sikrede vs. usikrede lån

En lånefunktion ser på, hvor sikkert lånet er. I sikrede lån pantsætter låntageren deres egne aktiver (kaldet sikkerhedsstillelse Sikkerhedsstillelse er et aktiv eller ejendom, som en person eller enhed tilbyder til en långiver som sikkerhed for et lån. Det bruges som en måde at opnå et lån på, der fungerer som en beskyttelse mod potentielt tab for långiveren, hvis låntager misligholder sine betalinger.). Hvis låntager misligholder deres lån Gæld misligholdelse En gæld misligholdelse sker, når en låntager ikke betaler sit lån på det tidspunkt, det forfalder. Det tidspunkt, hvor en misligholdelse sker, afhænger af de vilkår, som kreditor og låntager er enige om. Nogle lån misligholder efter manglende en betaling, mens andre kun misligholder, når tre eller flere betalinger er gået glip af. , hvilket indikerer, at de ikke er i stand til at betale deres økonomiske forpligtelser,långiveren kan derefter bruge sikkerhedsstillelsen som betaling for, at låntager ikke er i stand til at tilbagebetale lånet. Sikrede lån har normalt en lavere rente, da de anses for at være sikrere end usikrede lån, da sikkerhedsstillelse kan udligne risikoen for misligholdelse. Sandsynligheden for misligholdelse Sandsynligheden for misligholdelse (PD) er sandsynligheden for, at en låntager misligholder tilbagebetaling af lån og bruges til beregne det forventede tab fra en investering. .

Et usikret lån gives til en låntager, der anses for at være kreditværdig Kreditværdighed Kreditværdighed, kort sagt, er hvor "værdig" eller fortjener en kredit. Hvis en långiver er overbevist om, at låntager vil opfylde sin gældsforpligtelse rettidigt, betragtes låntager som kreditværdig. og kræver ikke, at låntager pantsætter aktiver til sikkerhed. Den tilbudte rentesats er typisk højere, da risikoen normalt er højere for långiveren (hvis låntager misligholder, er der ingen aktiver, der kan pantsættes, som kan tilbagebetale långiveren).

Eksempel på sikret lån

Et eksempel på et sikret lån ville være et realkreditlån Et realkreditlån er et lån - leveret af en pantlångiver eller en bank - der gør det muligt for en person at købe et hjem. Selvom det er muligt at optage lån til dækning af hele et husomkostning, er det mere almindeligt at sikre et lån til ca. 80% af boligens værdi. hvor låntagerens hus bruges som sikkerhed og kan fortabes, hvis låntager ikke er i stand til at betale deres pant.

Pant

Usikret låneksempel

Et eksempel på et usikret lån ville være en kreditlinje, hvor låntager er i stand til at låne penge uden brug af sikkerhed.

Klik her for at få flere oplysninger om sikrede kontra usikrede lån. Lån Et lån er et beløb, som en eller flere enkeltpersoner eller virksomheder låner fra banker eller andre finansielle institutioner med henblik på økonomisk styring af planlagte eller ikke-planlagte begivenheder. Dermed pådrager låntageren en gæld, som han skal betale tilbage med renter og inden for en given periode.

Amortiserende versus ikke-amortiserende

En anden lånefunktion tager hensyn til lånets betalingsstruktur.

Afskriver

Ved afskrivning Afskrivninger henviser til handlingen med at afbetale en gæld gennem planlagte, forudbestemte mindre betalinger. I næsten alle områder, hvor udtrykket amortisering finder anvendelse, foretages disse betalinger i form af hovedstol og renter. Udtrykket er også tæt forbundet med begrebet afskrivninger. lån, de primære betalinger Hovedbetaling En hovedbetaling er en betaling mod det oprindelige beløb på et lån, der skyldes. Med andre ord er en hovedbetaling en betaling foretaget på et lån, der reducerer det resterende skyldige lånebeløb snarere end at gælde for betaling af renter, der opkræves på lånet. er spredt over flere perioder, hvilket betyder, at hovedstolbeløbet på lånet falder med tiden. Betalingerne kan være lig med hver periode, der vil blive kaldt lig afskrivning, eller de kan variere i værdi.Betalingsplanen er udviklet med det formål at få lånet betalt inden for et bestemt tidspunkt.

Et amortiseringslån nedsætter renteomkostningerne Renteomkostninger Renteomkostninger stammer fra et selskab, der finansierer gennem gæld eller kapitalforpagtninger. Renter findes i resultatopgørelsen, men kan også beregnes gennem gældsplanen. Tidsplanen skal skitsere alle de større gældsforhold, som et selskab har på sin balance, og beregne renter ved at multiplicere lånets løbetid, da hovedstolets saldo er faldende, hvilket resulterer i at betale renter på et mindre lånebeløb.

Eksempel

Et eksempel på et afskrivningslån kan være et pant. Lånets hovedstol (hele det beløb, du lånte til at købe ejendommen), afbetales langsomt hver periode sammen med renteudgiften (den udgift, du betaler for at låne pengene).

Ikke-amortiserende

Ikke-amortiserende lån kræver regelmæssige betalinger, men betalingerne inkluderer ikke hovedbalancen. Hovedstolen betales fuldt ud i slutningen af ​​låneperioden.

Et lån uden afskrivning kræver lavere månedlige betalinger, da hovedstolen ikke er inkluderet i de almindelige betalinger. Det resulterer i, at den endelige betaling er meget større, da hovedstolen ikke er blevet betalt.

Eksempel

Et eksempel på et lån, der ikke afskrives, kan være et kreditkort. Kun minimumsbetaling kræves, hvilket betyder, at der ikke er nogen fast betaling for det lånte beløb eller de påløbne renter. Kontosaldoen på kreditkortet kan betales fuldt ud, hvilket kan betragtes som hovedbalancen.

Lånefunktioner - Lige afskrivendeFigur 1: Lån med lige afskrivning. Kilde: Grundlæggende kredit.

Figur 1 viser et lån, der afskriver lige så meget, hvor renteomkostningerne og en del af hovedstolen er indregnet i kolonnen "Betaling". Det er tydeligt, at betalingerne reduceres for hver periode, da der er mindre hovedstol at betale renter på.

Lånefunktioner - lige betalingFigur 2: Lige betalingslån. Kilde: Grundlæggende kredit.

Figur 2 viser en anden lånestruktur, hvor kolonnen 'Betaling' er uændret hver periode. Rentebetalinger falder over tid, mens hovedbetalinger stiger.

Klik her for at lære mere om afskrivninger. Amortisering Amortisering henviser til handlingen med at afbetale en gæld gennem planlagte, forudbestemte mindre betalinger. I næsten alle områder, hvor udtrykket amortisering finder anvendelse, foretages disse betalinger i form af hovedstol og renter. Udtrykket er også tæt knyttet til begrebet afskrivninger.

Fast rente vs. variabel rente (flydende)

Den type rentesats, der anvendes på lånet, betragtes også som et lånefunktion. For fastforrentede lån forbliver renten den samme og svinger ikke over lånets løbetid. I modsætning hertil følger et variabelt forrentet lån, også kaldet et variabelt forrentet lån, en referencerente, der svinger over tid.

Fast pris

Fastforrentede lån beskytter låntager mod stigende renter, da de ikke justeres opad, hvis referencerenten skulle stige. Derudover er fastforrentede lån værre for låntageren, hvis renten falder. For eksempel, hvis satsen er 5%, og referencerenten falder, skal låntager fortsat betale 5% i stedet for den lavere sats.

Lånefunktioner - fast renteFigur 3: Fast rente. Kilde: Grundlæggende kredit.

Som vist i figur 3 forbliver lånet med fast rente på 5% uanset ændringer i referencerenten.

Variabel hastighed (flydende)

Et lån med variabel rente beskytter låntager mod faldende renter, fordi lånerenten justeres nedad med referencerenten. I modsætning hertil er denne type lån værre for låntageren, hvis renten stiger, da deres lånebetalinger stiger i værdi (på grund af at referencerenten stiger, hvilket resulterer i en højere rente, der betales).

Lånefunktioner - Variabel (flydende) rentesatsFigur 4: Variabel (flydende) rentesats. Kilde: Grundlæggende kredit.

Figur 4 viser, hvordan variable rater kan svinge. Satsen sammenlignes med en referencerente Flydende rente En variabel rente henviser til en variabel rente, der ændres over løbetiden for gældsforpligtelsen. Det er det modsatte af en fast rente. der justeres derefter.

Lånefunktioner - Variabel (flydende) rentegrafFigur 5: Variabel (flydende) rentegraf. Kilde: Grundlæggende kredit.

Figur 5 viser, hvordan en variabel rente kan bevæge sig, afhængigt af referencerenten. Et eksempel på en referencerente kan være en anerkendt benchmarkrente, såsom primærrente Primærrente Udtrykket "primærrente" (også kendt som primær udlånsrente eller primærrente) refererer til den rente, som store forretningsbanker opkræver på lån og produkter, som deres kunder har den højeste kreditværdighed. .

Yderligere ressourcer

Finans giver en overflod af kursusmateriale, herunder Financial Modelling Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA®-certificering Deltag i 350.600+ studerende, der arbejder for virksomheder som Amazon, JP Morgan og Ferrari-certificering. Du er velkommen til at tjekke følgende ressourcer!

  • Grundlæggende om kreditkursus
  • Kredittyper Kredittyper De tre hovedtyper af kredit er revolverende kredit, afdrag og åben kredit. Kredit giver folk mulighed for at købe varer eller tjenester ved hjælp af lånte penge.
  • Kreditrisiko Kreditrisiko Kreditrisiko er risikoen for tab, der kan opstå som følge af, at en part ikke overholder vilkårene og betingelserne i en finansiel kontrakt, primært
  • Lånelån Et lån er en sum penge, som en eller flere enkeltpersoner eller virksomheder låner fra banker eller andre finansielle institutioner med henblik på økonomisk at styre planlagte eller ikke-planlagte begivenheder. Dermed pådrager låntageren en gæld, som han skal betale tilbage med renter og inden for en given periode.